Statcounter

torsdag, januari 02, 2014

Nytt år - igen!

Dags att lägga undan tomteluvan - och hoppas på att jag nästa år minns var jag la den... Tomtemor kan pusta ut, för nu är julen slut! (Obs! Poesi på hög nivå!)
 
I flera år har jag läst och hört om den fantastiska nyårspromenaden i industrilandskapet i Norrköping. Det blev första och sista gången... trängsel så alldeles otroligt. Att fösas fram i krypfart och bara se andras ryggar - och inte kunna vända eftersom det var omöjligt att gå mot strömmen av tusentals människor. Men... ÖVER Strömmen gick jag inte. Smal bro med många ton av julbordstunga personer. Nej tack. Vi smet iväg åt annat håll.


Snyggt med ljuskronor mellan husen! Här hade vi redan smitit ifrån folkmassan.

Vi såg att många inte smet - det svarta där under första våningens lysande fönster är människor i trängsel.

Så skönt att komma hem till folktomma gator i Söderköping och se de stenografiska meddelandena ut mot rymden...
Islyktan hemma på trappen hade nästan smält ner helt i den ljumma kvällen.

Den supergoda grönkålssalladen är uppäten för den här gången - men är en hit! Recept: Mixa grönkål med rivet äpple och ha i lite vispgrädde tills konsisten känns lagom. Enkelt, va?


15 kommentarer:

mossfolk sa...

Näe, firanden i mindre skala passar mig utmärkt. Vi har en gång försökt oss på att delta i ett valborgsmässofirande vid slottet i Örebro. Elden skulle brinna så vackert på en flotte i vallgraven. Jag stod mitt i ett hav av människor och såg inte skymten av någon eld.
Nyår firar vi i goda vänners lag. Lite mat, någon liten enkel tävling eller ett sällskapsspel, mycket trivsamt prat och så skåla vid tolvslaget.

Evas blogg sa...

Jag skulle också ha smitit därifrån. Gott nytt år önskar jag dig. Och lycka till med ditt nya arbetsliv.

Bloggblad sa...

mossfolk: Första året vi bodde i Örebro som nygifta, var vi och tittade på valborgsmässoelden, men då var det i en park med en backe så att alla kunde se elden.

I fortsättningen kommer i att göra som de senaste 12 åren: gå på nyårsbön - och direkt iväg till torget där det är en ljusskulptur med många hundra marschaller, tal och sång. Och lagom mycket folk.
Sen har vi kanonbar utsikt från vår balkong över alla fyrverkerier... så vi vill gärna vara hemma vid 12-slaget.

Eva: Tack ska du ha! Jag har ju blivit uppskrämd med att jag kommer att ha så förskräckligt mycket att göra... :)
(Maken hade väldigt roligt åt att det var mitt förslag att smita. jag vet att han avskyr folksamlingar, men han hade bestämt sig för att inte klaga... för han förstod ju snart att jag skulle göra det. Han klagade inte när jag ville smita iväg!)

Annika sa...

Ja, ibland är det bäst att befinna sig lite på avstånd. Jag har heller ingen lust att trängas i folkmassor på nyår.
Fin ljuslykta!!
God fortsättning!!

Elisabet. sa...

Men jag förstår inte .., är alla på väg till brasan, eller ...? Så där såg det ut efter fotbollsmatchen i Solna och jag fick nästan panik och försökte hålla koll på eventuella flyktvägar.

Klimakteriehäxan sa...

Trängsel kan förstöra vilken upplevelse som helst.
Intressant salladsförslag, ska testas!

Musikanta sa...

Det är väl inte sallad om det ska mixas? Någon sorts kräm eller?

Evig tur att vi inte åkte in till Norrköping som vi eventuellt hade tänkt. Visste inte heller att nyårsbönen var synkroniserad med firandet på torget. Ska absolut gå dit ( o.j.l. o i J. h. k. t.) Jag får lätt panik i sådan trängsel, man KAN faktiskt bli nertrampad.

Åker upp med Mirrfamiljen till Mälarhöjden ett par dag men hör av mig när jag kommer hem.

Marianne sa...

Jag funderade på grönkål i år, men det blev bara röd-och brunkål. Nästa år får det bli lite grönt också.

Vilken promenad! Roligt att det är uppslutning, men jag håller med, det där verkar vara lite väl bra.

God fortsättning!

cruella sa...

Trängsel var det även vid templen i Nikko på nyårsnatten och även nästa dag. Men det gjorde ju inget. Är man storögd turist blir även det en del av upplevelsen, och det var ju deras nyår:) Har haft några på olika sätt fantastiskt fridfulla stunder på heliga platser de senaste dagarna, mycket fint.

Gott nytt år!

Eleonora sa...

Det var ju trots allt en fin promenad även om det var alldeles för mycket folk ute i samma ärende som ni. Men jag antar att det kändes skönt att komma hem och då fick ju promenaden ett syfte!

Hoppas att jobbavslutet kommer att gå bra och att du bara kan vara glad åt att bli "fri".

Kramar från Eleonora

Bloggblad sa...

Annika: Hade jag anat hur trångt det skulle bli, så... God fortsättning själv. Här rensas julen ut idag.

Elisabet: Jag tänkte mig att vi nog såt ut som starten vid ett marathonlopp i krypfart... fast alla ville krypa först. Det var ingen brasa, bara upplyst med marschaller i hela industriområdet vid Strömmen.

Musikanta: Jo, men visst kan den kallas sallad fast grönkålen är mixad? Just färsk grönkål är väl ingen man vill tugga i stora bitar? Den är kanongod och saftig. Pröva!

Marianne: Maken upptäckte igår att vi var på bild på första sidan i tidningen... jag ska visa bilden. Har man förstoringsglas så kan man kanske ana oss...

Cruella: Det är ju en helt annan sak att få uppleva så annorlunda saker som du får göra... det är nog värt lite trängsel. Heliga platser brukar kännas - vare sig man delar tro eller ej.

Eleonora: Nja, promenad i så sakta mak att man står stilla periodvis, den räknas nog inte riktigt. Jag är gladare när jag får stava iväg i rask takt utan att snubbla på nån.

Jag oroar mig inte alls för att avsluta skoljobbet. Bor ju dessutom mitt emot skolan, så jag lär kunna heja på kollegorna (när de väl flyttat tillbaka hit upp i höst).
Kram!

Anonym sa...

Alleluja - Bloggblad is back on the blogg! Med poesi på hög nivå - med hennes egna ord.
Kul att ses här igen (hade snudd på gett upp), Gott Nytt 2014 och håll er borta från för stora folksamligar. I värsta fall smittas dom med både det ena och det andra.

Tomtemor ser ut som om hon ätit gott.
Islyktan är FANTASTISKT vacker, men det vet du ju redan att jag tycker.

Kulsprutan

Bloggblad sa...

Kulsprutan: Det är mycket tack vare dina uppmuntringsord som jag alls har hållit på senaste tiden!

Men vet du, blogglusten har faktiskt vaknat till. Börjar bli lite trött på korta statusuppdateringar om mat och fester på facebook.

I dag är allt julaktigt bortstädat - skönt!
Kram till dig och den fyrfotade skönheten!

Anonym sa...

Tackar + niger båda två :)
Och glädjer oss åt att blogglustan fanns kvar under allt fb-damm.

Kulsprutan + B

ullrika sa...

Så fint det var med så stora ljuskronor som julbelysning! Maffigt och härligt juligt!

Jag ligger lite efter i läsningen så jag ska komma ikapp nu tänkte jag: har förstått att ni haft en fin jul och att du t o m hade roligt tillbaka på jobbet :) det är bra med Facebook :D

Krams!