Statcounter

måndag, januari 10, 2011

Tidsdokument

Så roligt att jag fick så många förslag på vad jag ska göra med böckerna här nedanför! Två tydliga riktlinjer: spara - släng...

Jag kommer att läsa dem och under tiden riva ur de sidor jag tycker är olämpliga för läsning. Kanske blir det en och annan neutral sida om ditt och datt kvar?

När jag läste ordet "tidsdokument" i flera svar, kom jag ihåg att jag ju faktiskt har sparat tidsdokument! Ända sedan första barnets första födelsedag har jag sparat dagstidningen för den dagen. Jag tror att jag slutade när de var i tonåren, har inte tittat eftersom jag knutit ihop och förpackat buntarna. Och så fortsatte jag med det när barbarnet föddes, så i den högen ligger 7 Norrköpings Tidningar. Det borde väl duga som tidsdokument?

Så här i de sista skälvande minuterna av det härligt ljuvligt långa jullovet, ska jag slänga mig i soffan och glo på tv. (Jag nästan tänkte ljuga och skriva: sen vet man aldrig när jag hinner det nästa gång, men om jag känner mig själv, blir det redan i morgon kväll...)

Jag hade rätt i min gissning att det skulle vara ganska folktomt i affärerna inne i stan idag - och även rätt i den gissningen att det skulle finnas nåt kvar till mig.

Men - varför i hela fridens dar spelar de så gräsligt hög musik även i traditionella tantbutiker som t.ex. Hemtex och Kontorab???Om de gör det i ungdomsbutikerna bryr jag mig inte om, dit går jag i alla fall inte. Tre butiker vände jag direkt och gick ut ifrån när jag hörde dunka-dunka. Jag ids inte klaga eller fråga, det gjorde jag förr ibland och expediterna sa varje gång: Va? Är'e musik på? Dä'ha'ja'nte tänkt på! *)Hos frissan byter de musik direkt när jag kommer... de vet!

*) När jag läste en 10-poängskurs i musikmetodik ingick en uppsats, och jag skrev om muzak och musikens påverkan på oss. Då intervjuade jag rätt många expediter.

11 kommentarer:

mossfolk sa...

Att de spelar sådan musik har jag inte heller tänkt på... Vilket eventuellt kan ha att göra med att vi definierar dunka-dunka-musik på olika sätt?
Kan i allafall tänka mig att det var en bra dag att gå på stan. Vi storhandlade oh efter att att ha trängts med folk både före jul och nyår kändes det nästan som om vi hade affären för oss själva idag. Skönt!

Bloggblad sa...

mossfolk: Jag kan nog tänka mig att de som gillar den sortens musik inte tänker på den. Skulle de köra nåt svagt klassiskt i bakgrunden, skulle jag inte tänka på det (men då kommer inga ungdomar in i butiken. Jag har läst att man kan få bort ungdomar från "hängställen" där man inte vill ha nåt häng, genom att spela klassisk musik.)

Jag avstod från affärer under hela lovet, jag klarar inte det, blir surrig i huvudet av trängsel.

Musikanta sa...

Jag läste att det var A-laget på bänkarna utanför systemet som man fick bort med klassisk musik :-)...

Har varit inne i stan idag och handlat termobyxor till mig och täckjacka till MM. Underbart lite folk överallt!

Musiken i affärerna lider jag inte så mycket av om jag inte har mina extraöron på mig förstås! Ibland har det sina fördelar att vara lite lomhörd!

ullrika sa...

Jag har en känsla av att Hemtex försöker tvätta bort den där tantstämpeln.. musikval och -volym är kanske en av sätten att de tror de gör sig undomligare på?

Rutan sa...

De spelar inte för kunderna utan för sig själva, särskilt om de är yngre än tanter. Ibland är det någon som är tongivande (haha) bland expediterna och bestämmer kanal och volym och de andra vågar inte säga emot. Gräsligt kan det vara. En annan hemsk sak är lamporna, som lyser starkt i ögonen på en.

Bloggblad sa...

Musikanta: Det fungerar säkert på fler än tonåringar!

Tack för att jag får höra en fördel med att höra sämre.

Ullisen: Jaså, är det DET dom håller på med. Då kanske de inte ens vill ha gamla kärringar som jag som kunder?

Rutan: Jag tror nog att JC och såna ungdomsaffärer inte har expediter som uppskattar min sorts musik, så det blir väl dubbelverkan.
I gamla Konsum, där jag trivdes så bra som kund eftersom det var så få andra kunder där, sa jag till direkt om det var musik som jag inte kunde tänka till (jag skriver sällan listor) och då ändrade de. Ofast spelade de ren muzak och det fungerar, man blir snäll och handlar lite bättre (mer).

Starka lampor har jag faktiskt inte tänkt på i affärerna... men det kanske jag gör - hinner bli ett halvår äldre mellan shoppingturerna...

Tankevågor sa...

Jag har också svårt för viss musik i affärer....men det är oftast pga av att de spelar den för högt.
Varför måste det vara så himla högt på det fattar jag inte?
Lite musik i bakgrunden är ok tycker jag.

Bloggblad sa...

Londongirl: Tankeöverföring? Jag satt och läste din blogg när du skrev här.

Musik gillar jag - men inte stressande snabb rock-pop. Hellre tråkig muzak i så fall.

Elisabeth sa...

Ett märkligt fenomen det där, tycker jag. Om Carolina och jag går in i en butik där det spelas hög "dunka dunka-musik" så hör jag det direkt, och skulle helst se att de kunde sänka lite.
Men Carolina... hon "tänkte inte på det", och tycker inte alls som jag.
Kanske har det någe med åldern att göra... men jag är stensäker på att hon skulle tänka på det, om hon kom in i en butik där det spelades klassisk musik lika högt!

Ha en fin och ljus måndag, min vän...

Bloggblad sa...

Elisabeth: Helt säkert, ungdomar är så vana vid den sortens musik. När jag var ung och älskade popmusik, tyckte jag att den var väldigt mjuk och fin, medan mina föräldrar tyckte att det var hemskt...
Men det är ju så det ska vara - hur skulle ungdomen kunna revoltera mot vuxenvärlden om vi gillade deras kläder och musik och hela paketet?

Bloggblad sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.