Statcounter

söndag, november 29, 2009

Gott nytt kyrkoår!

Jag tillhör som bekant de där som firar advent som en kristen högtid och har sjungit både Hosianna och Dotter Sion i kyrkan idag. Jag vet inte om julgardiner hör till själva advent, tror knappt det, men på plats är de. Ovanligt tidigt, men så är de lättuppsatta också...

Några tomtar kommer inte in i huset förrän dagen före julafton, men mina vårgardiner med gula tulpaner gör sig inte med ljusstaken, amaryllisen passar bättre. När jag kommer mig för ska det införskaffas en blomma till den röda krukan också.

Lite otrogen är jag väl, för jag har inte letat rätt på självaste adventsljusstaken med fyra ljus - gömmer den lika noga varje januari - men inte alltid på samma ställe.

Så bytte jag bort de färgglada sidenkuddarna... Blev visst rätt mycket rött... Ängeln som hängt sig i lampan, tillhör inventarierna och är skyddsängel året runt. Men som sagt: inga tomtar synes än!

Mina tv-favoriter Simon och Thomas säger att man inte får ha otända vekar på obrända ljus, men det struntar jag i. Guldljuset till vänster ska inte tändas förrän nästa gång nåt ska firas, och jag tycker det är urfult med svarta vekar.

Det blir säkert glest med bloggandet framöver, men det beror inte på att jag sitter och julpysslar... jag lovar: inte ett enda inlägg till om julförberedelser härifrån!

Kanske inkommer jag med några jubeltjut över att jag slipper köra luciatåg i år (vilket jag gjort så det räcker genom åren) och inte heller behöver jag spela på julavslutningen som jag hade lovat när det inte fanns nån annan. Nu finns det! YES! Nej - nu har jag jublat färdigt om det också....

Fast jag ska inte bara ligga på soffan och titta på regnmolnen och begrunda mina hyss, lite annat ska jag hinna också... Vi hörs!

25 kommentarer:

Morgondimma sa...

Där sa du mågot. Mina citroner kanske inte heller matchar stakarna. Tror jag har julehjärtan någonstans.

Lena sa...

Jag hittar inte heller adventsljusstaken... men det blir nog bra ändå. Det är mindre stress nu när barnen flyttat hemifrån. Jag tänker inte göra nåt som jag inte vill, läs pepparkakor, kola, knäck osv, innan jul.

Tankevågor sa...

Så fint! Nu när jag såg din kruka som du ska skaffa blomma till kom jag på att jag ska leta rätt på en röd som jag också har någonstans här... Hittade en gammal röd kruka i mitt barndomshem som har blivit en favorit att ta fram till jul. Hm..undrar just var jag ställde den då? ;-)

Ha det gott så länge!

Humlan sa...

Jag gillar stämningen vid ditt köksbord, som gjort för ett trevliga samtal eller egna tankar till en god kopp te.

Evas blogg sa...

Adventsstämning är någon ljusstake och någon stjärna. Enkelt och lite. Och Hosianna!

qi sa...

Du har gjort så fint och stämningsfullt! Fint att du delar med dig!

Cecilia N sa...

Adventspynt här är advenstljusstaken (instoppad i sitt "fodral" av wellpapp med pynt, dock utan ljus, och ställd på sitt vanliga ställe) och adventsstjärnan (alltid i sin originalkartong strax bredvid wellpappfodralet.

M a o, när jag gick upp och gjorde frukost inför körövningen före högmässan, så var det lätt att riva fram dem.
Maken fick köpa röda stearinljus igår till staken (som är vit med ljust grus i, tänkte inte riktigt ordentligt när jag köpte den. En röd hade kunnat ha vita ljus som lättare kan blandas från olika årgångar).

Så ljuset tände jag till frukost, men stjärnan monterade jag inte förrän efter kyrkan. Det har jag bestämt är rätt ordning.

Julgardiner har lika svårt att ta sig in i det här huset som alla andra gardiner.

Klimakteriehäxan sa...

Voine voine så långt du har kommit!!! jag har köpt några amaryllisar och två vita julstjärnor, that´s it ...

Vonkis sa...

Jag har också adventat idag, har köpt lampor till ljusstaken, får se när de kommer upp... ;-)

Ingela sa...

Hos mej har adventsstaken med de fyra ljusen, två fönsterstjärnor (en åt norr och en åt söder) och en elektrisk ljusstake i vardagsrummet kommit fram. Mer blir det inte förrän kanske mot Lucia. Om jag är klar med gardinsömnad då så blir det byte. Resten får komma fram ur kartongerna fjärde advent.

Kören har haft adventscafé i kväll så nu har jag fått "trycka på adventsknappen" på riktigt. Traditionella sånger som "Bereden väg" mixat med helt moderna klanger är det som skapar adventsstämning för mej.

Annela sa...

Vad fint du har fått det hemma hos dig!
Maken har köpt en amaryllis och jag har lagt på en adventslöpare och stjärnan i smide hänger i köksfönstret. Mer får det bli i morgon.
Idag fyller lillen 18 år och det har vi firat med morgonbakelse, sång och presenter.
Min mormor och min mamma svärtade alltid ljusvekarna och så gör jag också - varför vet jag inte - men maken tycker att det är gräsligt.
Allt gott...

Bloggblad sa...

ALLA: OJ, vad ni har varit aktiva medan jag suttit vid brasan och stickat och tittat på Foyle's war...

Jättekul att höra hur olika de flesta ser på pyntadet - trots att det ändå blir ganska snarlikt i slutänden... med stakar och stjärnor.

By the way: jag har hittat staken! Lite ankommen och oputsad... den fanns nästan där jag trodde. Putsningen väntar jag med ett par dar.

Anonym sa...

Fina foton!

Tror att dagens ordverifiering betyder "Skål!" i Irland....

Kulsprutan

malou sa...

Vill bara önska dig en fin adventstid - som du kan se på min blogg är jag fullständigt pynttokig. Sån tur, och så kul, att vi alla är olika!

Annika sa...

Här är det fullt julpyntat! OCH det känns så bra :-)
Lite anorlunda på denna sida pölen, som du vet.
Den där ljusregeln struntar jag helt i :-)
Du ska se hur det ser ut här :-)))
Härligt att få sjunga Hosianna och Dotter Sion!

Elisabet. sa...

Så fint du har det!
Och här är bara lagom pyntat .. jag orkar för den delen inte med nåt mera heller och kommer mig inte till stan för att shoppa och lika bra är ju det.

Det blir tända ljus och adv.staken.

Musikanta sa...

Jubla inte för mycket bara! Kvällen innan Luciatåget ringer den som ska ha det och är sjuk...

Samma sak när det gäller avslutningen. Det är bäst att du spelar på sångerna som ska sjungas i alla fall...

Jag har samma inställning till julpynt som du till lotterier. Varför skulle jag pynta när MM inte alls uppskattar det och ingen kommer hit under julhelgen för att vi aldrig är hemma.

Mammas gamla adventsstake och adventsstjärnor i fönstren får räcka. Kanske jag ska ha röda servetter till grönkålen på julafton. Det är den enda julmat vi har...

Jo, Lisa har jag förstås. Min trädgårdstomte. Hon ska ut på trappan med sin lykta och så lite ljusslingor i trädet utanför garaget. Det blir ju en hel del när man tänker efter...

Eleonora sa...

Så julfint du har gjort det!
Precis som du tycker jag också att det är fult med svarta vekar på ljusen. Men så var det förr och det sitter tydligen i för många. Nu när jag bor ensam - gör jag precis som jag vill - låter bli alltså att tända dem.
Fortsatt att ha de gott under december med pepparkakor och glögg. Kramisar

Ökenråttan sa...

Inte har otända vekar på ljusen. Nä just det; min lilla Mamma tände alltid vekarna på dom nya ljusen som hon satte i stakarna och strax efter släckte hon dom. Så jag gör också så. På mitt jobb frågade nån, när jag gjorde så, varför jag gjorde det. "Jo, så gjorde alltid Mamma" sa jag och då sa vederbörande att det räckte som förklaring. Fast jag TROR att det är så här: Det kan ibland vara svårt att få ordentlig fjutt på vekarna, dom ryker eller slocknar eller väsnas. Då är det bra om man i förväg sett till att dom brinner som dom ska, när det blir dags att tända på. - Nu tycker jag på nåt vis att det finns en ekivok ton i detta inlägg. Jag ber om ursäkt.

Bloggblad sa...

K-sprutan: Säger de nåt annat än i U.K?

Malou: Ska gå dit och titta! Visst tusan är det tur att vi har olika intressen och läggningar –jag skulle storkna i en värld full av halvgalna Bloggblad….

Annika: Om jag vore hemmafru kanske jag skulle ägna mer tid åt hemmet… jag var rätt huslig på den tiden jag var hemma när barnen var små.

Elisabet: Vissa delar av huset försöker jag hålla så skapligt snygga att jag kan släppa in ev. besökare… Jag lär inte ge mig in till stan heller, avskyr trängsel i affärer.

Musikanta: Fast om de blir sjuka ringer vi till dig!!!
Här är det tvärtom, herrarna i familjen vill ha det julpyntat – den yngre av dem (som absolut inte vill ha nåt ”krafs” hemma hos sig) brukar ställa ut gamla trasiga dagistomtar, ”annars blir det ingen jul”.

Eleonora: hm… adventsfint… inte jul än på flera veckor hos mig. Och tack det samma: en skön adventstid. Blir nog en del glögg….

Ö-råttan: Simon & Thomas gav ingen förklaring – de sa bara att de inte får vara otända. För min del spelar det ingen roll om det tar ett par sekunder extra att tända – men jag vet ju det där när det ska tändas många i kyrkan eller vid lucia… då tänder jag alltid i förväg, men hemma tycker jag det är fult med sorgkant på ljusen.
Du får så gärna vara lite ekivok… lite alltså : )

Eleonora sa...

I morgon får du något med Posten från mig. Om postgången fungerar vill säga. Må så gott!

Bloggblad sa...

Eleonora: Oj, så spännande! Den sortens överraskningar gillar jag!

tant lila sa...

Det ser mysigt ut! Och jag förstår det där med tomtar som man inte sätter fram förrän just före jul. I mitt hus kommer julgranen inte upp förrän några dagar före.
I år ska jag ha julfirande här, men även om jag ska åka bort brukar jag vara noga med att julpynta. Viss uppfostran sitter benhårt hos mig. Min mor, floristen, hade jättefint hemma!

Cecilia N sa...

Fått ditt mejl med texten och ska besvara det. Men far till Umeå fredag-lördag så det blir sen.

Bloggblad sa...

Tant lila: Under våra första år som gifta åkte vi alltid hem och våldgästade hos först de ena sen de andra föräldrarna, då var det skönt att komma hem till ett opyntat med välstädat hem.(Det var under min husliga period...)

Cecilia: Det är ingen brådska, blir glad för svar när det än kommer.