Statcounter

söndag, maj 21, 2006

Recept...

... Angela frågar efter mitt recept på nässelsoppa... hm... När jag var ung tyckte jag att min mamma var förskräcklig som inte läste vare sig recept eller bruksanvisningar...

Och nu är jag där... Jag har inte en aning om mängd eller vad det "ska" vara när jag lagar mat. Men det brukar bli rätt gott när jag smakar mig fram och chansar lite. Jag tycker inte matlagning är kul, men det blir ändå gott. Detta framgår klart av min badrumsvåg...

Alltså:
Plocka en massa nässlor. Ungefär tills du tröttnar.

Skölj och förväll några minuter och spara vattnet till att vattna blomkrukor med. (Men inte förrän vattnet kallnat:)

Kör nässlorna i mixer med lite vatten. (Medan de är varma - men gör inte som jag gjorde den gången jag tappade taget om locket! Hett nässelkök är ingen höjdare!)

Gör en redning på mjölk och mjöl och häll i. Lite mer vatten och grönsaksbuljong eller Planteforce. (minns inte exakt hur det stavas, från hälskosten i alla fall)

Salta, peppra och ha i lite kräm fräs (Jo, vi uttalar det så efter min salig svärmor som vägrade göra sig till med några utländska uttal) Vänd helst inte på kräm fräs-burken som dottern gjorde en gång. Det skvätter när allt släpper taget ner i soppan!

Nu kommer hemligheten: En slatt thailändsk fisksås. Gjord på ansjovis, luktar apa men det händer saker med maten! Jag lärde mig i ett sommarpratarprogram av Lisa Förare-nånting att just fisksåsen tar fram ytterligare en smak av de där: sött, salt, surt etc. Fast att använda den såsen har jag lärt mig av thailändska elever.

Och så en slatt ostronsås. Samma sak. Det gör underverk i allting. Men ta inte för mycket för då blir det äckligt. Jag har prövat det också.

Hälsningar från en mätt och utsövd Bloggblad som i nästan två timmar har sovit gott på soffan.

14 kommentarer:

mossfolk sa...

Tack för recept! Nu ska här plockas nässlor :)

Tankevågor sa...

Har aldrig gjort det själv bara ätit när andra kokat nässelsoppa. Då var det jättegott. Nyttigt lär det vara också.

Anonym sa...

Nä du,, jag tror du lurar mej! *skratt*

Bloggblad sa...

Rita: VA??? Jag luras? Nix fillepix. Jag är hur seriös som helst. Surfa in hos vilken matbloggare som helst och fråga!

Jag var hälsokostare under väldigt många år - då lärde jag mig äta en himla massa konstiga grejer. Vildsallad m.m. Dessa saker är inget för nybörjare, men nässelsoppa är gammalt och beprövat.

Anonym sa...

Åh tack! Det ska jag prova någon gång. Har hört från många att det är gott men som sagt aldrig provat själv. Och minsann har jag alla de tillbehör du nämner hemma. Det visste jag inte om fisk- och ostronsåsen. Att den gick att använda till allt mellan himmel och jord - tackar igen för tipsen. Du var väl värd en tvåtimmarsvila det tar på krafterna med små livliga sessor kan jag tänka mig.

Fria Foten sa...

Klockan är 21.20 och jag har intagit en tonfisksallad(ej nässelsallad) gjord på Viktväktarrecept. Vill komma i några kläder jag hittade i garderoben, "kompisar från förr?
Råkade titta ut precis när kanalbåten kom.Mäktigt när den glider fram över den spegelblanka kanalen.

Bloggblad sa...

Flaxa: Jag kollade just när jag läste vad du skrev - och den är på väg bortåt, jag ser bara ljusen högst upp i toppen, de försvinner bakom träden i Viggeby. Kul.

Angela: Jodå, du må tro att det blir tryck i smaken på pajer, grytor, såser. Men ta inte för mycket!

Anonym sa...

Jag ska bo mitt i stan! Vasastan blir det minsann....men det var inte dit jag flyttade nu, nu flyttade jag till den nya adressen bara.....

Bloggblad sa...

Vasastan, det är fint det. Där var jag på många fester i min ungdom. Hos kompisar som bodde inackorderade i de flotta stora lägenheterna... när värdarna var bortresta...
Jag gick i skolan på Elsa B som ligger där.

Anonym sa...

Här smyger en...skolkar från skolarbetet... och tittar på din nässelsoppa. Jag funderar på att göra den tillsammans med grannen, han verkar ha koll på sådant. Men då måste jag hitta brännäslor utanför tomten. Dessa som växte på tomten har vi utrotat!

Anonym sa...

.............Tror det funkar med kycklingbuljong också, det är i alla fall toppen till spenatsoppa.

Tur att jag vet hur nässlor ser ut, för nu kan jag inte se bilder på din blogg heller! Först bekymmer hos Elisabet, och nu hos dig... måste vara en poltergeist i min dator. Hoppas den skuttar vidare om ett tag...

Anonym sa...

Åh, nässelsoppa har jag inte ätt sen jag var liten. Jag har nog sagt hur många vårar som helst, att i år, då minsann. Men sen har nässlorna plötsligt varit alldeles för stora den våren också. Trodde jag ända tills nu alltså.

Som jag minns det så smakar det väldigt lika spenat... fast godare. Och tack för tipset om fisk- och ostronsås! Jag har aldrig riktigt vetat vad jag ska ha det till.

Anonym sa...

Tack för receptet. Nässlor finns det gott om där jag bor!

Bloggblad sa...

Lena och kapple: Välkommen. Nya bekantskaper är kul.

Och de gamla vanliga är förstås också kul. Eftersom både Gagga och jag skrivit om nässelsoppa (fast hon har inte mjölk i sin) skulle det vara roligt att veta hur många liter soppa som kokas här på bloggen framöver!