Statcounter

lördag, november 28, 2009

Ur led är tiden...

Redan för 400 år sedan tyckte Hamlet att tiden var ur led... men hur ur led den skulle komma att bli, det visste han inte. När vi flyttade till den här stan, just den här helgen för 28 år sen, var det rejält med snö - som låg kvar hela vintern - och jag åkta skidor varje vinter mellan -75 och -85. Då talades det ibland om ny istid... kunde vara -30 i ett par veckor...

Oj, nu låter jag som om de kära läsarna inte ens var födda på den tiden... men min granne meteorologen har lärt mig att mannaminnet endast är 1½ år när det är som längst...

I dag, äntligen, kom jag mig för att ta bort sommarblommorna från yttertrappen - men se vad som dolde sig i den ganska risiga grönskan: Nästan synd att kasta dem på komposten... men det ÄR ju faktiskt första advent i morgon och sommarblommor ska inte blomma ute den 28 november. Inte ens vid kusten i zon 2 (som jag vill minnas att det är här. Eller var det 1? Nej, 2. Googlade... )

12 kommentarer:

Vonkis sa...

Plocka in dem och sätt i vatten.

Cecilia N sa...

Jag räddade mina penséer från vinterdöden (trodde jag) i oktober eller nåt. Nu står de på verandan och blommar alldeles kolossalt hur fint som helst.

Häromdagen ställde jag ut lavendeln igen för jag tänkte att den kanske blir alldeles för torr. Nu hade den ju stått inne lika länge som penséerna. De har en underjordisk sjö, men den stackars lavendeln har hål i botten och är således väldränerad.
Men nu vart det kallt så då kanske krukskrället spricker därute eller fryser fast så man inte kan ta in den igen.

Ack ja.

Det där med -30 i Östergötland minns jag. Och mycket snö.
Eftersom vi hade släkten i Skåne brukade vi åka från snön för att fira jul. Nu ser det ut här ungefär som det gjorde i Skåne då. Här = gott och väl norr om Norrlandsgränsen.

ab sa...

Men varför ska du kasta dem? Låt dem vara!

Vi bloggar likartat idag... ;)

h-lady sa...

Här blommar rosorna hos grannarna, helt otroligt!

Emelie sa...

Jag är en av läsarna som inte var födda då... Fast jag tycks mig minnas att vintrarna även var vitare och kallare i början på 90-talet, när jag var liten. Men vad vet jag :)

Bloggblad sa...

Vonkis: Det gjorde jag med den sista rosen jag hittade häromdagen, den dog meddetsamma.

Cecilia: Jag är lite för lat för att hålla på och plocka blommor fram och tillbaka...

Det blir rätt mörkt utan snö - fast jag tycker det är enklare att köra bil och parkera på stadens smala gator när det inte är höga vallar av snö... för- och nackdelar med allt.

ab: De har blivit på tok för yviga och spretiga och fula - det var bara just de där två små blommorna... som säkert ryker ändå vid första kölden.

h-lady: Hej! Ny här? det känns inte precis som vinter... ändå klagar mina irakiska barn att det är så fruktansvärt kallt...de kom i somras. Jag har försökt förklara att det kan bli värre, men jag vet inte om de har förstått.

Emelie: Du föddes ungefär när vi flyttade upp hit till Husby backe... Även om inte allt var bättre förr, så var skidföret betydligt bättre... :)

Tankevågor sa...

I London brukar man se penséer även på vintern i balkonglådorna. Jag har haft dem långt in på hösten jag med. Låt dem vara så frösår de sig. I vår så plockar du reda på de pyttesmå plantorna och har förhoppningsvis ny blomprakt till sommaren.

Strumpstickan sa...

Klimatförändringar...

ha en fin söndag!

Bloggblad sa...

Londongirl: Ja, jag ser att en del små krakar lyckas komma upp ur grusgången... men jag är lite för lat för att pillra med sånt nuförtiden. Annat var det förr... när jag jobbade heltid och hade småbarn hemma, då hann jag mycket mer... Men då hade jag ingen dator!

Monica: Ja - jag har ju förstått det, men det är inte alls många år sen det pratades om ny istid i stället...

Musikanta sa...

Jag kommer ihåg den 15 november 1995. Då fick Kent ligga över hos mormor tillsammans med Åsas kusin och dennes man och några personer till, eftersom han inte kunde komma hem p.g.a. snö. Inga bussar gick och jag vågade inte köra med bilen...

Jag har en bellis/tusensköna som blommar för fullt i gräsmattan. Den får vara kvar.

ullrika sa...

det här är min barndoms vintrar! snö snö och härligt vitt överallt! annat är det nu. men om det är tiden som är led eller nåt annat vet jag ju inte. men jag saknar snön! (skottning till trots!)

Christina sa...

Nämen - otroligt!
Kan bara instämma med den danske prinsen ;)