Statcounter

söndag, september 21, 2008

Skogsguld

Tänk att de inte sett kantarellerna... alla de där andra som är snabbare än vi är. För när vi äntligen kom oss för med att gå upp till skogen några hundra meter från vårt hus, då hade lingonplockarna varit i farten... Jag har ju sett den ena efter den andra komma från skogen med hinkar när jag går på gamla järnvägsspåret... Jag vill inte gå ensam där i skogen - jag har berättat tidigare om galningen som bor några kilometer bort och smyger omkring och lägger ut skjutna djur och står bakom buskarna och spionerar - utan att polisen helt riktigt övertygande säkert bortom tvivel vet att det är han, därför kan de inte göra nåt.

Alltså väntar jag tills jag får sällskap - och det är oftast i senaste laget. Några få lingon hade de flitiga glömt (eller ratat pga att de var för små), dem tog jag hand om... Jodå, jag kokade en kvarts deciliter sylt och hällde i den affärsköpta mesiga som mest är rött äppelmos, det blev sting i den!

Och kantarellerna... som räcker till en sås till... blev underbart tillskott till pannbiffen... (ännu ej ilagd vid fotograferingen).

Såååååå superpräktig jag känner mig... eller, njae, i förhållande till hur husmoderlig jag brukar känna mig... I bakgrunden till vänster, ses de tre flaskor som jag inte klarar mig utan vid spisen. Soya, fisksås och ostronsås. Till nästan allting, i alla fall de två senare...

Nu ska jag åka ner till kyrkan på Taizégudstjänst, många ljus, mycket tystnad och mycket sång... så avkopplande och stärkande för själen. Ungefär som en givande skogspromenad i höstsol...

(Vojne, vojne, hur pigg ska jag bli till i morgon...)

23 kommentarer:

Tankevågor sa...

Åh Taizémässa brukar vi också ha här i vår kyrka och det är så fint...

Det blev kantareller här till middag i kväll också. Finns mycket svamp i skogen nu.

Anonym sa...

Såg fint ut med kantareller för dem som gillar det....:)

Thomas

Emelie sa...

Det var väldigt husligt av dig. Jag har också ätit svamp idag, champinjoner på burk ;)

Förresten... i Söderköping är det ju inga riktiga Taizégudstjänster jue, och man sjunger inte sångerna tillräckligt många gånger. Det kan vara så att jag har fått så mkt av den riktiga varan att jag inte riktigt tycker det andra är något. Fast här i Linköping finns det alldeles underbara, nästan likadana gtj som i Taizé. Åhhhh... jag får gåshud!

Hoppas du hade det fint och avslappnande ändå :)

Amber sa...

Men, du är ju otroligt huslig! Och duktig som kommer iväg! Jag skulle också ut i dag, men fick migrän på förmiddagen och på eftermiddagen upptäckte jag att svampkorgen ligger bakom allt finurligt jag travat på hög i hast i öppningen till stora klädkammaren... Drack teet jag gjort i ordning i soffan med nya boken i stället. Men det blev det ju inte några kantareller av.

Känner mig SÅ sugen när jag ser allt fint du gjort, känner nästan doften!

Amber sa...

Alltså, jag hade inte gjort i ordning teet i soffan... Äh, du begriper.

Lena sa...

Jäklar vad duktig du är! :)
Det doftar ändå hit.

Bloggblad sa...

ALLA: YESSS! Jag har lyckats impa med mina husmorskonster! SÅÅÅÅÅÅ stolt blir jag. (Känns ovanligt!)

Tack för era kommentarer! Jag läser och ler.

Emelie: Men i kväll blev det spontan stämsång... och alldeles plötsligt fick jag inspiration till en ny text. Skriven och klar nu.
Fast jag håller med dig... för lite sång.

Thomas: Du skulle bara våga föra din svampaversion vidare till nästa led! :) Ut med dig och plocka åt svärmor i stället!

Anonym sa...

Thomas:
Var faktiskt ute och plockade svamp tidigare idag....godissvampar i affären..

Bloggblad sa...

Thomas: Ajajaj - det var lördag IGÅR!!!

K sa...

Har också funderat över grannarna. Kallar dom "stadsbor" eftersom jag bara har gått 50 meter bakom huset och de flesta svamparna hittar jag inom en meter från stigen... Hittade drygt 300 g kantareller precis bakom två grannhus :-)
Tyvärr har skogsmaskinerna avverkat där i veckan, så nu måste jag gå några hundra meter till för att komma till kantarellerna. Trots allt är det ganska nära.
Lingonen överlåter jag till andra däremot.

Evas blogg sa...

Ser fint ut tycker jag! Kan även känna doften. Mmmmm.

Anonym sa...

Mmmums, ser supergott ut det du har på spisen! Grattis till att ha kantarell-öga - vissa människor har det, medan andra kan snava över dem utan att se dem.

Bloggblad sa...

Maglös: Förr, när vi var ute oftare och letade, hittade vi mest väldigt nära stan. Förmodligen tror de flesta att det redan är upplockat där.

Eva: Det var så gott så...

Mia: Hm... ska väl kanske erkänna att det var maken som hittade alla utom tre...

Trattkantareller brukar ju fungera så att man måste ställa in ögonen - sen ser man plötsligt en hel mängd.

Översättarhelena sa...

Aha, jag misstänker att du också lite galen i allt som är salt?

Anonym sa...

Men hur kan det vara möjligt att en galning får gå omkring och lämna skjutna djur i skogen så där.Vad är det för djur? Och hur är han galen i övrigt? Det ska inte mycket till förrän polisen kan ta ifrån en person hans vapen och vapenlicenser.

Anonym sa...

Ljuvliga pannbiffar med sås:))

Bloggblad sa...

Ö-helena: PLUS allt som är sött och gott...

Inga: Jag svarade igår, men det försvann tydligen. "Alla" vet vem det är, men enligt vad jag sett i tidningen går det inte att bevisa att han skjutit djuren... Nu har det varit tyst ett tag. Några olyckshändelser handlar det inte om, djuren ligger verkligen placerade i små högar mitt på löparstigarna.
Det är bara polisen som inte sätter det i samband med galningen som smyger runt i skogen med gevär och står bakom buskar och har koll på alla som närmar sig hans skog. Vi som går där, ser inte gränsen mellan kommunskog och privat skog.

Vonkis sa...

Det ser verkligen gott ut det där! Brukar det ofta vara taizé hos er?

Bloggblad sa...

Vonkis: Det var gott, har ätit rester idag.

Vi har t-gudstjänst ca 1 g/månad. Tidigare lördag - nu söndag.

Musikanta sa...

Har aldrig sett en vild kantarell i skogen... (jag menar förstås "växande vilt i skogen")

MM brukar hitta en och annan.

Bloggblad sa...

Musikanta: Jag vet vad vilda kantareller är... de springer och gömmer sig under mossan eftersom de är rädda för människor! Mkt svåra att få syn på.

Anonym sa...

Föredrar mässan framför lingonplockning och svampen plockar jag inte alls, inte äter den heller. Hade också tur att få en tiolitershink med lingon av min arbetskamrat för ett tag sen och fyllde stora glaskrukor med sylt. Tycker det var gulligt av dej att koka de stackars överblivna bären... så uppskattade just de blev tillslut och slapp vissna bort i höstkylan.
Och du har så rätt - hösten är fantastiskt vacker, liksom taizé. Har den där slingan som jag tyvärr ändå inte kan ordagrant men ungefär: ...du är min fötters klara lykta Jesus Kristus.
Helt underbar och jag kommer nästan som i trans när den rullat i huvudet ett tag. Meditativt och rogivande - som en skogspromenad!

Bloggblad sa...

Alde: Ditt ljus är mina fötters lykta... är det den?
Den sjöng jag i söndagsskolan som barn, har inte hört den i svenska kyrkan.

I dag lär smaken från de ynka bären som jag blandade ut, gå åt till raggmunk.