Statcounter

onsdag, november 24, 2021

En hästfråga

Förresten - det är ingen hästfråga. En klädfråga är det. 

Häromdagen kom en minnesbild för mig - att ridbyxor förr var väldigt utsvängda vid höfterna, och då kom jag på att jag inte sett såna byxor sedan? Ja, när... Jag märkte inte när de försvann eftersom jag inte rör mig i häst- eller ryttarkretsar. Men jag vet hur de ser ut nu. Är det någon ryttare här som vet när de hemskt oklädsamma byxorna försvann? 

Bilden har jag snott från google. 

6 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Såna har jag i a f aldrig haft. Men så är jag ju ingen hästtjej heller. Moderna ridbyxor tror jag inte ser ut exakt som de på bilden - eller???

mossfolk sa...

Någonstans, långt bak i huvudet, har jag för mig att jag har hört att de tightare byxorna började tillverkas under 50-talet och att det hade med tillgången till stretchtyg att göra. Om de började komma då får man ju gissa att de gamla modellerna fanns kvar ett bra tag till. Men jag kan ha helt fel.
Lite pösiga har de ju sedan varit både i perioder och beroende på modeller, men inte som de på dina bilder.

Bloggblad sa...

K-häxan: Nej då, jag googlade och kollade när tanken kom - de är tighta och stretchiga numera.

mossfolk: Jaså, så tidigt? Jag minns i alla fall "vingarna" från 60-talet, fast förstås inte så våldsamma som på bilden. Det är nog en 40-talsbild.

Kommentarerna här snor spamkorgen i mobilen åt sig innan de ens hinner komma till inkorgen i datorn - den slänger även helt riktiga vanliga mail också, så nu måste jag kolla spamkorgen där lite oftare...

Musikanta sa...

När jag red i början på 50-talet var det högsta modet med sådana pösbyxor. Det var väl sådana nassarna hade också?

annannan sa...

Är du fortfarande intresserad av att finna svaret? Det internationella hästsportförbundet har en hub där man kan klicka på vart och ett av de olympiska spelen och se bilder från hur ryttarna var klädda då:

https://www.fei.org/history/olympic-games

Jag har inte gått igenom det helt systematiskt, men jag får intrycket att förändringen varit stegvis, med en minskande pösighet ffa under 1960-talet.

När Ulla Håkansson tog brons i OS 1972 hade hon tajta ridbyxor. Men kavalleriuniformen som Jan Jönsson som tog brons i samma OS red i hade fortfarande pösiga byxor.

Min pappa som red fram till slutet av 1990-talet hade samma eleganta pösiga byxor som han skaffade någon gång på 1950-talet. De klädde honom alltid. Den tajta sorten klär inte någon, tycker jag!

Bloggblad sa...

Musikanta: Jag visste inte att du har en karriär som ryttare i bagaget!

annannan: Tack! Jag klickade och kollade bilder på din länk runt 60-70-tal, och det verkar som om sidopåsarna försvunnit när 70-talet kommit. Eftersom jag inte rider, och inte tittar på hästsport, slog det mig bara så där plötsligt att jag inte sett de där byxorna på väldigt länge.
Det är ofta så med modegrejer, att de liksom smyger ut ur bilden - och plötsligt en dag märker man att det är helt borta.