Statcounter

onsdag, november 02, 2005

M L XL

Nej, det är inte min ålder jag har skrivit som rubrik, men idag i en av affärerna fick jag fnatt och kände mig ML år gammal. Det som är skönt med att bli äldre är att i alla fall jag har blivit modigare. Fast jag är inte 1050. Än.

Alltså. Jag vet att jag är Medelålders och Medelfet och inte kan ha storlek M, om jag glömmer det så talar spegeln om det varje dag, men tycker ändå att jag har rätt att bära kläder. Inte tält, säckar eller körkåpa.

I den första affären på dagens shoppingtur, specialiserad på Damer, var det inga problem: Där funkade jumperstorlek L. (Nej, jag har inte silikon, men dom tar ungefär lika stor plats som tuttarna tjejerna har i bikinidokusåporna och kräver minst L.) Expediten kopplade på ögonmåttet och plockade direkt fram en kjol som passade perfekt till den turkosa polon och till mina höfter.

Men i affär nummer två (som också kallar sig DAM-affär) fanns bara en ung och slank expeditflicka. Hon plockade snällt fram en svart polo på begäran. Spanade in mig först, beräknade storlek och kom med en XL. Jag provade, men här kändes XL som tvångströja med både strypfunktion och mamsens magtryckare.
- Den här får underkänt, sa jag när jag kom tillbaka med den från provhytten.
- Jaså, vadå?
- Det är XL men är pytteliten, har ni större?
- Vi har inte köpt in några större än XL.
- Det finns ju större kvinnor än jag…
Efter en snabb blick på mig konstaterade hon med lätt lyfta ögonbryn:
- Vero Moda gör mest kläder för oss SMÅ tjejer.
- Men det är väl inte kul för er att behöva köpa XL?
- Vero Moda gör små modeller.
- Polon jag har på mig nu är L och den köpte jag här förra året.
- Men då är det inte Vero Moda…
Slutdiskuterat. Visade hon genom att inte låtsas att jag fanns längre. Hade det inte varit för att jag hittade en annan snygg svart tröja där (i XL) som jag ville ha och var tvungen att stå kvar medan jag betalade, då hade jag inte bett henne stoppa upp Vero Moda nånstans där solen inte skiner, för jag säger inte sånt, men …

Eftersom jag kan föreställa mig att vissa föreställer sig mig som färdig att visas upp på cirkus ska jag avslöja Bloggblad i helfigur. Visserligen taget på lite håll, men inte 100 meter.

19 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, det är det jag säger .., man borde starta en klädkedja för kvinnor som inte nödvändigtvis vill bära tröjor som slutar under bysten och där man blir vänligt bemött av sympatiska expediter och behagligt ljus i provrummen och allt det där. Och inte bara kläder i jersey och sånt. Besökte Anti Tanti på Västerlånggatan när jag var i Sthlm, men mycket där är så .....,ja, så annorlunda. Alla vill inte sticka ut. Och där är ganska dyrt. Hos Eva i Valla på Österlånggatan i Gamla Stan/Sthlm, finns gott om rymliga kläder, mest i linne, men dyra där med.
Underbart vänlig expedit!
I Helsingborg finns danska UNO, som jag tycker är den helt klart bästa affären jag nånsin besökt.
Härliga färger .,rymliga storlekar (en size, obegripligt .. och allt passar!), det mesta i naturmaterial.

Ilva sa...

Da skall du inte komma ner till mig o handla da for har lagger de pa 2 storlekar sa 38=42 42=46 osv och dessutom valdigt sma sadana med....
Jag tycker du ser normal ut, lagom rund for sa skall det ju vara! Eller??

Bloggblad sa...

elisabeth: Det finns ett par bra butiker i Nrkpg, Butik Unik (säger väl allt?) men dit hade jag inte råd att gå idag.
Och båda av dagens affärer brukar vara bra, jag tror mest det var den lilla tjejen som inte fattade vilken kundkrets de egentligen har där.

Ilva: Jag har aldrig känt mig så smal som när jag var i USA som ung... eller på en badstrand i Bayern...
Jag känner mig rätt normal - den som tillåter en och annan Nappe-bakelse att halka ner, får finna sig i att det syns.
Här har allt storlekarna krympt en del också de senaste åren. För att lura vem? cfoqwi

Vi på Kantarellen sa...

Ha! jag känner nog igen dig.... även om du ser ut som ett frågetecken. =)

Anonym sa...

Känner igen det där (som så många andra). Man pratar om att fetman ökar och varken du eller jag kan betraktas som feta och hamna i den kategorien och ändå kan vi inte hitta vettiga kläder. Var runt på dyra gatan och blev nästan betraktad som ett ufo när jag frågade efter L.

Anonym sa...

*fnissar* har du föröskt prova jeans eller andra byxor på Gina Tricot? Gör inte det, för då vill man slå sönder hela omklädningsrummet. Har gjort några tappra försök att klämma in mig i jeans därifrån men det går bara inte. Tacka vet jag Kapp-Ahl, och Vero Moda är faktiskt också bra.

PGW sa...

Marskatten! Underbart att höra att det är fler än jag som slagits med jeans hos Gina Tricot! Jag tyckte att jag som strl 38-40 skulle kunna handla där. Trodde jag. Jag letade efter ett par byxor med hög midja (dvs då borde den bli normal tänkte jag). Jag fick på mig byxorna, med lite ansträngning. Men hög midja hade krävt intensiv rakning kan jag meddela. Hur låg midja ens sitter uppe förstår jag inte, dubbelhäftande tejp? Aldrig mer jeansletande på Gina T!

Bloggblad sa...

Låga jeans... inget för mig, jag har inte ens tänkt tanken. Vem skulle ha nån glädje av att se min mage?

Jag tycker synd om alla överviktiga yngre tjejer. Är det tänkt att dom ska handla på postorder? I somras letade jag efter lite tunnare linnen och gick med friskt mod in i en "yngre" affär. De förstod liksom inte frågan: XL? XX?

Annars undviker jag såna modeaffärer och håller mig till de 4-5 som har människoformade kläder.

Morgondimma sa...

Har bojkottat pygmeebutikerna för länge sen.

Bloggblad sa...

Har inte tänkt på det. Made in Taiwan...China...Hongkong. Mycket möjligt.

Made in Africa har jag inte sett, men kanske har de skickat en sändning fel, den skulle till pygméfolken men kom till Gina T...

Anonym sa...

Jag tycker du är stilig som bara den! Oj, vad jag känner igen mig! Överallt hänger storlek s och xs, antagligen för att de tillverkar för många. Expediten på Vero M var en liten tjej med litet huve.

Just nu letar jag efter sweatshirtbrallor att sitta och skriva i, men ALLA har ett brett, stenhårt djävulskt resårband ISYTT i midjan. Som tydligen ska vara 60 cm. Går inte att klippa bort!

Bloggblad sa...

Tack för komplimangen!
Jag brukar klippa massor av jack i såna hårda resårer. Samtidigt som jag undrar hur och var man köper kläder om man är riktigt fet. Jag känner ett par XXXL-personer, och är så nyfiken men törs inte fråga. Strumpbyxor t.ex. Jag måste köpa st 46-48 eller större för att alls kunna andas i sittande ställning. Vad köper dom som HAR st 48-50? Det finns ju inte större.

Anonym sa...

Du är bara så underbar qvinna, sträck på dig, du besitter ju något helt fantastiskt och det är hela din personlighet och aura.

Anonym sa...

Du har en helt normal och vacker kroppsbyggnad för att vara fullmogen kvinna och ingen liten omogen tandpetare *skrattar*

Du är vacker och alldeles normal, och det finns ju tack och lov fler butiker än 'Vi Dummare'...

Stå på dig! Du är fin!

Anonym sa...

Hela klädbranschen verkar livrädd för kvinnor som tar plats på annat sätt än att visa maggen (jösses vad de skulle trilla baklänges om vi gjorde det, förresten!) En kvinna som inte är mager har en viss auktoritet. Den tycker jag vi ska svassa med och skrämma folk med vid behov.

anna sa...

Hmmmm, jag tycker inte dus er ut att ha så stora kläder...

Men jag har samma problem, jag är ju visserligen modellång, men väger 25 kg för mycket i muskler och då blir det svårt att hitta saker som passar....

Märkligt tycker jag allt....

Anonym sa...

Hittade förresten skrivbrallor sen på Debenhams - underklädesavdelningen, grå långkallingar i ren bomull med vanlig lös resår i midjan. Två såna = ett par träningsbrallor.

Anonym sa...

Här i Spanien finns inte det problemet verkar det som.....har sett otroligt stora kvinnor i de mest vackra kläder.....kläderna är till för människan, inte människan för kläderna.....

Bloggblad sa...

Jag kommer genast ner och handlar... jag älskar färgstarka vackra kläder.