Statcounter

onsdag, februari 28, 2007

Klart...

Sådärja! Det gick fort att sy när jag äntligen hade fått till mönstret. Jag skulle inte lytt min snålhet när expediten sa att "det är bara att mäta runt höften och klippa rakt ner..." För så väldigt "bara" var det inte. Det blev så mycket klippande att lakansmönstret starkt riskerade att bli en tummetott... eller en slips... eller nåt...

Något bra klippbord har jag inte längre, men ett rejält golv och starka knän.

Saxen har sett många bättre dagar... egentligen är den förpassad till garaget och diverseklippning, men vad gör jag när mina bästa sysax är försvunnen och lusten rinner till... Det är faktiskt allra första gången som jag varit så noga att jag klippt tygmönster och sytt ihop hela kalaset och sprättat (=slitit) upp sömmen igen!
Det tog ett tag innan jag kom ihåg hur matarfoten för dragkedjor ser ut... visste inte alls om jag letade efter nåt i plast eller metall... men så fort jag såg den, kom jag ihåg!

Och se så fint fall det blev... Jag är mäkta impad själv. Har provat och nickat gillande mot spegelbilden. Fast jag tror den passar bättre till annat än håriga ben och raggsockor... (Obs! Titta inte nere i högra hörnet där det som blev över efter min skrivbordsröjning hamnade....)


Nu vill jag förstås ha maaaaaasssssor av beröm. Eller - näe, förresten, strunt i det. Jag är jättenöjd och belåten och stolt så det räcker till och blir över. Nu väntar det tråkiga... plocka bort skräpet...

36 kommentarer:

Cornelia sa...

Ahhhh, Ohhhh!! Du är ju jätteduktig!

Anonym sa...

Snyggt! Jag är mycket imponerad!

Bloggblad sa...

Cornelia + Qi: Å, vad jag blir glad att jag lyckats impa på nån mer än mig!

(Blogger tog inte emot den här kommentaren... har den självgodfilter?)

Monica sa...

Jag visste väl att det skulle bli bra! Du är duktig, du.

Anonym sa...

Ja den blev väl fin. Skräpet är det jobbigaste efteråt.
Du efterlyste bild, tyvärr har jag inget från det tillfället.. dumt nog,jag hade ju en instamatickamera med tubblixtar :-)
En annan bild/foto på mej o väninnan på väg till dansen är nu insatt. Såg ju likadant ut ungefär då vi travade lyckliga i hågen till vårt älskade Sommarlust :-)
Ja du minnena sviker aldrig :-)
Trevlig kväll..

Bloggblad sa...

monica: jag bugar och tackar! Ni får komma förbi i sommar igen så kan vi göra ett besök i tygaffären.

Kaffebönan: Då ska jag tillbaka och titta. Det har varit så trögt på blogger idag bara - tar en kvart för allt som ska öppnas..

Anonym sa...

Jag måste tillbaks till dej och tala om att jag är 15 år på fotot :-)
jingeling

Humlan sa...

ÅÅååhh, vad duktig du är! Att få ihop en kjol sådär. Du är värkligen värd all beröm!

Elisabet. sa...

Ååååååå, tänk om man vore så begåvad!
Vilken utsööökt vacker kjol och det där "ratet" i högra hörnet är enbart pikant!

Nöjd ..-)

Men impad är jag.
I alla fall.

Bloggblad sa...

Kaffebönan: oj, jag glömde att vi ju såg ganska åldrade ut allihop på den tiden. Då är det nog bara ett års skillnad kanske?

Humlan: Jag slickar i mig som vore det nektar... :) tack.

Elisabet: Åjo, det är du nog - du som färgar dina jackor! (kjolen är i linne!)
Jag ska försöka tänka "pikant" när ögonen går åt "rathållet"....

JULIEK sa...

...men så fint det ble. Jeg er så imponert. Så fort du gjorde den også. Du er virkelig duktig : )

Anonym sa...

Jättefin! Verkligen fint fall. En sån där härlig kjol som kommer att svassa runt dina ben. Du verkar vara en sådan där tusenkonstnär.

Anonym sa...

Du är verkligen duktig!!!!! Jag syr en del och nu sitter jag och tjurar... Idag bad jag maken köpa ett rött band snedslå.. nånting.. Tvättmaskinen "åt" min röda fleecetröja ena arm, så jag fick klippa bort ärmarna och sy band runt öppningen. Maken gjorde sin plikt, kom hem med röd band. jag började sy... då tog det röda trådet slut och jag kan inte fortsätta. Bloggar nu istället.

mossfolk sa...

Vad bra det blev! Jag är riktigt imponerad :)

Anonym sa...

Helt knäckt av detta utsökta bevis på skräddarkonst tröstar jag mig med att illglo på ratet i hörnet. Sånt kan jag också åstadkomma! T.o.m. STÖRRE högar. Liten tant gör så gott hon kan , men handarbetar f*n så illa!

Bloggblad sa...

Julie K: Se ovan. Jag slickar i mig - kan aldrig få för mycket beröm! :)

Gunnel: Betänk att jag mest bara visar det jag kan... att jag inte kan fickparkera, är kass på snöskottning (börjar alltid fel...) inte behärskar hammare och spik... det är mycket ni inte får se!

Anne-Maj: Du ska väl inte deppa! Du som har gjort succé i teve idag!!!! Sy kan du göra en annan dag...

Karin: tack! Härligt att du är impad!

En liten tant: Anar jag en liten skadeglädje där...? Men det är ju den bästa sorten, så jag missunnar dig inte den!

Översättarhelena sa...

Snyggt! Det är härligt med kjolar som är klippta på diagonalen. ("Skrådden" säger jag egentligen, men det kanske inte är begripligt utanför Småland?) Det blir liksom sånt schwung i dem!

Bloggblad sa...

Ö-helena: Jag säger "på skrå"... vet inte varifrån jag fått det. Men visst - och bra för figuren är det också. Jag fick tips om var på höften schwunget skulle börja...

Cornelia sa...

Skrådden är nog känt utanför Småland, nämndes i söndagens SvD:

"Madeleine Vionnet själv visade sin sista kollektion 1939. Hon är känd för att ha uppfunnit tekniken att skära till på skrådden och att drapera direkt på dockor istället för att skissa."

http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_14699279.asp

Bloggblad sa...

Cornelia: Den kjolen gick inte av för hackor... men jag har nog hellre min lite mer timida variant...

Anonym sa...

Men så duktig du är!! Jättefin och snabbt färdig blev den. Jag blir alltid så imponerad av de som kan sy, själv får jag frossa bara jag ser en symaskin!! Får man se den på också?!

The Female Dinousaur sa...

Men va' du kan! Den var riktigt fin. Önskar jag kunde, orkade och hade tid. Men tyvärr skulle jag säkert sy ihop fingarna med nåt om jag försökte. Eller klippa snett. Och så antar jag att man behöver en symaskin också...

Anonym sa...

Kul att följa, så såg det ut... för länge sedan, jag blir nostalgisk.

Strumpstickan sa...

Jättejättejättesnygg!

Cornelia sa...

Men du, menar du att du gjorde den utan mönster - bara mätte från höfterna?? Inga sådana där konstiga små veck (infordringar, inpassningar eller vad det heter) uppe i linningen. Hur fixade du midjan? Kan du inte beskriva det lite närmare för en amatör?

Bloggblad sa...

Eva: Jag lärde mig sy vid 16 års ålder, så jag har hållit på en del - under ca 20 år sydde jag allt, kavajer, byxor, overaller, festkläder - så jag har ju övat väääääldigt mycket. Det var min absolut största hobby i många år. Om nån frågade om jag hade sytt det själv hade jag inte tagit på mig plagget igen... så kinkig var jag. Men det var aldrig nån som frågade... bara tvärtom: det där har du i alla fall inte sytt...
Jag tänkte ha den på mig i helgen, då kanske det blir ett kort.

Biggis: Jag har inte tid med sånt jag inte kan - eller som jag inte har lust med. Som diska och baka och sånt... Då tänker jag som du: det blir bara bränt/segt/fel...

Hannele: Roligt att du säger det - för jag tänkte ett tag att kanske ingen bryr sig ett skvatt om min syserie.

Strumpstickan: Tacktacktack!

Cornelia: Nej, just det. Det är bara två sömmar, med dragkedja överst i den ena. Upplägget sydde jag på maskin (gör jag inte om det är tyg där sömmen syns) och linningen är bara en 2,5 cm resår som jag sytt mot rätan och vikt in och sytt en söm som håller fast. Visst kan jag göra närbild på det.

När man syr på skrå(dden)behövs inga små veck, det är fördelen. Men att göra mönstret rätt var SVÅRT. Jag fick klippa ner det rejält och pröva flera gånger.

Saga sa...

Jätte-super-mega fin!!!!!!!!!

Bloggblad sa...

annika & saga:supermegamånga tack!

Anonym sa...

Icke alls skadeglad, bara AVUNDSJUK! Men lycklig att jag åtminstone kan åstadkomma större högar än du. :-)

Bloggblad sa...

en liten tant: Jag törs inte starta nån utmaning i vem som kan åstadkomma störst skräphögar, får jag försöker låtsas som om jag inga har - och då måste jag ju bevisa motsatsen... och då skulle min mamma gråta högt i sin himmel. Hon som försökte få mig ordentlig...

Anonym sa...

Den ärmlösa jackan blev färdig med svart sytråd. Ja, bra att du påminde mig om min framfart på dumburken *s*

När jag läser din tillvägagångssätt av kjolen, så enkelt det låter.. Men vågar inte tro ändå.

Cornelia sa...

Jag ska testa. Det är väl bara att ta fram nåt gammalt lakan och börja klippa. Det där med resoren fattade jag så du behöver inte visa. Nu ska jag bara hitta ett bra tyg.

Bloggblad sa...

Anne-Maj: om man viftar mycket med händerna (och det gör ju du - vilket slog mig just när jag skrev det!:) och skrattar och ser glad ut (det gör du ju också!) då är det ingen som tittar på vilken färg tråden i sömmarna har :)!

Cornelia: Jag mätte nedtill - och om du tänker ditt dubbla midjemått så stämmer det ungefär med vad jag fick till. Klart du ska pröva! Du kan ju vänta med Dyra Fina Tyget tills du ser om lakanet passar.

Anonym sa...

Åh vilken fin kjol, vad ska du ha för överdel till den?

Tack för inspirationen. Jag tror jag tar mig till syfestivalen på Sollentunamässan i helgen.

Linda sa...

MASSOR AV BERÖM!!!!
Den ser jättefin ut och vilket vackert fall där är på den.

Jag sorterade tyger förra helgen och fick sylust igen.
Lite gammalt och lite nytt tyg (som förhoppningsvis inhandlas under helgen) kommer att göra underverk i min garderob.

Bloggblad sa...

Nicoline: ÅÅÅÅÅ vad avundsjuk jag blir!!! Jag vill också på syfestival!!! (Tack förresten! Det blir en tunn svart top + svart kavaj - jag får måla läpparna starkt rosa så jag får nån färgklick!)

Linda: Tack! Jag ska ha den på mig i helgen. Jag gick förbi tygaffären på väg till frissan, men som tur var hittade jag inget mer tyg jag ville ha... :) Så kan jag lägga mig på soffan nu.