Statcounter

fredag, oktober 28, 2005

Spontanpedagogik

kallar jag den undervisningsmodell jag håller på med. Visst har jag läget under kontroll på sikt, men om jag kommer med en glad och käck sång när det hänt nåt och klassen inte är på humör - då plockar jag fram lite skrammelinstrument och så gör vi nåt annat. Etc. Funkar även i min sv2-undervisning. Elaka tungor gör ibland gällande att jag inte vet vad jag gör förrän jag redan gjort det, men riktigt så illa är det inte. Jag brukar veta medan jag fortfarande håller på...

Likadant är det med matplaneringen. Eller lite sämre t.o.m. Ibland är jag inte riktigt säker på vad det är jag tillagar. Och vad det blir i morgon? Hur ska jag veta det? I morgon är en annan dag som nån schlagersångare så klokt uttryckt det. Hur ska jag veta idag vad jag är sugen på då?

Häromdagen blev jag fullständigt knäckt när jag träffade en bekant i mataffären - och jag har gått och funderat på det ett tag.
"Tänk att man alltid måste komplettera med nåt!" sa hon.
"Öö...hh...mmm.. komplettera?"
"Ja, jag skriver ju matlistor för 3 månader i taget och kollar i kokböckerna så jag får variation, och storhandlar en gång i veckan. Det är så praktiskt, den som kommer hem först tittar på listan och börjar laga maten."

Och jag som tyckte det var komiskt när dottern vid pass 15 år konstaterade att det är märkligt att det finns så få maträtter... det var nog tragiskt i stället...

Synd att jag inte fann mig och bad henne kopiera en sån lista och maila över till mig...

Men kokböcker och listor... näe, där går min absoluta gräns. Jag nöjer mig med lite spontana impulser från coachen i Italien.

10 kommentarer:

Ilva sa...

Det var det varsta jag hort o aven om du overdriver lite sa blir jag tagen av sant. Jag klara ju knappt av att planera tva dagar i rad o har alltid undrat over hur man gor att folja enveckorslistor som folk faktiskt gor o som funkar. Maste vara ngt inneboende motstand mot att man maste gora ANNU fler redan bestamda saker...eller vad sager du Bloggis??

Bloggblad sa...

Enveckorslistor känner jag flera som har. Och följer. Men jag har inte ens försökt.
Det gläder mig att du inte är "sån". Då finns det hopp för mig också.

Fast jag har inte överdrivit i övrigt.

Anonym sa...

Skulle aldrig få för mig att lägga upp veckomatsedel...Det är ju som du säger, hur ska man veta vad man är sugen på nästa dag?
Du skriver härligt, lägger upp på min länklista om det är Ok för dig!

Bloggblad sa...

Visst för (mars)katten får du det! Tack för komplimangen! Rätt som det är åker du in i min lista också.

Gagga sa...

Handlar högst en gång i veckan. En stor frys fylld med kalv, älg o gris. Ännu en frys fylld med bär, grönt, svamp o bröd. Potatis, lök o morötter i matkällaren. Planerar aldrig i vardagen. Man tager vad man haver. Ikväll blir det hempizza eftersom det blev över lite köttfärssås häromkvällen. Snabba ryck, snabba beslut.
Likaledes i skolan. Rejäla förråd o en aldrig sinande fantasi.

Ilva sa...

Bloggis-jag glomde att tacka dig for titeln!

Batbut sa...

snacka om inrutat liv! Här storhandlas det iofs, men där går gränsen. Varje dag väljer vi mellan ett antal olika alternativ. Tror utan att överdriva att jag skulle kunna bjuda på 3 rätters middag i en vecka utan att behöva fylla på kyl och frys. Har fullt med bra att ha prylar och basvaror

Elisabet. sa...

Läste i helgen på nätet om syskonens placering i familjen, stor,- eller lillasyster,alt. mellanbarn.
Jag är lillasyster.
Såna gör som dom vill; är döless på att andra bestämt över dem hela uppväxten. Aldrig en sån lista för min del!!

Anonym sa...

Ja, visserligen kan man ju själv bestämma matsedeln, men fy, så tråkigt och att vara slav under en sån .., menar jag.

Bloggblad sa...

Jag är också lillasyster - kanske det är därför jag är en sån frihetsälskare???