Statcounter

söndag, maj 21, 2006

Guds gåva

Brännässlor måste vara en Guds överskottsgåva till människorna. Nässelsoppa är bland det godaste jag kan tänka mig. Och så hittar jag plötsligt mängder med saftiga nässlor bredvid komposten. De har inte funnits där under alla de år trädgårdsskötseln fungerade.

Härligt enkelt! Jag slipper ge mig ut med påsar och leta bakom ladugårdar... bara att skörda hemma vid husknuten. Jag tänker vara rädd om stället - tog bara topparna så att det ska växa ut nya skott. Att man bara kan skörda tidigt på våren är en myt. Jag har ätit råa nässlor mitt i sommaren - man bara kör dom i persiljekvarnen så att de slutar brännas. Smakar alldeles utmärkt i sallad.

När min far var barn för sådär 85 år sen, plockade alla syskonen mängder med brännässlor som farmor torkade och kokade soppa på nästa vinter, när ungarna började bli trötta och glåmiga. Min svägerska plockar kirskål, men det har jag inte prövat. Finns inte i min trädgård (tack och lov!) och uppe i parken där de finns, pissar så många hundar...

Ilva: Detta är helt utom tävlan!
Jag hoppas soppan ger snabbverkan... jag är helt slut efter gårdagen. Och när jag blir så där övertrött sitter det nån på sängkanten på natten och tjatar: skynda dig att sova... skynda dig att sova... skynda dig... du vet hur trött du blir... och nästa vecka måste du vara utvilad... skynda dig att sova... Jag vet att jag inte ska lyssna, men han är så tjatig. Liten och rödklädd är han, och horn i pannan har han... Och inte förrän det ljusnar brukar han lägga av.

12 kommentarer:

Mildamakter sa...

Nässelvatten lär dessutom vara bra att vattna (eller om det var spruta) blommor med. Jag har inte provat, så jag garanterar inte att det stämmer ;o)

Vi på Kantarellen sa...

Har jag aldrig provat. Vad smakar det?

Fria Foten sa...

Är soppan bra mot förkylning? Kan tänka mig att det är mycket C-vitaminer i den::..

Anonym sa...

Bilden ska med i Ilvas tävling! Enkel och skön!

Bloggblad sa...

Mildamakter: Jo, man kan både vattna och skölja andra växter med nässelvatten.

Mamselamsen: Gudomligt. Som det doftar i trädgården efter ett regn. Milt och grönt. Vår. Så smakar det!

Flaxa: Jag vet inte hur mycket c-vitamin som blir kvar när man kokar. Men järn finns det. Och annat. Mot förkylning kör jag citronvatten och tranbärsjuice.

Anne-Maj: De äter kanske inte nässlor nere i Italien?

Anonym sa...

Det ser ju jättegott ut. Kan du inte, när krafterna återvänt, skiva hur man gör och vad som behövs mer än nässlorna?

mossfolk sa...

Det såg lite spännande ut. Här finns massor med brännässlor så det vore något att prova. Kanske att man kan få be om ett recept?

Anonym sa...

Har alltid velat prova men aldrig haft tillfälle att göra det (smaka alltså).
För mycket hundar runt omkring där vi har dom.

Mette sa...

Nässelsoppa har jag nog bara ätit en gång - som liten. Pappa plockade i trädgården och gjorde det. Jag var skeptisk och därför tyckte jag ju klart inte om det. Undrar om jag skulle gjort det idag...

Elisabet. sa...

Skriver du bara ETT inlägg om dagen ..? *smajl-smajl*

Å andra sidan är dom ju lååååånga.

Elisabet. sa...

Dessutom är nässelsoppa himmelskt gott!

Bloggblad sa...

Mette: Ofta blir det så som man har bestämt sig för. Märker jag på svärsonen som rynkar på näsan så fort nåt ser nytt/mysko ut - och han tycker inte heller om det sen...

Elisabet: Jag har försökt skriva kort, men... och ibland blir det två. Men jag hinner inte läsa andras om jag skriver mer... och om alla skriver 8 inlägg - vem ska då hinna läsa mina????