Statcounter

söndag, juni 12, 2022

Gult är inte fult

 ”Gult är fult, rött är sött, blått är flott och grönt är skönt” så sa vi när jag var barn. 

Igår kväll, sent, utvecklades en helgul akleja. Så roligt - - söt, skön och flott! 


Och idag kom hela gulsparvsfamiljen med sina småttingar och trängdes vid mataren. En snabb steglits och en stenknäck, som jag inte hann fota, tog sig en matbit. Men farfar gulsparv kom tillbaka och satt länge och smorde kråset. 


Lite senare kom hela gulsparvsfamiljen tillbaka och käkade och trängdes och en liten krake satt bredvid och ville bli matad och viftade käckt med vingarna. Jag filmade för fullt - och filmen finns på facebook. 

7 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Så lät ramsan som jag också läste som barn, bara med skillnaden att blått var vått. Kanske närheten till Ålandshav avgjorde det hela?
Nu är, nu har ni, den ljuvaste ljuva tiden på året runt omkring er. Njut fullt ut varje dag!

Bloggblad sa...

Karin: Vi njuter hejdlöst - sitter ofta bara och tittar hål i luften och suger in känslan av försommar. Vi vet ju hur fort det går innan det är dags att leta svamp och lingon (en tröst när sommaren drar mot sitt slut!)

mossfolk sa...

Men wow, en gul akleja har jag aldrig sett! Du får spara fröna sedan :)

Den ramsan sa vi också når jag var barn.

Bloggblad sa...

mossfolk: Jag blev helt paff! Bara ett av fröna hade den här gula varianten. Jag läste om dem att de brukar "para" sig med andra när de sprätter iväg sina frön, så de klara färgerna ändras lätt efter den som har starkast dna (eller vad de har...)

Förra sommaren satte de bara en bladrosett, tror inte att jag har tålamod med att vänta så länge på fler. Roligare med såna som kommer lite snabbare.

Klimakteriehäxan sa...

Undrar om jag nånsin sett en gulsparv???? fin!

Bloggblad sa...

Aina: Första gången jag såg en hanne (har sett en svagare gulfärgad tidigare, det är honan) så lyste det riktigt gult, jag trodde att det var en förrymd undulat...
Vi har sett och hört gulsparven två somrar förut vid stugan, men då har den gått på marken och pickat i sig spillda frön. I år har de tuffat till sig och sitter i frömataren. Hela familjen ibland. Samtidigt!

Vonkis sa...

Gul akleja!!!
Nu måste jag leta efter sådan hos blomsterhandlarna och sedan övertyga Suzan att vi behöver en sådan på lotten.