Statcounter

lördag, juli 30, 2005

Jag hör röster...

…ibland. Fast bara när jag vill, på konserter. Närmare bestämt är jag en sångröstfreak; jag är helt fascinerad av sångröster. Helst ska det vara njutbart, men även en otränad amatörröst kan vara intressant. För att förenkla lyssnandet har jag utarbetat en helt egen bedömningsskala.

I kväll är jag nästan lite berusad efter att ha hört rysk champagne blandat med flädersaft i en makalöst smaklig kombination! Min automatiska känslolarm löste ut ett par gånger och det blev blött i ögonvrårna. Hur jag kunde avgöra att champagnen kom från Ryssland? Inte så svårt, ägarinnan gör det också. Flädern är vuxen i vår egen ostkustska skärgård,spetsad med sockerdricka. Helt klart ett par av sommarens bästa drycker! Jag hörde ju Arja S häromdagen – det var mer vargtass över hennes röst.

Bäst tycker jag om champagneröster, och de är alltid sopraner. Det finns en del njutbara fylliga, lagrade rödviner (farlig mark det här, det jag kan om viner är att det finns sura, söta eller goda; flaska eller låda) som är sopraner, men de blir lätt tröttsamma i längden, de fylliga rödvinerna ska helst vara altar. Moselvinsrösten är helt okej däremot, mjuk och len – hörs mest i visor och ballader. Ölröst är mest förekommande hos trubadurer.

Jag kan inte släppa den här klassificeringen, blir aldrig nöjd, förrän jag hittat rätt dryck. Nu hör jag att mamselamsen, gagga, ilva och gänget undrar vilken dryck som passar Bloggblad. Hm… Skulle nog klassa den som svartvinbärssaft utblandad med vichyvatten. Passar bäst i en riktig busgrogg med lika delar whisky, öl, champagne och lådvin. M.a.o. är jag en bra körsångare!

14 kommentarer:

anna sa...

hmm, hur vet man vilken röst man har då....haha, vilken funderare!!! men oj, det står bara still....

Anonym sa...

Då tror jag att jag vet vad min röst liknar...

Grumlig vinäger.

Ilva sa...

Jag tycker snarare att det later som om du sjalv druckit alla dessa drycker du skriver om du innan satte igang?? Har du tagit igen det du inte fick i gar??

Batbut sa...

poetiskt skrivet, undrar dock vad min röst skulle liknas vid; gäll, rakbladsvass och mycket ojämn. En Beaujoulaix kanske? Eller grappa? River i skinnet!

Vi på Kantarellen sa...

Min röst är ren och skär whisky... en hel flaska!

Bloggblad sa...

Jaså ilva, du tycker att jag låter flummig... ligger en del i det, och jag HAR tagit igen en del. Fast batbut har mer rätt i sitt poetiska antagande.

Jag hoppas förstås på att få igång lite badrumssångsanalys så jag får veta vad ni låter som.

Theron o familj sa...

Tro mig bloggblad, ngn analys av min röst vill du inte ha! Sjunger gör jag, men hellre än bra ;)

Vi på Kantarellen sa...

Badrumssångsanalys! I duschen sjunger jag ALLTID "Svart mot den gyllene sky".

Det är så himla underbart att sjunga alla tonerna rätt utom den sista. Det är så himla falskt, så Stephan börjar bulta på dörren och undrar vad jag sysslar med. Han påstår att skinnet kryllar sig på honom. Hi hi hi..

Gagga sa...

I kvinnokören Di Järva står jag mitt i, mitt mellan altar o sopraner. Är jag en då en enastående meccosopran eller en simpel mellanöl?

Gagga sa...

Shit! Varför skriver jag alltid fel när jag skriver just till DIG?
Fram med rödpennan o stryk det första "en"!

Bloggblad sa...

Hm... gagga: menar du mocca(kaffe)sopran? Eller mezzo? Fast det sista är ingen dryck som jag känner till...

Om du står mitt emellan altar och sopraner då är du antingen det ena eller det andra. Och skicklig, för det är inte helt lätt att stå där - speciellt inte om den stämman man sjunger själv inte håller tonen.

Själv står jag alltid längst ute på kanten, då har jag åtminstone tomt och rent i ena örat...

Gagga sa...

Du ser det blir alltid fel. Menade nog mezzosopran. Är inte Annifrid det? Nu menar jag inte att jag låter som henne, men mitt emellan där står jag i allafall.

Bloggblad sa...

Jo, jag tror hon är det. Mellanöl är inte helt fel som beteckning för det!

Bloggblad sa...

Det är ju en smaksak...:)Men torr engelsk cider tycker jag nog. Det är dessutom en av mina favoritdrycker.