Statcounter

söndag, januari 01, 2006

Nytt år och nya möjligheter...

Jag har inte så många löften jag ska uppfylla under 2006, men jag har summerat det gamla året och har förhoppningar inför det nya. Fast det har jag gjort i min pappersdagbok, den som bara är för mina ögon.

Musikalrecension skulle det bli. Och här kommer den:
Det går inte att jämföra en musikal på en mindre teater med de stora, Kristina, Chess och Gerda (som inte är en musikal utan en sångsaga med samma musikaliska kvaliteter som en stor musikal) men Guys & Dolls var ändå en trevlig upplevelse. Jag gillar dansnumren konstigt nog, för på teve tycker jag inte dans gör sig nåt vidare och gillar det inte där. Men live blir det fart och fläkt med färg och ger verkligen liv på scenen.

Skådisarna var bra överlag, men visst är det märkligt att äldre herrar på ca 60 år kan spela förste älskare? Det har jag sett många gånger – speciellt på våra mindre scener här i länet – men det förekommer annars också. Tänk tvärtom! Att den åtråvärda kvinnan som ska få sin prins i slutscenen skulle vara 60 år, lite hängig och rynkig och härjad…

Men jag blev glatt överraskad av den lilla och mycket mulliga kvinnan på 50+ som dansade i baletten. Hon var gullig och rund och verkligen duktig. Bröt av skönt mot de trådslanka övriga tjejerna i 20-årsåldern. Mer sånt! Vi finns och vi kan (ja, okej då, jag själv skulle inte göra mig i en balett...)

Inte en enda låt kände jag igen. Ändå är den här musikalen ofta spelad läste jag i programmet. Sångprestationerna var bäst i duetter och i körsatser, då var det njutbart, i övrigt var de inga stora solister men jag ska inte klaga för det var inte dåligt bara ”sisådär”. Och jag hade inte tråkigt en minut. Tittade inte på klockan och blev inte sömnig.

Storyn är tunn – det onda mot det goda, boven blir kär i den goda flickan. Men gamblers och småtjuvar som dansar och sjunger blir aldrig några riktiga skurkar, så det ”onda” var rätt beskedligt. Det goda representerades av frälsningssoldater. Jag var bara 9 år när mina föräldrar lämnade Frälsis, men vokabulären kommer jag ihåg – och tycker att det borde researchat lite mer. Det heter inte ”avdelning” och man sjunger inte ”psalmer”. Det heter ”kår” och ”sånger”. Och en sergeant är inte kårledare… Dessutom fick inte en kårledare gifta sig med en privatperson på den tiden. Fast de detaljerna är det nog bara initierade som känner till och reagerar på.

Nu ska jag fixa till lite käk medan lillbarnet sover. Vi försökte åka pulka förut, men snön var för pulsig – eller om det var mormor som var för tung… Svettigt blev det i alla fall. Speciellt som jag inte sovit särskilt bra på gästsängen. Vid halv 7 blev jag väckt av ett vrål: JAG VILL INTE!!!!! Men det var bara en mardröm så hon somnade om direkt när hon fick ligga hos mig. Det gjorde däremot inte jag… Men jag hoppas få göra det när föräldrarna hämtat sig från festandet och hämtat barnet.

13 kommentarer:

Monica med yffen sa...

I den årliga revyn som spelas här i staden finns många 50+:are (kvinnor), 60+:are också för den delen, i dansnumren. De är hur duktiga som helst.

Anonym sa...

Tack snälla du!! Att du tog dig tid att skriva en recesion. Jag tränar på att skriva recesion i Svenska A. Ibland går det som på dans, ibland sitter jag med den fåniga recsionen hela dagen...

Vi på Kantarellen sa...

DU!!! För sådär 10 år sen var vi ett gäng som satte upp en musikal här i Nybro... "Myssen, byssen och en sexpack öl". Emil som vuxen. Och då spelade jag Emils flickvän (42 år) och Emil var väl runt 20.

Och jag tror det funkade även om Jessica och Camilla höll på att dö av skratt. "Emil" var nämligen en bekant till dom.

Ja ja... skitkul var det i alla fall.

Bloggblad sa...

Det gläder mig att höra att 50+arna får vara med!!!
Jag var med i amatörteater när jag var runt 30 - men det gick så brant utför med den karriären att jag inte vågade fortsätta. Jag började som drottning, nästa år blev jag hovdam och tredje året kökspiga. Vem vet hur det hade fortsatt????

Anne-Maj: ett tips: du kan läsa mängder av recensioner på www.dagensbok.com som träning - men skriv helt efter ditt eget huvud sen och stirra inte för mycket på hur man "ska" göra.

... sa...

God Fortsättning! :-)

Anonym sa...

Nog blir det lite mera substans i en berättelse om man har lite bakgrundskunskaper.

God fortsättning

Vi på Kantarellen sa...

Hej då!

Batbut sa...

Då antar jag att mormor har gått och lagt sig tidigt ikväll *s*

Anonym sa...

Vilken bra recension du gör...gillar tanken med de ombytta åldersrollerna...hm..
hoppas nu din sömn blir lite bättre inatt...allt gott till dig!

Anonym sa...

Ska kolla in sajten. Jo, när jag läser det här.. Jag kommer på nu att jag aldrig varit på enda revy in live. Jag har bara sett såna på TV när det varit textad. Det skulle vara skoj. Jag få fundera på. Man kan ha tolkar på scenen, men det går så fort som attans för t.ex en tolk ska tolka så man bör ha flera tolkar på scenen och gud vet vad som händer. jag hinner inte titta här och där... Lite betrakelser så här dags.

Bloggblad sa...

Tack för era nyårshälsningar! Mette: Jag ser fram emot det - sen har jag bara ett hus tills samlingen är komplett.
Mamsen: Vi hörs och ses ändå! (Hoppas ingen tror att det är ett fejkat inlägg som det var hos dig i somras!)
Batbut & Lena: Jag tog en tripp till Nirvana på eftermiddagen, så det är inte alls säkert att jag blir trött på ett tag nu.

Anne-Maj: Jag tror alla gånger att du skulle kunna få låna manus och läsa på innan - då skulle du ha förförståelse för vad tolken förmedlar. Pröva det! Kan inte tänka mig att någon skulle neka dig.

Anonym sa...

och...................???????????????

Bloggblad sa...

Anonymus: Häftig att nån som inte bryr sig, ens bryr sig om att kommentera! Tack för det besväret!