Statcounter

måndag, juni 09, 2014

För 25 år sen och nu

Här flyttade vi in sommaren 1989
 Dottern äter frukost på den farstutrapp som det här kommer att handla om. Väl dold är hon, medan ...
 ...fadern sköter om blommorna.
Här är samma trapp 2013. De vackra tuijorna dog för många år sen, sockertoppsgranen likaså. Bara buskarna och blodlönnen överlevde, men vackra var de inte.
 Efter mycket tjat från den av oss som vill ha det lite snyggt, och vill slippa gäster som ramlar utför det sista omaka och oväntade trappsteget, kom nybygget igång.
Blodlönnen blev ensam och såg eländig ut, så vi prövade att bara kapa den en meter från marken ungefär. Inte så vackert, men den skulle få en chans att börja om, och den tog chansen!
Tur att råka ha en liten apparat som kan lyfta både båtmotorer och tunga cementblock. Och tur för mig att den ganska ovillige byggaren är väldigt händig.
 Dags att fylla på stenbassängen. 850kg sten kom i en jättepåse. Jag hjälpte i alla fall till liiiiiite..
Jag vet inte om bilden är klickbar, men blodlönnen har plockat fram en mängd nya kvistanlag och kanske blir den riktigt fin? När värmepumpen sattes dit för mer än 20 år sen var det alldeles igenväxt och ingen hade en tanke på förändring då. Annars hade den inte hamnat just där.
Nu är jag väldigt nöjd med entrén, cementblocken skiftar lite i färg, men det gillar jag. Ingen sitter längre där och äter frukost, men jag går sällan upp medan solen ligger på där i alla fall. Sen blir det kallt...

Men - på den sidan där jag ska slänga ut hela tvättstugans innehåll är det INTE kallt nu. Och inte heller var det kallt på dagens promenad. Äntligen sommar!

22 kommentarer:

Elisabet. sa...

Det blev ju jättesnyggt!

Annika sa...

Ja, superfint blev det!!
OCH skönt slippa barrväxter, kan jag tycka som inte är ngt fan av sådana.

Ökenråttan sa...

Ja, det blev verkligen en herrskaplig entré. En välsignelse att ha en händig man.

Anonym sa...

Ja, det var skillnad. Oh My God! Awesome! Skulle man vrålat om det vore på tv.

Bloggblad sa...

Elisabet: Jag minns inte om det ens var påbörjat när ni passerade här.

Annika: De var väldigt fina de första åren. Huset var 15 år när vi flyttade in, så allt var uppvuxet omkring.

Ökenråttan: Ja, han är bra. Med lite tjat så... för han tycker inte alls att det är nödvändigt så länge nåt öht håller ihop.
Mer herrskapsaktig än så här skulle inte funka - då skulle kontrasten bli för stor mot inomhus.

frktjatlund: Fast egentligen var det snyggast när vi flyttade in... Först när träden och buskarna dog blev trappen hemsk. Nu ligger trappskivorna under alltihop för att det inte ska sjunka.

Äventyret framtiden sa...

Det är alltid roligt att få ordning på täppan om man upplever att det inte har varit så som man vill ha det. Nu är det jättesnyggt, men jag tycker att ni hade snyggt från början också. Det var litet däremellan som det såg lite kymigt ut men inte nu längre.:)
Oj, jag undrar om jag vågar visa min vilda trädgård? Ska ta mod till mig en dag och våga. Tror jag:)

Humlan sa...

Så snyggt det blev och jag gillar också att blocken skiftar i färg lite. Roligt att ni lät lönnen vara kvar, du får gärna visa vad det blir av den.

Bloggblad sa...

Pettas: den riktigt risiga versionen varade bara medan bygget var på g. Men... Resten av trädgården, på baksidan, den är tursamt nog insynsskyddad av tjocka häckar, och det är tur!

Humlan: tack! Jag tycker också att det blir mer levande. Och inte trodde jag att något så enkelt som cementblock kunde bli fint. Såg det när vi var och frågade efter pris på en "riktig" trapp.
Det är så många skott som kommer, så jag hoppas att den växt till redan mot slutet av den här sommaren. Då kommer bild.

mossfolk sa...

Vad bra det blev! Här hemma finns också någon som är händig med tämligen ovillig. Och någon som är lika ohändig som villig.
Hittills har jag oftast påbörjat och jobbat på tills den händige inte har stått ut med att se hur bakvänt jag bär mig åt ;)

Bloggblad sa...

Mossfolk: det knepet praktiserade jag ofta förr, och det funkade. Men numera får jag oftast höra mitt eget gamla stridsrop:KVINNOR KAN...

Anonym sa...

Underbart fint! Ser fram emot att få se det IRL så småningom.
Fast jag tycker det var fint på bilderna från 1989 också.
Så duktiga ni har varit!

Kulsprutan

Bloggblad sa...

Kulsprutan: Trappen står säkert kvar när du kommer, och trädet har förhoppningsvis buskat till sig mer.
Jag tyckte väldigt mycket om entrén när vi flyttade hit, men ... växter åldras ju dom också och dör. Hade det varit lika grönt om fint än, så hade jag nog stått ut med att trappan inte var så vacker.

Vonkis sa...

"Mer herrskapsaktig än så här skulle inte funka - då skulle kontrasten bli för stor mot inomhus."

Den bästa kommentaren på länge. Gillar din självdistans och humor :-D

Bloggblad sa...

Vonkis: Tack, jag blir så glad när nån förstår min humor. Det är inte alla som gör!

ullrika sa...

Men shit va snyggt! Tänk att ni bott där i tjugofem år... mycket har hänt i familjen på dessa år!

Klimakteriehäxan sa...

Mycket jobb - som lönade sig!

Bloggblad sa...

ullrika: Ja, det tar sig - blodlönnen blir lite mer buskig för varje dag.
Visst har det hänt mycket på de här åren, jag tänkte på det när jag la in bilderna. Jag tror att maken har ändrat sig mest, han var yngre där än vad dottern är nu.
(Jag har ju inte ändrat mig ett smack... :)

Bloggblad sa...

K-häxan: Ja, och nu känns trappen lite säkrare. De nedersta udda stegen lutade läskigt.

ullrika: Förresten har nog i alla fall sonen ändrat sig allra mest, från ljuslockig 10-åring till mörk, skäggig, tunnhårig och storvuxen man.

Eleonora sa...

O så fint det har blivit och den ovillige medhjälparen har verkligen fått en entré som heter duga. Rart också med blomkrukorna. Så fantastiskt allting har prunkat en gång. Och det var väl då ni orkade hålla ordning på det hela. Nu blir det mer lättskött och fint på samma gång.
Hoppas du trivs med pensjolivet och en varm, glad och skön Midsommar vill jag önska dig. Kramar om

Bloggblad sa...

Eleonora: Tack ska du ha, jag önskar dig förstås också en trevlig midsommar.

Just nu är jag mest hänförd över solnedgången - nyss var det rödlila över Ramunderberget, nu är det orangegult... helt otroligt. Försökte fota, men det går inte att få fram den djupa färgen.

Jag saknar den trädgård som fanns här när vi flyttade in, och första somrarna när vi skötte rabatterna så fint... Nu är det mer äng över dem.

Musikanta sa...

Trappan är ju fantastiskt fin och hela entrén också är så vacker!

Vi behöver också göra om vår yttertrappa men jag tror (när jag läser hur tunga cementblocken är) att vi får överlåta det till stenhuggeriet i Norrköping.

Bloggblad sa...

Musikanta: Trappan är vi väldigt nöjda med. Och nu har det redan blivit mängder med röda blad på blodboken som fortfarande såg lite tom ut på bilden. Vi behöver alltså inte såg ner hela, utan den kommer igen.

Stenhuggeriet... det blir nog dyrt det. Betongklossarna som vi byggde med var inte så dyra som riktigt huggen sten. Men ni har inte så hög trappa som vi. Riktig sten är finare, men många gånger dyrare.