Statcounter

lördag, mars 27, 2010

Varken plast eller ...cell... nervgifter menar jag förstås...

Babel. Bob Hansson intervjuar Göran Greider. Så befriande fritt från botox, lyft, smink, frisering och styling. Rynkor och hängkinder får falla fritt, håret är nymornat rufsigt och skjortorna ostrukna. Helt underbart. De duger som de är.

Jag är så fruktansvärt trött på alla ankläppar, svullna kinder och blankpolerade pannor som jag ser i tv. Den som skapat det modet måste vara en mycket rik plastikkirurg som belåtet gnuggar sina händer. En och annan karl har fallit för det, men mest är det yngre damer.

Det tycks gå längre och lägre ner i åldrarna, det här nya modet, och det är inte längre bara tv-kändisar som besprutar sig. Är det bara jag som tycker att det är urtöntigt när man varken kan prata rent eller le normalt? Upplys mig: är det vackert med ett livlöst ansikte? Är det nåt jag missat?

Så funderar Bloggblad, som helt urmodigt jobbar vidare med mascara, rouge och läppstift... och inbillar sig att om man håller humöret uppe är det ingen som ser att allting annat trillat ner...

26 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, jag håller med till fullo! I amerikanska filmer ser snart alla kvinnor precis likadana ut, totalt utslätade ansikten. Ingen mimik alls.

Jag föredrar Drottning-Margrete-stilen.

qi sa...

Jag håller med dig och Elisabet! Jag tycker alla dessa omgjorda ansikten och kroppar ser precis likadana ut. Varför vill alla se precis likadana ut, som formade i samma form och efter samma norm?

Bob Hansson och Göran Greider, underbara!

Evatina-beth sa...

Så sant som det är sagt!!

Bloggblad sa...

Elisabet & Qi & Evatina-beth: Så skönt att jag inte är ensam...

Klimakteriehäxan sa...

Visst är avsnitten med Bob Hansson ljuvliga!!!! jag delar inte HELT din entusiasm för hans yttre, för jag tycker han ser rätt skitig ut - men Greiders frisyr, klädsel och ev. skrynklor gillar jag precis som du.

Bloggblad sa...

K-häxan: Snygg tycker jag inte att han är - men det syns att han är övertygad om att han duger som han är, och det är DET jag gillar. Om jag hade fått bestämma hade jag absolut låtit en kam och en sax passera hans hårsvall...

Det jag oroar mig över, är alla tjejer som inte tycker att de duger trots att de ser himla bra ut.

Emelie sa...

Sen kan man ju fundera över VARFÖR de opererar sig och blankpolerar sig. Jag är övertygad om att vår kultur där kvinnor fortfarande inte är goda nog har mycket skuld. Jag tror vi har ett gemensamt ansvar för att det ser ut som det gör. Men jag håller med dig, det är befriande när människor i tv inte är översminkade, när de är naturliga och trivs memd sig själva. Tyvärr är det mest män.

Monica Hansen sa...

Ett leende och glada ögon gör alla vackrare:)

annannan sa...

Inte för inte lyder ju en strof ur en av Bobs dikter "Här ligger jag och duger".

em sa...

Du är långt ifrån ensam - men kanske har TV inte fattat att det finns en hel värld full av intressanta kvinnor som inte räds åldrandet.
Margaretha
som varken äger mascara, rouge eller läppstift

Bloggblad sa...

Emelie: Ja, även med smink och sånt piff försöker vi alltid förbättra naturen, så det sitter säkert djupt rotad hos de flesta av oss att vi ska se bättre ut.

Men jag kan bara inte förstå att skönhetsidealet med överläppar som står rakt ut, och svullna kindlinjer och stel panna är vackert. Är det plastikkirurger som lurar i dem det? Visst tycker jag att det är trist med mitt häng, men även om jag skulle operera bort det blir jag inte 20 år i ansiktet, utan bara en opererad tant.

Monica: Just det! Utstrålningen klarar mycket.

annannan: Välkommen hit! Jag har inte läst den dikten, men jag förstår den... :)

em: Det kanske är nån på TV som uppmuntrar? Du får inte vara med i denna såpa om du inte är plastad. (Gäller ej män!)

Jag är faktiskt ganska fåfäng och tycker mig se lite piggare ut med smink, men jag använder det med stor måtta.

malou sa...

Det är något fel nånstans när man förväntas att se likadan hela livet. Skrattrynkor och annat kommer när det kommer!

Bloggblad sa...

malou: Det är ju dessutom de som ger liv åt ansiktet!

Ingela sa...

Jag träffade förra veckan en ung dam, runt 20, som hade skaffat sig större bröst. De var inte jättelika, men väldigt runda och stod rätt ut, nästan pekande uppåt. Flickan i fråga är för övrigt väldigt späd och finlemmad. Jag skulle ha kunnat berätta för henne att som innan hennes operation såg jag också ut i 20-årsåldern. Inte storbystad alls. Numera är det betydligt mer volym i behagen. När kilona kommer smygande och efter graviditeter och amning händer det saker med kroppen. Undrar hur de här tjejerna kommer att se ut då?

Monica sa...

Instämmer! Sen kan man försöka se så välvårdad ut som möjligt men det är en annan sak:-) Och operationerna ger konstig obalans, det blir någon uppsträckt yta bitvis, åldrandet kommer obönhörligt ändå. Sedan är många så otroligt spacklade att det påverkar till det sämre enligt mitt tycke. Men lite uppiffning är kul, lite färg och ett leende räcker långt:-) Och den unga opererade generationen blir ofattbar för mig i alla fall, helt obegriplig och tragisk.

Bloggblad sa...

Ingela: Då kostar de på sig att plocka ut behagen! Jag trodde det var omodernt med stora tuttar nu, tycker mig se att de minskat på stjärnorna i tv.

Att få min storlek skulle nog kosta sådär 40 000:- Men å andra sidan, betalar man för dem får man dem i brösthöjd...

Monica: Det är stor skillnad mot att se fräsch och piffig ut... Och lite tragiskt att man inte kan acceptera att ansiktet förändras. Det är svårt, jag vet, men alternativet till att bli äldre är inte så himla kul heller.

Cecilia N sa...

Tack för tipset om Bob Hansson.

Nu har jag sett alla babel-avsnitten och fnissat både åt trädkramarpoesin och åt Torgny Lindgrens självbild och lite annat.

Bloggblad sa...

Såg du damen i päls och gul mössa som lyssnade på trädpoesin? Det var Ökenråttan som brukar skriva flitigt här.

Musikanta sa...

Jag måste tydligen gå in och se Babelavsnitten på datorn för att hänga med i diskussionen.

Kan du inte publicera din dikt om hur allt hänger igen! Den är underbar, men jag har inte sparat den någonstans.

Slutligen, för att travestera en känd boktitel - Inte utan mitt smink... (I alla fall inte utanför hemmet)*suck*

Bloggblad sa...

Musikanta: Det är ett himla intressant program!

Jag har ju lagt ut den dikten flera gånger... blir ju nästan tjatigt... men du kan få den via mail. Nån gång.

När jag är sminkad brukar jag få kommentarer om att jag ser pigg och utvilad ut. Det räcker för att jag ska fortsätta... kan det lura nån enda så är det bra.

Eleonora sa...

Tack för dom orden! Det måste väl för sjutton synas att man har levt och varit med om en hel del!

"Ankläpparna" är värst!!

Anonym sa...

Jag har läst någonstans att om man ler och rör sig fort så tycker alla att man ser snygg ut :-)

Bloggblad sa...

Eleonora: Håller med - vi ska väl inte behöva skämmas för att vi har fått leva!

Allt är konstigt: Ja, det är konstigt, ett leende kan förändra mycket, i många avseenden.

Miss Gillette sa...

Jag tycker plastfolket ser hemskt ut men de är i minoritet. De flesta opererar sig inte. Och de som gör det verkar mest umgås med varann, och med planer på att bli kändisar. De är liksom en annan sort och jag känner inte riktigt att vi befolkar samma planet, jag och de. De får hållas med sitt, jag förstår ändå inte riktigt vad de håller på med.

(Jag menar nu inte folk som gör smärre skönhetsingrepp och inte är utseendeslavar.)

Marianne sa...

Du har helt rätt. De enda jag förstår är det fåtal människor som ser 20 år äldre ut än de är. Om man är 40 och ser ut som 70 är det inte så skoj, kanske. Då hade jag opererat mig. Men jag begriper inte hur de vågar spruta in nervgift i sig själva. Man kan dö av botulism.

Bloggblad sa...

Miss G: Jag känner bara ett par stycken IRL som tagit bort studiecirklar och för mycket ögonlock. Det räknar jag inte heller som onödigt om det gör att man t.ex. ser trött och sjuk ut.

Jag tittar rätt mycket på tv, och där vimlar det av plastmänniskor, förr var det mest programledare, men alltfler "vanliga" som är med på ett hörn är stela i kinder, läppar och pannor.

Mig lär de inte ändra, men jag träffar så många unga osäkra tjejer som lätt inbillar sig att man måste se ut på ett visst sätt.

Marianne: Det är stor skillnad (se ovan) på det ena och det andra - men var går gränsen? Jag hör unga tjejer i tv med fullkomligt normala näsor (och kroppar med), vars värld cirkulerar kring att de ser "konstiga" ut och vill operera.

Skillnaden i mina ögon är att botox och annan insprutning förfular nåt gräsligt, medan hängande ögonlock inte syns när de väl är borta...