Statcounter

måndag, juli 30, 2007

På begäran

Eftersom flera ville se... Den svarta har varit med i bloggen förut, den blev klar till skolavslutningen, men den i linne blev klar för en halvtimme sen. Sjalen som hänger över den är däremot inte klar - garntråden syns till höger...

En granne var inne här nyss - hon blev helt förälskad i linnetunikan och ville beställa... men jag vill inte sy på beställning.

Den kommande - sidenvarianten - har bara kommit så här långt - bara en koll hur mycket tyg det går åt, eller rättare: hur mycket det blir över, för det var det sista på rullen och jag fick rabatt på det jag egentligen inte behöver - men som jag redan har planer för.... Det bortklippta i ena hörnet är kontrolltvättlappar. Det krympte bara ytterst lite på längden, alltså behöver jag inte tvätta det i förväg.
Batteriet i kameran tog slut - tänkte annars bjussa på ett misslyckat plagg... sånt som jag normalt bara stuvar undan i glömskans soptunna. Medan batterierna laddar upp sig, tar jag mig en stavpromenad.

21 kommentarer:

qi sa...

Vackra tunikor! Älskar tunikor! Kanske man skulle försöka sig på att sy någon själv... Är det svårt? Tips på bra mönster?

Linda sa...

Tack kära Du :)
Min sjal är färdig, upphöjt i två :)
Nu måste jag ha mer garn...
Jag tänkte ge mig på att rita mönster själv idag, vi får väl se om jag överlever :)

Vad är det för planer på tygresterna?

Vad är det för linne du har sytt i? Linne kan ju bli ganska hårt och strävt om man inte hittar något bra.

Humlan sa...

Snygga tunikor, jag trivs också i sådana, och ett underbart sidentyg. Jag såg närbilden här nedanför också och förstår att du inte kunde motstå det. Smart med kontrolltvättlappar, det är ju en sådan sak som jag förmodligen inte skulle ha tänkt på eftersom jag inte brukar sy.. (Fast jag räknar med att garnet krymper nu när jag stickar med denim, så man vet aldrig..)

Bloggblad sa...

Qi: Det här är en lätt modell. Neue Mode, Quick & easy, nr J23005. Fast jag har ändrat lite i ringningen till v-ringat.
Jättelätt! Nu när inte armarna ska vara så snäva, är de mycket lättare att sy fast. Markera allt som ska markeras - det slarvade jag med när jag var ung - men det underlättar att veta var styckena ska sättas exakt mot varandra.

Lindalotta: Vassego - det misslyckade kommer framåt kvällen... så du får lite kul också...

Av resterna tänker jag göra en lång smal ... ja, vadå? Sjal, såklart. Det är superbra att förvilla bort melonerna med smala sjalar...:)
Linnetyget är hur mjukt som helst. Är nog egentligen tänkt till kuddar eller gardiner, det är mönstervävt i små rutor som knappt syns, ger bara lyster. Köpt på en specialbutik för medeltidskläder à 98:- per meter. Hellinne.

Humlan: Linne kan ju faktiskt töja sig rejält också... men kanske inte på längden. Jag har inte prövat att sticka i denim, det är väl bomull, och det brukar kunna töja sig rejält.

Linda sa...

Nu minns jag, var det inte det tyget dottern tyckte du skulle ha till gardiner :)
Linne kan vara superskönt också, glömde jag ju skriva innan.

Anonym sa...

Önskar jag kunde ha sådana tunikor också... men de står bara ut som en strut nedtill, tycker jag. Vete sjutton hur jag är skapt.

Nu blir jag ju sugen att sy den där klänningen/tunikan i indisk stil som jag önskar mig. Med raka enkla byxor till. Har dock inte hittat varken tyg eller mönster till dem.

Visst är det härligt att kunna sy precis vad man vill!

Strumpstickan sa...

Va duktig du är som kontrolltvättar:)

Snygga plagg!

Susanne sa...

Jag blir så nostalgisk när jag ser dina tunikor och mönsterark. Förr i tiden (oj, vad lastgammal jag låter nu) sydde jag nästan allt jag hade på mig, nästan i alla fall. Numera tycker jag inte jag har tålamod att passa ihop mönsterdelar och dra undertrådar och byta trådrullar. Det blev slut på sömmerskehobbyn när min gamla Bernina gav upp och ingen kunde laga den.

Anonym sa...

Vad du kan!! Inte skulle jag kontrolltvätta inte...jag gör aldrig en provlapp på stickningen heller :O) Jag är för lat.

Mötte en på min promenad igår som också var ute och stavade. Jag log lite för mig själv för hon måtte ha fått det om bakfoten. Hon liksom gick med stavarna som om hon stakade sig fram. (Alltså...båda stavarna var framme samtidigt och båda var bakom samtidigt.) Det såg riktigt kul ut...men hon kanske aldrig har åkt skidor i det verkliga livet.

Bloggblad sa...

Linda: Visst är det "gardintyget"! Jag var inne i vår vanliga (en av landets största) tygaffär och klämde och kände på deras linne... inte alls samma kvalitet som i medeltidsbutiken! Det här är så mjukt att det förmodligen kommer att skrynkla ihop sig rejält.

Nina: Strut? Jag tror nog tunikor är fördelaktiga för de flesta figurer, fast inte de där moderna som är avskurna under bysten och omlott och som gör alla gravida...
Klart du ska sätta fart! Förresten såg du ut för att kunna ha precis vad som helst på den bild jag såg...

Det är lättare att sy än att hitta rätt tyg, tycker jag ibland.

Monica: Visst - präktig och förutseende - känner mig vråltråkig som inte bara chansar...

Susanne: Jag är nog så här entusiastisk för att jag återuppväckte min sedan minst 15 år utdöda hobby... jag sydde också allt. Trodde att jag hade tappat handgreppen, men de finns kvar. Kommer däremot inte att sy när skolan börjat igen.

Gunnel: Till sjalar behöver man ingen provlapp... :)

Jag ser också en del som går störtlopp - blir så full i skratt. En gång mötte jag en dam som gick passgång med stavarna... vi hejade och pratade lite och jag sa att det går lättare om man inte gör så. "Det lilla jag går, duger det till" svarade hon. Men jag tycker nog att det såg ut att försämra gången.

Och du - färgen är perfekt. Jag har väl gjort färganalys... :) Allt i lila, cerise, syren... om de inte är för bleka. Den bleka linnetunikan funkar också! Dessutom kommer jag att ha starka färger till. Det var därför jag ville ha en neutral.

Anonym sa...

Jag kallar alla klänningar/tunikor som är avskurna under bysten för gravidklänningar. Även på mig så blir det gravidklänning.

Att hitta rätt tyg är en hel vetenskap. Jag vet precis vad jag ska ha för tyg när jag går hemifrån... inte sjutton finns sådant tyg som jag bestämt mig för. Då blir det att tänka om eller helt enkelt inte sy det jag tänkt.

Färganalys skulle jag vilja göra.

Evas blogg sa...

Åh jisses vad förälskad jag blev i linnetunikan!! Vill ha, men kan inte sy!

Bloggblad sa...

Nina: Av det jag sett på dina bloggbilder verkar du vara en vinter... och då passar man i kalla starka färger. Fast oftast känner man det nog - jag hade enbart "rätta" färger, sånär som på två tomteröda tröjor som jag aldrig använde... Fick lära mig några nya som jag inte har prövat, för jag trodde inte de var bra. Så jag fick ut en del av det.

Eva: Den skulle säkert passa dig!

Evas blogg sa...

Vad ska du ha för den?!!!

Bloggblad sa...

Eva: Om du tittar på svaret till Qi lite längre upp, får du numret på mönstret... det är så långt jag kan sträcka mig.

När jag gick catwalk för maken då han kom hem, höll han med om att det var det snyggaste jag haft på mig på länge... Inte till salu, alltså. Men tyget kostade bara 150:-

Anonym sa...

Pax för den vita tunikan. Den skulle passa mig utmärkt. Jag har kopierat namnet på mönstret. Jag har metervis med tyger från Thailand som ligger och väntar.

Beträffande snörpet,hur sätter du nålarna när du syr ihop. Jag sätter dem på tvären och då kan inte tyget dra sig. Det har min son lärt mig och han fick faktiskt rätt. (som vanligt)Nu fick jag riktig sylust!

Bloggblad sa...

Nicoline: Åååå, metervis med Thai-tyg... avis! Jag har visserligen två stora sidentyger därifrån, men det ena är vinrött och i den färgen ser jag sjuk ut. Och det andra är lila med orange blommor... njae... tygerna är köpta för billig peng av thaielevs mamma (de köper nämligen inte till turistpriser...)

Det är lite olika hur jag sätter nålarna, beronde på vad jag syr, men här var det nog inte på tvären... tyvärr...

Anonym sa...

*Harkel* Det minsta jag har stickat är sjalar :O) Hade stickning som hobby innan datorn tog plats :O)

Anonym sa...

Jag har ju min mamma...

Bloggblad sa...

Gunnel: Fast jag slutade sticka efter förra boomen med lurvigt garn och jätteaxlar. Då gjorde jag tröjor - men ingen vill ha tröjor nu. Jag är växelvarm och då är en sjal mer praktisk.

Hannele: Stickar och syr hon åt dig? Så bekvämt! Min broderade efter mina önskemål - men nu har hon varit död i 15 år så det blir inga mer broderier därifrån.

Cornelia sa...

Jag har lärt mej ett nytt ord: Kontrolltvättlapp! Fantastiskt. Skulle jag aldrig kommit på.