Statcounter

tisdag, juni 17, 2014

Köpte ingen tupp...

Tankarna går extra ofta till Mallorca när jag fryser här hemma... och medan jag sitter och väntar på att det ska bli dags att åka på köravslutningsknytkalas om en stund, kan jag ju ta fram några fler bilder från min semestervecka.
Nej, jag köpte ingen tupp. Ingen hund eller gris heller, på marknaden i Sineu. Men jag prutade lite på ett par sjalar... och köpte söta små keramikskålar. Hann få i mig en kopp kaffe och den lokala mandelkakan som jag fick tips om. Såååå gott innan bussen gick vidare.
Det var gratis provsmakning på likörfabriken. Sliskigt och sött, så att dricka var inte tal om. Jag doppade tungan lite lätt i en halv droppe av några sorter. Fick med mig en flaska anislikör hem, men har inte öppnat den än.
Jag åkte på marknads- och grotturen. Som väl var slapp jag ta mig in i den grottan som man ser öppningen på här. Jag var vääääldigt tveksam till om jag skulle våga gå in i en grotta. Har prövat att krypa ner i en underjordisk gång för många år sen - men var ute illa kvickt igen. Total panik. Min far och den blivande maken traskade glatt runt under det berget, medan jag väntade i en myrstack.
 Vid lunchtid kom veckans enda regnskur - den stackars servitrisen sopade och sopade för glatta livet - och servitörerna sprang med maten rakt över gatan, där köket låg. Ganska mycket trafik och flera trappsteg. Det såg mer än farligt ut; händerna var fulla av tallrikar och bilar och så att klara hala trottoarer... När jag hade ätit upp var regnet slut.
 

 
Jag vågade. Det var så stort med breda trappor och jag tänkte att om folk gått där i drygt 100 år utan att det rasat in, så skulle det nog gå bra den här gången med. Och det gjorde det. Som synes var jag inte ensam i grottan... Jag har aldrig besökt en droppstensgrotta tidigare, så det var spännande när jag väl hade tänkt bort de andra 500... Längst ner fanns en sjö och sittplatser för alla, det släcktes ner och tre båtar med ett musikkapell smög in från mörkret. Oväntat vackert!
Sista dagen var jag med Kulsprutan och åt i en närliggande by. Genuin mallorkinsk mat - mycket gott. Pamboli. Som vanligt fick jag inte vända kameran åt andra hållet...
Innan jag gick hem och packade ihop igen, så tog jag ett rejält bad i det turkosgröna vattnet. Varmt och härligt. En lång promenad på stranden hann jag med både före och efter pizzan. "Äkta italiensk pizza" jättegod, men alla var indier på restaurangen. Det fanns indisk mat också, men eftersom jag inte är så hemma på vad den innehåller, fegade jag ur. Annars gillar jag att pröva nya rätter.
 
När vi häromdagen satt på Göta Källare hemma vid kanalen, slog det mig vilken enorm skillnad det är... visserligen kan det vara trångt här en fredag- eller lördagskväll, men oftast får man gott om plats.
 


7 kommentarer:

Elisabet. sa...

Om du hade möjlighet att välja, skulle du då vilja bo utomlands i värme året runt, eller ...?

Bloggblad sa...

Elisabet: Absolut inte. Jag bara älskar Sverige med hagar och björkar och små sjöar - skärgård... rubbet. De vemodsljusa nätterna. MEN. Jag skulle gärna ha tillgång till lite varmare badvatten och lite säkrare sommarväder.

Jag är mycket förtjust i alla skiftningar vad gäller årstider, älskar höstdimman... men jag gillar inte att frysa på sommaren. På vintern gör det inte så mycket.

Musikanta sa...

Säkrast att bada här hemma i Sverige, åtminstone på ostkusten där det bara finns snälla maneter. Senast jag badade i Menton blev jag biten av en fisk!

Tur att du inte prövade indisk mat den är STARK!!!

Den grottan (den enda hittills) tror jag att jag har varit i för så där femtio år sen. Fast jag har aldrig tänkt på att en grotta kan rasa in så jag var aldrig rädd. Men det räckte med detta enda besök.

Bloggblad sa...

Musikanta: först förra sommaren såg jag blåmaneter i vår skärgård. Vattnet var så väldigt klart i Palma Nova, så jag kollade noga att jag inte såg nåt annat än turister som simmade.
Här har jag vid flera tillfällen sett simmande ormar, så det är mycket att ha koll på.

Jag gillar stark mat, men eftersom det var sista kvällen och flygresa dagen därpå vågade jag inte testa nåt nytt.

Anonym sa...

Härligt med midsommar att fira.

Kameraskygg jag? Tja, hellre det än kamerakåt. Som en del verkar vara när det gäller Instagram, Twitter + Facebook.

Smaka på anislikören - den kan vara god om du inte har fått med dig den allra sötaste sorten.

Trevlig midsommar!
Kulsprutan

Bloggblad sa...

Kulsprutan: jag håller mig faktiskt ifrån både twitter och instagram. Jag är noga med att det ska vara fördelaktiga bilder böde på andra och mig själv, och jag lägger inte heller ut bilder utan att veta att det är ok.

Mycket nöjd med en lugn och fin och trevlig midsommar utan excesser. Liten mysig dotterdotter snusar och sover, och fotbollsfantasterna verkar ha gått och lagt sig också.

Eleonora sa...

Så mycket trevligt du har upplevt på din semester och tillsammans med Kulsprutan har ni tydligen gjort ön riktigt ordentligt!

Du är (får man säga "duktig")som reser ensam utomlands. Även om du nu hade Kulsprutan att hälsa på. Trevliga bilder visar du också.

Hoppas resten av sommaren blir lika god och fin för dig.

Kram från
Eleonora