Statcounter

fredag, februari 01, 2008

Kvinnor...

Ja, jag vet. Jag har tjatat om det förr, men ikväll blev jag uppretad igen. Flera gånger. När äldre herrar i svarta skinnbyxor och grå hästsvans alt. hängbuk och dubbelhaka, är med i tv, då är det ingen som pratar om "i din ålder" och "den 61-årige..." men när Susanne "knip" Lanefeldt är med i Let's Dance, då får jag en känsla av att det normala för en 61 årig dam är att stappla fram med rullator. "Men titta! Hon kan gå själv... hon ramlar inte... och så gammal..."

Och Robins talkshow... Han hade en kvinna med förra veckan, så nu är kvoten fylld för hela säsongen... Jag gillar män, men... hade det inte varit för att det är brukligt med danspar av olika kön, är jag övertygad om att Let's Dance hade varit fyllt av män också. Jag undrar vem som propsat på 50% kvinnor i både jury och programledarskap.
Uppdatering och rättning: En uppmärksam läsare har påpekat att Robins visst har haft och kommer att ha flera kvinnor med. Helt rätt - jag hade fel. Han kommer att ha sammanlagt 10 manliga gäster och hela 5 kvinnliga. Då är det ju jämlikt... ?

"Men se hur det gick för programmet med 3 tjejer som programledare..." hör jag en mansröst stöna ur Den Svenska Soffans djup... Men hallå! De tre förkvällsbrudarna är väl inte representativa för hela kvinnosläktet? Ibland får jag en känsla av att de inte törs släppa fram duktiga kvinnor på bra tittartid. Bara stora bröst, ankläppar och getingmidjor... och sen rycks det på axlar... och - killarna får ta över, för tjejerna är ju ändå inget bra...

Uppdaterad I: Okej. Mansrösten ur Den Svenska Soffans djup har korrigerat mig. De var 5 i förkväll. Men blev de bättre för det? Vet inte, jag orkade bara 5 min de tre gånger jag tittade. Och en av gångerna berodde på att jag stod nedanför på Centralen och tittade på starten...

Uppdatering II: Okej. Babben har haft ett roligt program på bästa sändningstid. Hon är duktig. Men så var hon klädd i kostym och slips också...

Jodå, jag har sett fler kvinnliga programledare... vackra, unga, botoxade... 55-plussare ska göra som jag. Sitta hemma och sticka vid brasan och njuta av vackra pojkar, vackra män...

35 kommentarer:

Anonym sa...

Helt rätt Bloggblad! Jag håller med om vartenda ord. Det är samma visa varendaste gång som en kvinna "vågar" sticka ut, trots sin eventuella "höga ålder, stora bröst, blonda hår". Männen försvarar alltid sin position i maktens korridorer och klappar varandra om ryggen i fullt samförstånd - "de små liven vet ju ändå inte hur det ska gå till..."
Jag kan bli så f...rb..d

Bloggblad sa...

marskatten: Tack! Jag bara väntar på att äggkastningen från Unga Män som minsann har sett gamla kärringar i teve... en gång.

Anita sa...

Oj, jag fyllde precis 55.. och har inte ens fattat att jag bor anvanda rullator! Undrar var jag kan hitta en sadan har i USA. :)

Anonym sa...

Håller förstås med. Man får tydligen vara glad så länge det finns 45+ kvinnliga programledare i morgon-TV.

Men TV-program blir överhuvud taget dummare och dummare, så de som bestämmer tablån är väl även för korkade för att förstå att halva publiken är kvinnor och en mycket stor del av hela publiken inte är tjugofem....

Strumpstickan sa...

Instämmer! Och saknar Malou von Sivers och Stina Lundblad och...

Anonym sa...

Den här åldersdiskrimineringen gillar jag inte. Den är ju inte ens officiellt avskaffad. Man kan fortfarande annonsera efter arbetskraft i åldern 21 - 35 år. Nu blir det kanske ändrat men i alla fall. Det är en bra bit kvar till att ändra på det som sker ändå. Och en medelålders / äldre kvinna har ju två tillkortakommanden, både ålder och kön.

Anonym sa...

Tja, Arja Saijonmaa är också 60+ men var storfavorit och dansade såååå fint - och poserade till och med naken med sin danspartner.

P.S.
själv är jag 55 och började nyss jitter bugg (Lindy Hop) kurs för nybörjare men min unge älskare

Anonym sa...

Tja, Arja Saijonmaa är också 60+ men var storfavorit och dansade såååå fint - och poserade till och med naken med sin danspartner.

P.S.
själv är jag 55 och började nyss jitter bugg (Lindy Hop) kurs för nybörjare men min unge älskareTja, Arja Saijonmaa är också 60+ men var storfavorit och dansade såååå fint - och poserade till och med naken med sin danspartner.

P.S.
själv är jag 55 och började nyss jitter bugg (Lindy Hop) kurs för nybörjare med min unge älskare

Anonym sa...

Jag reagerade starkt på Maria Öhrmans kommentarer till Susanne Lanefeldt i Let's dance. Först tänkte jag att "hur gammal är Lanefeldt egentligen", hon borde ju vara minst 80 för att den kommentaren skulle kunna anses som rimlig - alltså om hur otroligt rörlig och smidig hon var för sin ålder.

Så jag blev ju tvungen att googla rätt på hennes ålder.

Hakan i golvet. En 61:årig fitnesstränare!

Sorgligt när även kvinnor underblåser fördomarna som Maria Öhrman i sin aningslöshet gjorde där.

Mette sa...

Ja, och alla klagar på de kvinnorna som FÅR vara med. På deras röst om det är radio. På deras utseende om det är TV. Det är tillåtet. Jag märker det t o m på min blogg: när jag kritiserar kända kvinnor säger ingen nå´t. Vi kvinnor kan svälja så´nt. Men när jag kritiserar svenska män då är det genast nå´n där och tycker nå´t om att jag antingen överdriver eller att jag har helt fel.

Men idag har jag skrivit om kungen och där är det väl ingen som kan tycka att jag överdriver? Finns det nå´n människa som tycker sig behöva försvara honom? Ja, vi får se ... hehe...

Bloggblad sa...

Anita: Ja du, suck. Vi kanske ska skämmas för att vi fortfarande har spänst i benen... gömma oss...

ab: Jag tänkte på redan innan jag blev så rabiat ungagrabbarsomprogramledaremotståndare att det är konstigt att de ofta tar in rockmusiker i Go'kväll... eftersom resten av innehållet vänder sig till en annan publik. Men allt tycks gå ut på att föryngra publiken.

För ca 20 år sen skrev jag till tv och undrade varför Sköna Söndag hade en gubbe som programledare, som dessutom fnös lite föraktfullt över alla kvinnliga inslag. Men sen tog de bort programmet. Usch, man kan ju inte ha ett program som vänder sig till KVINNOR!!!

Strumpstickan: Och Ingela Aagard... eller hur hon stavade. Fast - nota bene - de får inte bästa sändningstid!

Inga M: I går kväll satt Lasse Holm och talade om att åldern inte spelar någon roll, han tänker fortsätta i samma stil hela livet. Lätt för honom att säga...

Hannele: Visst. Klart att det finns ett och annat undantag. Men de är väldigt få. Och jag har förstått att du i många avseenden hör till dessa.

En liten tant: Det är just såna där, oövertänkta, från hjärtat komna uttryck som visar inställningen.
Min sångfröken sa i början av vårt "förhållande" flera gånger: i din ålder... men det har hon slutat med, för vi blev mer och mer jämlika trots stor åldersskillnad. Men det störde mig, jag kände mig lastgammal att jag i "min ålder" kunde sjunga. Bara att antyda "i din ålder" anger att det inte är normalt.

Klimakteriehäxan sa...

Förra lördan när jag såg en av mina absoluta favoriter, Parkinson, så hade han i alla fall tre kvinnor som gäster - plus en kvinnlig artist. Det var jättebra, kul dessutom. fast i kväll är han tillbaka i "ditt" gäng - med tre gubbar i besöksstolarna... Men jag håller med dig, i princip!!! Och vill gänra skicka en blomma till Lanefelt, himlars så duktig hon har varit!

Bloggblad sa...

Mette: Visst är det så, om en kvinna skulle prata lika mycket och fort som killen Järvhagen eller J-heden igår kväll, skulle hon anses pladdrig.

Tyvärr är även många kvinnor mer kritiska till kvinnor. Vi accepterar mycket mer en fet, plufsig, rufsig karl än en d:o kvinna. Kraven är mycket högre på t.ex. kvinnliga politikers utseende och kläder än på manliga. M.m.m.m.m.m.

K-häxan: tänkte just på det när jag såg i tablån att det var gubbar i kväll. Att han fyllde kvoten förra veckan. Men det var härliga kvinnor. Kanske farligt att visa för många starka och roliga sådana? Jag skrattade så jag tjöt åt den komiska - fast jag la inte namnet på minnet.

Lanefeldt var superbra!

Anonym sa...

Nyckeln för vår egen del är nog att vi slutar betrakta oss själva utifrån hela tiden och struntar i att försöka vara kvinnliga, utan bara är. Nyckeln för tablåläggare och programkonstruktörer och programledare verkar vara en fet smäll - lär de sig aldrig?

Anonym sa...

Om du kollar på svt.se kan du se att "Robins" hade kvinnliga gäster i program 1, program 2, och kommer ha kvinnliga gäster i de tre nästkommande veckornas program. Det går för all del utmärkt att kläcka ur sig ogrundade påståenden om man absolut vill, men det förtar ju lite av resten av inlägget.

Bloggblad sa...

ab: Jag jobbar på det - men över tv-program råder vi inte.

Syster yster: Jag trodde förra veckan var första gången, då var det en kvinna med. Måste ha missat att det var andra programmet. Förra veckan var det 2 män och 1 kvinna. Igår 3 män. När det är lika många och skiftande åldrar ska jag hålla tyst och vara nöjd och ta tillbaka. Men det är sällsynt att det är så - i de flesta humorprogram, typ Parlamentet, är det övervägande män. Ibland enbart.
På spåret brukar ha två kvinnor med, men med programledarna blir det alltid manlig övervikt.

Jag har läst i "Nonverbial Behaviour in Personal Relations" att om kvinnor pratar 50% av tiden, uppfattar alla, både kvinnor och män, att kvinnorna tar mer än hälften av tiden. Först när kvinnor tar 25% av tiden uppfattar man det som att de tar lika stor plats.
Därför är det inte konstigt att många tycker att det räcker med en kvinna mot två karlar. Jag sitter inte och skriver ner statistik, men jublar de få gånger medelålders kvinnor får vara med. Som i Stjärnorna på Slottet. Två medelålders kvinnor - men tre män...

Bloggblad sa...

Syster Yster: Jag har tittat. 10 manliga gäster och 5 kvinnliga... ganska jämlikt alltså.

Lilla B sa...

Alldeles utmärkt skrivet, Bloggblad!

Anonym sa...

Om du räknar antal rakt av så är det tio kvinnliga gäster och åtta kvinnliga. Calaisa, som står som gäster den 22:a februari, är ett band bestående av fyra tjejer.

Anonym sa...

Oops. Tio manliga och åtta kvinnliga, skulle det stå.

Bloggblad sa...

Lilla B: Tack

Syster Yster: Då hoppas jag att alla fyra tjejerna får ta plats. Men det är ändå inte jämlikt i mina ögon. Inte när han skippar kvinnor helt ett par gånger.

Jag tycker det är jätteintressant om det finns kvinnor i mogen ålder som inte upplever någon köns- eller åldersdiskriminering. Grattis till dem!

Anonym sa...

Skicka hela inlägget till SVT, TV4, Kanal5 och TV3 + våra kommentarer som en protestlista mot manliga programledare. Istället för David Hellenius(som är bra och rolig)hade man lika gärna kunna haft Christine Meltzinger som programledare o nån pantad kille som intervjuare i Let´s dance. Typ. "Morskan"

Musikanta sa...

Joan Rivers hette hon om jag inte minns fel. Makalöst fräck och rolig. Kunde skämta om sig själv och sina ansiktslyftningar och sitt sexliv. Vilken karl gör det? För visst finns det väl såna som har lyft sig också. Jag är så glad att Cecilia Hagen är med i På Spåret igen. Äntligen en kvinna som är intelligent och allmänbildad och inte bara ett kuttersmycke till någon professor e.dyl. och som på sin höjd bidrar med namnet på någon popgrupp eller något namn på någon drink. Förresten Anne-Marie Skarp är ju också med. Det tar sig.

Anonym sa...

Är ni avundssjuka för att "knip" Sussane är så fräsch och smidig?

Jämfört med det resterande startfältet har hon ju nått en mogen ålder vilket hon jämförs med..inget annat...

Mette sa...

Jo helt klart (ditt svar på mitt). Alla är kritiska mot kvinnor. Ingen vågar vara kritisk mot män.

Jag ska bannemej skriva mer om män. Som när jag skrev om Leif G W - förstoppad - Persson. Mer sånt helt enkelt ... Måste bli vassare. Råare. Mer fördomar. Jag e alldeles för snäll. Mmm...

Bloggblad sa...

Morskan: Kanske en idé. Fast de googlar säkert på sina namn de där programledarna... Jag skrev ju och klagade när Sköna Söndag togs över av en man - sen las det ner...

Musikanta: Just det. Hon var urhäftig som bjussade på sig själv. Ulf Larsson igår var väldigt rolig också.
Cecilia Hagen och Lotta Bromé (staving?) Det är skärpta tjejer - det finns fler där i på spåret. Finns ju massor - men man väljer hellre ett kuttersmycke. Helt rätt.
Caroline af U - inget kuttersmycke. Rolig och smart.

Bikbok: HA! Skulle hon vara smidigare än mig, va???
Du har inte sett mig gå ner i spagat!!! (Fast det är det iofs ingen som har...inte ens jag.)

Äsch, jag bara skojar. Men för unga gossar är förvisso mogna damer "i sin ålder" jättegamla.
Jag tror faktiskt att domaren försa sig och verkligen menade att det är otroligt att nån är så smidig som är 60+. Men det är inte alls ovanligt, tror jag. Jag känner fler. Dock inte undertecknad. Jag ÄR avundsjuk på hennes kropp. Erkänner.

Mette: Skriv ut namnen ordentligt så de hittar dit när de kliar sig på fåfängan och googlar på sina namn.

Anonym sa...

Tror att ni kvinnor jämför Er alldeles för mycket med varandra. Och om någon ser bra ut och är ung för sin ålder blir ni lite avundssjuka!

Sen kan jag hålla med om att männen tar stor plats...i många olika sammanhang.

Bloggblad sa...

Bikbok: Det kanske vi gör, men det är ett annat problem. Jag har inga problem med att det finns jättesmidiga, smala, tjusiga äldre kvinnor, det är bara roligt.

Det här handlade enbart om att det är yngre killar och äldre karlar som syns mest och får de bästa programtiderna och väljer att jobba med män i första hand. Och sen får några "kuttersmycken" läckra till det hela.

Fast - det finns reportageprogram med mycket intelligenta och duktiga kvinnor. Sällan är de över 50, dock...

Anonym sa...

Ja jag borde ha tolk för att hänga med Let´s dance, men... jag har andra saker att göra. Att vara trött på kvällarna =) Det där med Babben, jag reagerade på att hon bar slips och kostym.

Bloggblad sa...

Anne-Maj: Kommentarer och snabba spexiga repliker har jag svårt att hänga med i, de pratar allt slarvigare - och med min lilla hörselnedsättning på ena örat räcker det för att jag ska missa en del som de säger i mungipan med huvudet bortvänt.

Jag undrar också varför Babben hade herrkläder - säkert finns det en orsak.

Anonym sa...

Babben sa i första programmet att nästan bara killar får göra TV, så det var därför han bar kostym! En protest alltså!

Bloggblad sa...

ab: Jag anade att det var nåt sånt.

Amber sa...

Aha, du är på hugget! Det är helt rätt! Själv stod jag i kö idag på Åhlens, fyra kvinnor i kö, en man kommer, suckar, säger till madamen bakom kassan att han bara ska... Och hon går på det. Djävla skit, sa jag och gick till en annan kassa där jag genast fick betala. Men varför gjorde jag inte som jag brukar - skällde ut honom för att han gjorde så (han hade inte gjort det om det stått bara män i kön, jag slår vad) och skällde ut henne för att hon inte tog oss i ordning. Nu är jag jättearg på mig själv!

Bloggblad sa...

Amber: Inte klokt. Nog för att jag märkt att män har lättare att få ordet i de olika grupper där jag är med, och gärna håller det kvar längre, men att bara gå förbi sådär... och ingen reagerar. Jag tror inte heller han gått om en kö med män.

PGW sa...

Jag undrar om det någon gång kommer att förändras? Jag såg en bild på Madonna någonstans, hon är ju fortfarande cool fast hon inte är 20. Kan de blir så att ju fler som tar plats och inte gömmer sig i poplinrocken och baskern (missförstå mig rätt här nu!) ju fler ser att det är ok att leva efter 50? Man behöver inte gå och självdö i ett hörn då? Finns fler av mina ungdomsidoler som är synnerligen medelålders nu och fortfarande ascoola, Annie Lennox till exempel, Eva Dahlgren, hjälp mig att komma på fler. Tyvärr får de inte den där självklara platsen i media som män får, men kan det ändå vara ett steg på vägen? Kan det bli en förändring på sikt? Jag vill så gärna tro det ...

Det här blev långt och flummigt, men ni kanske förstår på ett ungefär hur jag menar?