Statcounter

tisdag, juli 14, 2020

Sommartankar

Som väldigt ofta tar jag mig en långpromenad med någon sommarpratare i öronen mitt på dagen. Idag lyssnade jag på Rasmus Troedsson, som jag enbart känner till från tv-serien "Vår tid är nu". Jag tyckte dels att han pratade på ett mycket lyssnarvänligt sätt (jag som hör illa störs av för lite eller för mycket konsonanter - och blir hemskt irriterad när de rabbelläser sitt manus med paus vid varje punkt) och dels att han gav intressanta reflektioner om att känna sig rotlös. Jag tyckte mycket om hans sätt att berätta om sin tro på Gud, utan iver att omvända lyssnaren. Det är ett bättre sätt att missionera, om man nu vill det, än att hyvla på andra vad de ska tänka och känna. Det är sällan någon kändis vågar berätta om tro, oftast säger de "Jo, jag tror på Gud eller nåt - men jag är INTE religiös!" Själv tror jag på Gud och räknar mig som både kristen och kyrktant. Förresten, det är väl självklart när jag sjunger i två kyrkokörer och skriver psalmtexter... 
Jag har blivit väldigt uppmärksam på humlor numera. Ja, egentligen på hela skapelsen. Det här är samma art som vi har massor av vid stugan. Heter nåt med "-snyltare".
Jag har just skrivit färdigt en text till en ljuvlig sommarmelodi - tänkte att de här blåklockorna med gulmåra kan få illustrera den. Den melodin var nog tänkt som en trall, men jag kunde inte låta bli att känna texten när jag hörde den. Vi har lite diskussion omkring två takter - men när den fått sin slutgiltiga form, kommer den nog på Youtube.
Det finns mycket att inspireras av på promenaderna. Här är det inte långsökt att tänka på vägval, både bokstavligt och i livet. Jag tog den smala vägen till höger... fast ibland tar jag den breda. Det är fortsättningen på den gamla järnvägsvall som jag ofta går på fast på närmare håll. Den vänstra går till slottet Bolltorp, också en vacker väg. Bra vandringsdagar ger jag mig iväg lite längre hemifrån. Naturligtvis går tankarna ofta till mor och far när jag går på järnvägsvallen. Han åkte söderut från Söderköping till Ringarum en marssöndag 1944, och visste då inte att en ung vacker kvinna skulle åka samma väg, till samma ställe, och att hon skulle bli hans öde. Så ofta undrar jag vad mamma tänkte och drömde när hon åkte tillbaka till Norrköping samma väg senare på kvällen. De blev störtförälskade... fast ingen av dem sa nåt då. En vecka senare fick mamma ett brev med ett tack för att hon kom på hans möte.
Det här att gå på långa raka sträckor har något mycket meditativt i sig. Bara om det är asfalt och biltrafik tröttnar jag, annars är det vilsamt att bara traska på - kunna se åt sidorna utan att snubbla. Just när jag gick här, sjöng Dolly Parton och jag nästan dansade fram till "Joline".

6 kommentarer:

Vonkis sa...

Kom att tänka på en pdd från Sveriges radio jag lyssnade på för ett tag sedan som handlade om humlor men nu kan jag inte hitta den! De berättade bland annat att det finns en sort som gör ett litet hål längst ner på rödklövern för att komma åt nektarn men eftersom den arten håller på att försvinna kan det bli mindre rödklöver framöver. Jag ska fortsätta att leta men hittade i alla fall det här avsnittet från Vetenskapspodden.

I år har jag inte lyssnat på ett enda avsnitt av Sommar i P1 äve om jag har laddat ner några program, kanske beror det på min sinnesstämning men programmen finns ju kvar. Ska ta och ladda ner Rasmus Troedssons program för att ha till senare.

Bloggblad sa...

Jag har bara läst i böcker och på nätet om humlor, vet att en del fuskar och kör från utsidan! Såg en sån idag.

Årets sommarpratare (har inte hört alla, men många) har haft mycket bättre innehåll överlag än på många år. Den unga influencern ska du inte missa! Sofia Wistam var också bra.

Vonkis sa...

Nu har jag både hittat och lyssnat på programmetom humlor. Det var avsnittet Var går gränsen för arternas försvinnande? från Vetenskapsradion på slutet. Det visde sig att jag kom ihåg fel om rödklövern. De flesta humlor biter hål på rödklövern och då blir de inte pollinerade, det fanns en humla med lång snabel och det är den som har försvunnit.

Vonkis sa...

Jag tar och skriver upp de tipsen också. Har laddat ner Greta, Tegnell, Sahlin, Shima Niavrani och Betlehem Isaak sedan tidigare.

Bloggblad sa...

Dem har jag också lyssnat på! Bra. Men Betlehem hade väldig låg röst och pratade så dramatiskt (egentligen jättebra ) att jag hade väldigt svårt att uppfatta allt. Men det är dilemmat med hörselnedsättning...

Musikanta sa...

Tack för sommartipsen! Jag ska lyssna på Rasmus när jag ska gå ut och promenera i eftermiddag när det blir lite svalare. Sofia har jag heller inte hört. Det blir kanon med sommarbilden till ditt nästa omslag!