Statcounter

lördag, mars 28, 2009

En pengafråga?

Jag är nästan chockad över att mitt glasögoninlägg igår gav en så stor och positiv respons, tack snälla rara allihop för era vänliga ord, det värmer både i hjärtat och dubbelhakorna.

För två år sen, på ett par veckor när, visade jag upp de förra glasen. Läsglasögonen har funkat, men de progressiva blev jag aldrig riktigt nöjd med, vare sig utseendemässigt eller seendemässigt. Redan hos optikern tyckte jag det gick för snabbt - det var ett sån där billighetserbjudande: gratis undersökning och läsglas på köpet.

Den här gången var jag hos en lokal synexpert som är mycket dyrare, men som jobbar otroligt noga och gör tryckmätning och är omtalad som skicklig till tusen. Och eftersom maken behövde byta också, fick vi familjerabatt så att jag fick läsglas (i mina gamla bågar) och maken fick solglaspåhäng till sina.

Bortsett från att mina nya bågar känns mer passande - så inser jag också att det var inte fel på teven... bilden var inte alls svår att få fokus på... och mitt hem är inte så gråsjaktigt som jag tyckt... allt blev klarare och renare. Direkt suddigt har jag inte sett, men det har varit svårt att hitta fokus.

Den här optikern arbetar med högkvalitetsglas som betyder mycket mer än bara att priset höjs. Glasen är snabbare och renare och ögat reagerar snabbare på fokusbyte då, har jag fått lära mig. Så även om det kostade lite mer, går jag omkring och njuter av hur tydligt allt har blivit. (Och speglar mig lite då och då för att se om jag också blev tydligare...:) Den lilla fågeln ser jag ju inte själv när jag har dem på - så den stör inte. Det fanns ju flygfän av denna sort i mitt förra efternamn...

21 kommentarer:

Vonkis sa...

Tänk vad bra, huset blev mer städat efter glasögonbyte, skulle kanske prova...

Anonym sa...

Hmmmm
Jag kanske borde gå till vår lokala optiker, vi har förresten två som är bra. Eller tre när jag tänker efter.
En lågpris-kedja i glasögon etablerade sig här för något år sedan och de erbjuder just det du berättar om - ta två och betala för tre, eller något åt det hållet.
Jag förstår att man få vara lite om sig och kring sig samt läsa på när det gäller kvaliteten på glas.
Själv går jag omkring med lite drygt 3 år gamla bågar i metall och på en del ställen börjar den brons-bruna metallicfärgen släppa.
Det gillar jag inte, eftersom de var dyra som attan för 3 år sedan!

Bloggblad sa...

Vonkis: Ja, då slipper du nog vårstädningen.

M-katten: Det kan löna sig... makens antireflexbehandling på de gamla, krackelerade tidigt... och den här nya sa att det var billighetsglas. Även på mina, och det blir liksom långsammare i det progressiva då, svårare att hitta skärpa.
Ofta tycker väl handlare att 3 år är låååång tid, att man ska byta varje år. Men har du prövat att klaga på kvaliteten?

Nina sa...

Nya glasögon gör alltid att man ser världen klarare... tycker jag, som väntar på tok för länge med att byta ut dem.

Christina sa...

Jag har det så bekvämt att jag har en släng av vanlig ålderslångsynthet (heter det så?), så jag köper mina glasögon på mackar ;)

Än så länge, kanske jag ska tillägga...

Bloggblad sa...

Nina: Jag är ganska fåfäng, så jag väntar inte så jättelänge, dessutom läser jag så mycket att jag fort blir irriterad om jag inte ser bra.

Christina: Det går an att ha såna om man kan läsa lite utan - men jag kan inte gå och handla, för jag ser inga priser eller etiketter längre (åldersorsak...) och då måste jag av och på med ögonen hela tiden - och vet aldrig var jag lagt dem.

Dessutom - i kören funkar det inte med läsglas på näsan som klämmer åt om luften - för MED läsglas uppdragna helt ser jag inte vad dirigenten gör.

Sedan igår tror jag helt på det där med kvalitetsglas... jag går fortfarande omkring och njuter av hur fint allt ser ut.

Elisabeth sa...

Har röstat på din blogg "bästa författarblogg" som ViLÄSER har utlyst!
Först blev jag lite förvånad över att jag inte sett att du nominerats.. men sen såg jag nomineringen både som självklar, och förhoppningsvis vinnande!

För din blogg är bra! På många, och olika plan. Du har en unik förmåga att vara personlig utan att för den skull bli alltför privat (som jag då kanske). Du skriver om vanliga människor, i en vanlig värld, i ett vanligt liv... men som tillsammans blir en unik inblick i någons liv.

Så tack för många intressanta blogginlägg... blogginlägg som jag, i mitt liv, och som den vanliga människa jag också är, många gånger kan känna igen mig i. Tack!

Varm kram..

Bloggblad sa...

Elisabeth: Å, vad du gör mig glad! Tack snälla!

Jag skrev för ett tag sen om att både K-häxan och jag fick slåss lite för att vårt förlag skulle duga och räknas...

Jag tvekar ibland när jag skriver, tänker att det låter så klämkäckt och rart och trevligt, som om jag halkar fram på en räkmacka. Vilket jag inte gör - men tvärnitarna utelämnar jag... Jag har förstått att det finns en del som kan läsa mellan raderna också.

Jättekul att du kan känna igen dig ibland.

Tankevågor sa...

Vet du att jag håller med dig i att det faktiskt lönar sig att gå till en bra och noggrann optiker.

Jag "blev med" två par märkesbågar förra sommaren när jag bytte efter lång tid med samma glasögon.
Men det var en massa rabatter och det ena med det andra som gjorde att jag fick ner priset. Jätteskönt med två par och lite olika är de, så att jag kan variera mig.

Miss Gillette sa...

Sannolikt kommer du att bli mindre trött i fortsättningen: att inte ha rätt synfelskorrigering är ju oerhört ansträngande, ett enormt ork- pch koncentrationsläckage. Och det är väl värt en hel del, även mätt i reda kronor.

Ökenråttan sa...

Lille Maken har nyss fått sina nya glasögon, betalda med femsiffrigt belopp, och nu är allting snett och vint och han ställer koppar och glas utanför bordskanten och så där. Hoppas att detta bara är en inkörningsperiod och att det går över.

Fru Bloggblad ser ju väldigt chic ut i de nye, det måste jag jag säja. Och den läckra tunikan hänger med. Den såg jag redan när den bara var en liten tygbit i ett paket, om man säjer så.

Elisabeth sa...

Jag tror inte att det finns någon enda människa som åker omkring hela livet på en räkmacka! För alla har vi dagar och stunder då det bara finns hårdbröd på bordet! Om du förstår vad jag menar...?

Å att skriva att man ska ta en kreativ paus istället för att dega på soffan... det vittnar väl om en författare som med en stor portion humor kan konsten att välja sina ord... inte om klämkäckt och rart!

Nu ska jag ta en kreativ paus!!

Varm kram.. och tack för omtänksam input!

Liv sa...

Kanonfina glasögon! Jag står och trampar över ett annat beslut, ska jag skaffa linser eller inte? Men det blir nog linser snart eller nya glasögon! Men dina glasögon var kanofina och dötuffa! Jag är avis men jag är lycklig ändå! Det förstår du varför när du läser min blogg! Hehe...
Hoppas helgen är bra?

Liv sa...

Nej, jag har ju frågat innan men Mattias säger att det är mannens sak att fråga så igår var jag helt oförberedd! Men jag är himla lycklig!

Pernilla sa...

@Marskatten: Mina bruna metallbågar (titan iofs) flagade massor. Till deras tvåårsdag gick jag till en optiker i samma kedja som jag köpt dom (Synsam såklart) och frågade om det skulle vara så. Ne, blev svaret. Dessutom fick jag lära mig att bruna metallbågar tydligen tappar ytbehandlingen oftare än andra, men att det inte innebär att man ska accepterat det.

Jag har nu nya snygga bågar med nya glas av samma kvalitet och med samma styrkor som de gamla.

Reklamera lönar sig iaf om man köpt brillorna hos en bra optikerkedja.

Brittelisabet sa...

Grattis till de nya glasögonen. Jag har hört att "när nyfikenheten övervinner fåfängan skaffar en kvinna glasögon". Nå, du hade ju glasögon innan, och det hade jag ocskå när jag skaffade mina rogressiva för två år sedan. Innan hade jag läsglasögon, som jag sällan och aldrig hade med mig.
Vilken skillnad när jag fick progressiva och kunde ha dem hela tiden!
Nu kan jag inte leva utan mina glasögon!

Bloggblad sa...

londongirl: Jag måste bara ha läsglas – kan inte ligga och läsa med progressiva – så jag får väl sminka mig lite olika för att få variation. Har aspelutt inte råd med fler…

Miss G: Det har jag inte tänkt på, men jag måste ju bli det…

Ö-råttan: FEM siffror… vänta, jag måste räkna siffrorna… nej, mina blev ”bara” fyra… Kul att du känner igen sidenet! Den har varit en så stor favorit att den nästan börjar bli sliten.

Elisabeth: Jodå, jag har käkat mycket knäckebröd! Och utan humor, speciellt galgvarianten, hade jag nog inte överlevt.

Liv: Linser törs jag inte ha. Har träffat en tjej som fick en amöba bakom sin ena lins, och blev blind. Det räcker med en… för att jag inte ska våga.
Och grattis! Jag förstår att du är glad!

Pernilla sa: ingen länk... så jag kan inte se vem du är, men du får gärna komma med tips här ändå. Bra gjort att reklamera, jag är lite feg – och med glasögonen som inte kändes bra hade jag inget att ”ta” på.

Britt: Jag har ju sett i gamla filmer att intellektuella tjejer alltid har glasögon… det är det som fått mig att skaffa….

Anders (Med en kniv) sa...

Jag minns när jag fick mina första glasögon som trettonåring. Jag var helt knockad över att det var möjligt att se så bra. "Jaha, oj, man ska alltså kunna urskilja enskilda löv på träden utanför. Jösses!" Älskar fortfarande känslan av att se på världen genom ett par sprillans nya, styrkekorrigerade brillor.

Snygga bågar har du skaffat, dessutom!

Hanneles paradis på Hisingen sa...

Jag har haft samma optiker över 30 år,
nu är det sonen istället..

Bloggblad sa...

Anders: Det måste vara häftigt! Mitt synfel har smugit sig på sakta. Men jag minns när dottern ropade av förtjusning när hon var 7-8 och bytte till "riktiga" glas efter att ha haft det bra ögat förklistrat ett par år.

Hannele: Vi hade en bra länge, men när glasögonpriserna steg snabbt och jag behövde prog+läs, då föll jag för priskriget. Och de första två paren var helt okej. Men det tredje var måndagsexemplar. Eller om det var undersökningen som var det. Men det är svårt att gå tillbaka och klaga och inte veta vad det är som är fel.

Evas blogg sa...

Jag läser inlägget du skrev för två år sen. Det är så roligt att se vilka som kommenterat, en del av dem är fortfarande kvar andra har fallit bort. Nu hamnade jag två år tillbaka i tiden och tänkte på hur mycket som hänt sedan jag skrev min komm. för två år sen.