måndag, april 20, 2015

Stockholm i mitt hjärta...

Jag känner på mig att jag redan har använt den rubriken några gånger, men det ÄR ju så att mina första intryck av världen kommer från Stockholm, även om jag inte minns särskilt mycket från de första två åren i mitt liv. Det känns "hemma" när jag kommer dit.
 Tyvärr var vädret på aprilhumör och gäckade med vind och regn och blåst och lockade med några solglimtar mellan skurarna. Desto skönare var det att komma in på hotellet i Hagaparken. Prat & simning ägnade jag fredagskvällen åt.
 Eftersom årsmötet med föredrag och underhållning inte började förrän vid 12-snåret, hann jag ta en promenad i Hagaparken och så blev det en simtur efteråt. (I poolen, Sturebadet Haga!) Det är Sveriges Läromedelsförfattares förbund som har den goda smaken att ordna så fina årsmötesträffar.
 Årsmötesförhandlingarna tog ovanligt lång tid - så förträffen blev kort - middagen var rolig, fast inte  supergod. Jag uppskattade inte oxkinden så särskilt. Förrätten var bäst, en klick med god gegga på en bit kavring. Sällskapet var suveränt, länge sedan jag skrattade så gott. Jag ser alltid till att hamna vid ett dambord... det blir alltid roligast.
På söndagen gick jag guidad tur i Hagaparken, tiden var kort, men jag fick veta en hel del som var nytt för mig,
 bl.a. hur Gustav III:s slott skulle ha sett ut om inte det där mordet kommit i vägen för byggplanerna.
 Jag lärde mig också att det var i den här paviljongen (nedan) som mordet skulle ha skett. Guiden var  trubadur och sjöng passande låtar. Då lärde jag mig vilken känd låt som både Taube och Bellman snott till sina sånger... Nynna på "Vi går till Utö för natten" väldigt snabbt och frejdigt, så vet du!

Sen var det skönt att komma hem igen igår kväll. I dag blev det som vanligt en långpromenad med stavar genom härliga vitsippemattor.
 Den enda ynka lilla tuva med backsippor som finns kvar efter att någon som gillar gräsklippsåkare kört bort det mesta av det fridlysta området... När jag flyttade hit för ca 25 år sen, var det ett stort område med många backsippor. Nu är det bara ett litet hörn kvar....

Och nu - nån timme efteråt när jag "rättat" det jag skrivit, är det strax dags att åka ner till Söderköping city och ta hand om barnkören.

2 kommentarer:

Annika sa...

Så fina bilder från Stockholm!!!
Det ser kallt ut, men det gör inget!
OCH sen vitsippsbackarna hemma hos dig...underbara!!!

Bloggblad sa...

Annika: Som vanligt var det fullt med turister som fotade i gråvädret. På lördagen var det vackert, som väl var, men då var jag utanför stan. Jag struntade i körsbärsträden i Kungsan, såg dem i sol förra året.

För första gången såg jag en tjej springa runt med selfiepinne och fota sig framför riksdagshuset. Och en annan som ställde upp sig och tog en vanlig selfie och log så rart mot sin kamera bland en massa folk... riktigt kul såg det ut.