tisdag, mars 03, 2015

Fastetid

Ja alltså, nu menar jag inte min vanliga 5:2-fasta som jag firar 1½-årsjubileum med den här veckan. Resultatet? (Jag hör nog att mina kära läsare undrar!) Fjorton kilo är resultatet på vågen. Men! Hör och häpna, även om det är en rolig biverkan, så är det främst av hälsoskäl jag har gjort det. Ökade blodfetter... och sånt läskigt som börjat höra av sig. Redan efter fyra 5:2-månader lät jag testa mig och värdena låg redan då bra. Den som nu tänker "åh, vad duktig hon är" kan genast sluta att tänka så. Det var bara de första 3-4 halvfastedagarna som var jobbiga, nu tänker jag inte på det, tvärtom är det jätteskönt att strunta i matlagningen två dagar i veckan. Det finns alltid några rester till maken som han värmer själv.

Nu som först läser jag Mosleys bok i ämnet och inser att jag måste växa 13 cm på längden för att ligga rätt till med midjemåttet enligt vad som är bra för kvinnor. Så jag har inte blivit så värst skrämmande smal, men gått ner två storlekar i kläder och behöver inte köpa tältklänningar längre.

Den där viktbiverkan gjort att jag har behövt köpa en massa nya kläder. Vojne, vojne, säger min man ekonomen. Yipppeeee säger jag! (När jag har vuxit till 1.80 får jag väl köpa lite längre brallor.)

Kanske finns det någon enda som minns att jag för snart tre år sen berättade att jag på hotellet på Mallorca blev kallad Lady Marian, förmodligen för att portiern inte kunde säga Bokblad, vare sig på spanska eller engelska. Det kändes inte alls fel, så Mallorcavännen Kulsprutan brukar tilltala mig med Lady M och jag undertecknar mailen så.

När jag var i Nässjö för en vecka sen, fick jag se en affär som helt klart vände sig direkt till mig. Och visst klev jag direkt in! En knallcerise jumper till halva reapriset och en svart jacka som var så speciell och dyr att jag inte hade haft råd att prova den ens. OM det inte varit rea. 70% bort från priset - och vips! Så hade jag råd att köpa den.

Det är så pass låg aktivitet bland de flesta av mina bloggvänner nu, så ingen har nog ens märkt att jag tagit mig en liten blogg- och facebookfasta. Mest för att jag har haft så mycket annat att göra. När någon duktig tonsättare skickar noter eller utmanar mig "hinner du skriva en ny text till påsk"? Då går jag ju igång...

20 kommentarer:

mossfolk sa...

Är det tre år sedan?!
Grattis till klädfynden, rea är ett rätt trevligt påfund :)

Fasta skulle jag aldrig klara -jag skulle må jättedåligt. Å andra sidan ska här inte gås ner utan upp i vikt, så jag får väl fortsätta äta dygnet runt...

cruella sa...

Jodu, jag märker allt när du bloggfastar! Men desto roligare när du skriver. Midjemått är ett inte särskilt tillförlitligt sätt att mäta hälsan. Jag är smal, har alltid varit, och har en rak kroppsform. Ingen kvinnlig midja alls. Mitt midjemått är över det rekommenderade MEN så läste jag någonstans om att det är vettigare att mäta bukhöjden när man ligger platt och hårt. Mycket riktigt, bra värde. Testa:)

Musikanta sa...

Jag vet hur det känns när man gått ner två storlekar - det är underbart. Jag gjorde det för 10 år sedan. Jag har inte riktigt gått upp alla de kilon jag tappade då, men nästan alla, tyvärr. Men, som jag berättade, jag fick ont i magen av 5:2. Det var väldigt synd, för jag tyckte också det var en jättebra diet. Men klädkontot blir inte så stort i alla fall.

Bloggblad sa...

mossfolk: Ja, tre år sen första gången. Förra året var jag där också, fast inte samma hotell.

Jag är inte någon rolig kund - för jag köper oftast kläder som inte är så värst supermoderna och då blir de heller inte omoderna så fort och jag kan vänta och köpa nytt på eftersäsongen och ha dem som nya nästa år.

Jag har läst boken "Cha*rmen med tar*men" (Jätterolig!) och har fått svaret: Vi mulliga har supereffektiv tarmflora som suger ut precis ALLT ur maten. Ni smala har lata rackare som släpper igenom en massa näring bakvägen... Jag misstänkte att det var nåt sånt, för min man äter tre gånger så mycket som jag, rör sig mycket mindre och går inte upp i vikt.

Cruella: Åh, en trogen läsare! Vad glad jag blir - ni är lätt räknade numera. Om jag ligger och mäter mig - wow! Att jag inte har kommit på det själv - då kanske jag får normalt bystmått också?!

Musikanta: Du är helt normal i kroppen - det som syns! Om det sen är svårt att knyta skorna så ser ju inte omvärlden det. Njut av att du är pigg och frisk och att ingen kan gissa din ålder!

Bloggblad sa...

Cruella: Näe, det funkade inte. Jag har tagit liggande magmått och det blev exakt samma.

Ruta Ett sa...

Det är härligt att gå ner några storlekar och upptäcka att man faktiskt går i de där kläderna, som man inte trodde!
Häromdagen fick jag "ärva" ett par nya träningsbyxor av sonen, som jag faktiskt kunde ha! Stor glädje och med sådana fina brallor kan jag snart gå i en storlek mindre (kanske?)

cruella sa...

Nej, googla på bukHÖJD, måttet ska vara från golvet rakt upp:) Det ofarliga underhudsfettet sjunker nämligen åt sidorna medan ev bukfett runt organen är där det är.

Cicki sa...

Härligt att du gått ner så mycket. Jag har massor kvar men kämpar på. Har också hittat en butik som är som gjord för mig. Men då får jag nog byta namn. Den heter nämligen Nana´s och ligger i Sundsvall. Som tur är så har de rea ibland så att en annan kan vara med och handla ett eller två plagg. Sådana där plagg som trollar bort alla extrakilon....:-)

Äventyret framtiden sa...

Jag måste nog ta en funderar jag också på den där 5:2-dieten. Grattis till kilona som har rasat. Det är hälsan som är viktigast...
Lady M sitter som hand i handske för din del :)
Och att ha en egen butik, så där bara! Härligt!

Bloggblad sa...

Ruta Ett: Jag har också hittat några sparade plagg från en smalare tid, och blev jätteglad att komma i dem igen.
Fast min nedgång har gått så sakta att jag inte studsar omkring och känner mig lätt plötsligt...

Cruella: Nu har jag googlat och fattar!

Cicki: Jag hade en sån i Norrköping förut, jag behövde bara gå in där så tog expediten fram nåt som passade mig... men ny ägare ger ny stil, som inte riktigt passar mig. Men å andra sidan kan jag gå till fler andra butiker nu.

Pettas: Nåja, något större ras är det inte frågan om, inte ens ett kilo i månaden... men jag tror att det är bra att det har gått sakta.
Jag jobbade ju när jag började, men var ledig måndag och fredag, därför fick det bli mina fastedagar - och nu har det blivit en vana. Jag räknar med att hålla på livet ut, men det känns inte betungande. Jag har himla lätt för att gå upp i vikt - men god hälsa lockar mer än bakelser och godis!

Bloggblad sa...

Cruella igen: Yes! Jag klarade mig med 2 centimeters marginal!

Annika sa...

Alltså, grymt jobbat!! Ja, jag tycker det.
Jag går ju själv på den, och jag kan inte säga att jag blivit vän med :2 dagarna ännu.
Men, det är vad det är.
14 kilo är helt sanslöst bra!!! När du har dina :2 dagar, fastar du helt då. Äter inget alls? Bara dricker? Eller ser du till att få dina 500 kcal? Jag vet ju de som går på 5:2 som bara intar dryck de dagarna.
OCH visst är det otroligt när man kommer i gamla kläder!! En så fantastiskt fin känsla. OCH man mår så mkt bättre, och ja, man blir snyggare också. SÅ är det bara.
Bara plus.
BRA jobbat!!

cruella sa...

Du ser, ett mycket vettigare mått:-) Skämt åsido så pratade jag redan innan jag såg det här med bukhöjd i DN för några år sedan med personal från apoteket (tror jag) som genomförde gratis hälsoundersökningar här på jobbet och påpekade just hur trubbigt midjemåttet är eftersom det inte tar hänsyn till kroppsbyggnad. De höll med.

Bloggblad sa...

Annika: Jag får i mig lite drygt 500 t.o.m. för jag tar mer havremjölk till gröten än vad jag borde... men det är sååååå gott. Å andra sidan går jag ju min PW även måndagar, så jag bränner rätt mycket då.

Fredagarna kör jag bara från torsdag kväll till fredag kväll... det är väl därför det har gått så sakta. Det som är bra är att jag inte är så våldsamt hungrig de andra dagarna, kroppen verkar ha fattat att den inte måste ha så mycket mat så ofta.

Cruella: På mig är det nog mer fett runt midjan är vad det är byggnad... men även BMI är väldigt snålt tilltaget. Jag har ett kg kvar till det högsta talet på "rätt" BMI, och då tycker jag inte själv att jag är särskilt överviktig längre. Skitviktig är jag nog, men på det finns det väl inga mått?

cruella sa...

Ofarligt underhudsfett kring midjan och på höfterna är också en byggnad! Intalar jag mig.

Bloggblad sa...

Cruella: jag märker ju nu att det finns en del löst skinn runt det som ska föreställa midja. Men jag kan inte rulla in det, och har det inte som förkläde som jag har sett en del stackare har, alltså på tv, när de gjort magsäcksoperation och gått ner snabbt.

cruella sa...

Tur en inte ser på tv;-)

Anonym sa...

Verkligen ett träffande namn på boutiquen, Leidi Em :)

Kulsprutan

Klimakteriehäxan sa...

Undrar vart min kommentar tog vägen???

Klimakteriehäxan sa...

Den åts nog upp av nån som inte bantar. Jag grattade dej till vikten, du är den första som fått så bra resultat av 5:2 som jag hört!
Och att då, två storlekar senare, hitta en "egen" butik med 70 % rea dessutom, det är ju gefundenes Fressen!!!