Statcounter

fredag, september 19, 2008

Det var som att cykla...

Yes! Jag kunde cykla! Den ena, längst bort, som inte ska frysas, blev lite geggig i mitten, men den främre verkar helt ok. Snart är det min tur att bjuda på fredagskaka i skolan... Receptet är ur ICA:s kalender för husmödrar år 1969, jag var 18 år när jag plötsligt blev intresserad av att laga mat och baka. (Intresset varade faktiskt några år, men har klingat av rejält!)

Jag minns efter första bakningen av den här modellen, att jag tyckte den var fruktansvärt svår och krånglig, och jag tänkte minsann inte göra den igen, även om den var väldigt god. Lite tung - passar utmärkt med vaniljsås. Men det var nog bara ovanan - den är hur lätt och snabb som helst att göra.

150 gr smör vispar man pösigt med 3 dl socker - 3 ägg ska vispas i, ett i taget, och sen 4 dl mjöl och 1tsk bakpulver. Och så petar man i kanelade äppelskivor... 200 grader i 40 min.
Trädgårdstips...
Och här kommer som bloggbonus ett recept på hur man fixar till en rabatt som misskötts i år igen... Man slipper rensa ogräs och gräva om man låter maken köra över den med gräsklipparen... smidigt och bra. Ingen kan ana att det där gråbruna en gång var en fantastisk, färgsprakande vinklad rabatt ...
Till vårt försvar kan läggas att vi numera inte har sittplatser åt det här hållet, utan huserar (eller borde det heta trädgårderar?) på en annan sida där det är snäppet mer välskött.

17 kommentarer:

Anonym sa...

För att det inte ska försvinna där nere på rätt blogginlägg: Nu har jag slagit upp fåtölj i gamla Nordisk Familjebok. Det heter fauteuil på franska - men kommer av fornhögtyska faltstuol, falten=vika och stuol=stol, alltså vikstol, dvs fällstol.

Hade man väl aldrig kunnat ana! Undrar om det stämmer?

Elisabeth sa...

Du cyklar bättre än mig... kan jag bara konstatera! De ser väldigt goda ut!
Jag har inte cencurerat dig... neverever skulle jag göra det! Men min blogg har varit lite knäpp de senaste dagarna.. kanske felet ligger där?

Varm kram..

Vonkis sa...

Brukar se lite klet i mitten som en bonus, så länge det är just lite klet och inte gör så att kakan rasar ihop i mitten.

Och fint klipper han också :-)

Bloggblad sa...

ab: Ja, det var nån som var snabb och kollade upp det (jag läser inte heller alla kommentarer hos andra...)

Och visst är det trist att stavning m.m. är bortprioriterat... liksom skrivstil...

Jag vet inte hur många lappar jag sett om "föräldrarmöte"... suck.

Elisabeth: Nej, jag trodde inte det - det händer ju ibland att man klickar bort kommentaren om man missar nån bokstav eller klickning.

Vonkis: Ja, det blev ganska lagom geggigt. Jag är mätt än... Och visst kan han klippa: mångårig träning... :)

Vonkis sa...

Du förekom mig, höll precis på att skriva om min frånvaro :-)

Anonym sa...

Roligt att du är tillbaks igen, hoppas du vilat gott från bloggen.
Det dök upp en utmaning till mej idag från "Cornelias cottage" som jag nu svarat på och skickar den härmed vidare till dej :)

http://imagineit.wordpress.com/2008/09/20/utmaning-4-fragor-om-5-saker/

Linda sa...

Tjusigt!
Och visst är man lite stolt ändå, när det luktar så där gott i hemmet?!
Och jag längtar till frukosten när vi ska kalasa på brödet ordentligt :)

Anonym sa...

Detsamma undrarde jag om stickning idag. Det var "hundra år" sedan jag stickde o nu ville en av döttrarna lära sig. Och jag kunde!! Dina kakor så väldigt goda ut så du kunde nog cykla bra!

Tankevågor sa...

Vad klokt av er att klippa igen rabatten! Då slipper ni hålla ordning på den....bara att låta den växa igen! :-)

Har insett att det verkligen är skönt med en liten ö där det nästan bara går att odla i krukor. Praktiskt som bara den är det. Lätt att hålla i ordning på, vattna och eventuellt flytta runt om man vill.

Elisabeth sa...

Glömde ju fråga igår... var skulle jag läsa om det prästen skrivit?

Varm kram..

Eleonora sa...

Jag blev så glad att se din kommentar inne hos mig. Roligt att du är tillbaka. Ibland behöver man ha lite ledigt, det känner jag också titt som tätt. Skön söndag och ha det så gott!

Anonym sa...

Intresset för att baka väcktes tidigt hos mig. Jag tror jag var 13-15 år när jag o min bästa tjejkompis bakade för fulla hus. Både hemma hos henne och hemma hos mig. Jättekul...

Men numera bakar jag väldigt sällan. Ibland blir jag sugen på att baka något riktigt smaskigt, men stoppar mig själv. Finns det kakor i frysen så äter jag kakor. Har jag inget sådant hemma så äter jag inget. Ren omtanke om mig själv att inte baka... :-)

Bloggblad sa...

Alla: Tack för era kommentarer och glada tillrop! Känner att jag borde svara var och en, men då är vi där igen... att det tar en sån himla lång tid. Speciellt som min dator ofta stänger av sig och jag får börja om...

Svar på Elisabeths fråga: Kyrkans Tidning. Om den ligger på nätet (med lösenord) kan jag skicka den till dig. Som prenumerant får man lösenordet...

Anonym sa...

Mums!
Båda ser goda ut, gjorde själv äpplekaka o äpplemuffins i helgen, gottigott!

/Caroline

Musikanta sa...

Jag tror att det är det receptet som jag har letat efter i alla år. En riktigt gammaldags äppelkaka. Ska pröva meddetsamma...

Jag har bara varit så där våldsamt intresserad av matlagning en gång i min ungdom. Det var när jag hade satt mig själv på hårdbantning under en period...

Bloggblad sa...

Caroline: Jag hoppas att få till några muffinsar också innan äpplena ruttnar bort.

Musikanta: Ja, aldrig blir man så intresserad som då. När jag fastade en gång i en vecka, klippte jag ut recept och klistrade in.... som jag aldrig annars gör.

Hannele på Hisingen sa...

Liknar min mammas hemliga recept...