Statcounter

söndag, augusti 07, 2011

Sysslolös

Äntligen kom den, den sysslolösa regniga dagen. Regnet står som en vägg och taket är lågt. Visst, jag kan nog hitta ett ställe eller två att röja i, men allt akut är avklarat och jag ska sakta glida in i arbetslivet igen. Har jag tänkt... Utvilad och sugen på att skriva åtgärdsprogram och planering och göra nytt schema. Nåja, det finns väl en och annan kafferast också.

Den som redan nu kräks på sol- hav- och båtbilder kan klicka bort sig. För nu kommer det ännu fler - dock ingen nakenchock, det blev inget bad igår. Meningen var att vi skulle gå i land och äta lunch på Harstena. Men det var inte för att ett litet moln låg just ovanför, utan för att det var knökfullt med båtar på alla gästbryggor som vi fick lägga om kursen... Harstena har alltid varit en turistmagnet (har jag hört genom min svärfar som hyrde stuga där på 20-talet), men har blivit det ännu mer sen det varit så många reportage därifrån i Go'kväll. Vi fikade för ankar i en stilla vik och drog vidare till Fyrudden (efter att ny kurs utan små grynnor lagts in i datorn) och Ida på Udden som hade väldigt god mat med havsutsikt.

Nu har vi i stort sett prövat alla sjökrogar i området, men Harstena tar vi en vanlig vardag nästa år... före eller efter värsta turiststormen. Det var på dagen 33 år sedan vi var där sist och firade svärfars 70-årsdag. Fast då var jag lite rundare om magen än jag är nu...


Vi satt och spanade ut mot horisonten, och jag såg nog att det ryckte lite i makens ständiga längtan ut till Häradskär. Hade inte klockan varit så pass mycket hade det nog blivit eftermiddagskaffe där ute.

Det ser ut som om kaptenen tänker ge sig av utan hopp-i-land-tant men han ska bara glida bort till bensinmacken. Han skulle bara våga lämna mig på land! Till hemresan hade varenda liten vindpust gjort kväller, bara solen var pigg och vaken och lyste på oss ända fram till båtparkeringen i Stegeborg.

Och i dag har regnet vräkt ner... stackars alla som hade tänkt åka ut idag. Nu ska jag åka ut till kusten igen - men inte till båten utan till en konsert med S:t Anna kyrkokör som ska avsluta Farledskyrkan i Skällvik, en vecka med många konserter.

25 kommentarer:

Ingela sa...

Var har ni båten? Åker ni hemifrån så långt ut som till Harstena eller har ni båtplats en bit ut i skärgården?

Elisabet. sa...

Himmel, så praktiskt med motorbåt, jag menar, om nånting skulle hända kaptenen! Och härligt ser det ut att vara där ni är.
Nästa sommar hoppas jag att vi kan segla iväg på en lite längre tur.
Ja, över Atlanten eller nåt sånt ,-))

(Möjligen till Falkenberg).

Anonym sa...

Vilka härliga bilder med solglitter i vattnet! Vore jag inte sådan inbiten landkruka skulle jag kunna tänka mig att kryssa runt som ni gör, det ser verkligen fint ut.

Bloggblad sa...

Ingela: Den ligger i Stegeborg, det är 20 min med bil härifrån. Harstena ligger en bra bit bort,en timmes resväg. Vi brukar inte åka så jättelånga turer, det finns så många små fina öar i närheten.

Elisabet: Jag kan i alla fall stänga av motorn, kasta ankar och har numret till sjöräddningen. Det räcker! Så har jag lärt mig hur man påkallar uppmärksamhet från andra båtar också.

Segla är ju lite billigare, men Per tycker att det går för sakta.

Yvonne: Man kan ändra sig. Det gjorde jag. Jag har varit livrädd för allt med båtar och hav, är ju uppväxt i asfalten, men den här är så pass stor att jag känner mig rätt trygg. Och så är Per väldigt van vid båtar och motorer och allt sånt.

mossfolk sa...

Jag tycker att det är jättehärligt och somrigt med alla dessa båtbilder! Själv har jag aldrig ens varit på en båd av den storleken (antingen små motorbåtar eller stora färjor, inget däremellan).

Bloggblad sa...

mossfolk: Min båtvana fram till förra sommaren var inte stor. När vi var unga åkte vi med svärfars båt till stugan på Häradskär, där Per hade många barndomssomrar, sen hade vi en pytteliten motorbåt när vi hyrde en stuga vid kusten för 25 år sen. Det är allt. Ja, och så Finlandsfärjan... ;)

Lena sa...

Det är nästan så att jag blir sugen på båtlivet, men bara nästan :-)

Vad härligt att kunna känna att de flesta måstena är avbockade.

Klimakteriehäxan sa...

Ja men visst var det skönt med regn! Det behövdes!

Bloggblad sa...

Lena: När maken hade tittat på båtar i flera år och drömt, var jag så trött på det att jag hojtade till: KÖP!!! Han trodde att jag var emot eftersom jag alltid varit rädd för båtliv. Och jag tänkte att han nog skulle få åka själv för det mesta. Fel fel fel.

Ang. "måstena" - det konstiga är att jag alltid hittar fler ställen att röja i när jag väl har börjat.

Bloggblad sa...

K-häxan: Ja, en dags eller natts regn stör mig inte alls. I dag är det lite höstkänsla. Sol och blåst och väldigt klar luft.

Eleonora sa...

Det var en trevlig tur jag fick vara med om. Förstår att ni har alldeles underbart på skutan och att ni får se mycket vackert. Och äta mycket gott på sjökrogarna. Tack för att du delar med dig!

Ha det gott nu till nya terminen börjar. Lycka till med den. Kram

Anonym sa...

Rundare om magen än nu ???!!! Det kannske var en annan liten människa som tog upp plats och hjälpte till att runda magprofilen för 33 år sen - eller var det bara tjockpannkaka? :o)

Kulsprutan

Musikanta sa...

Fina bilder från skärgården, men jag är inte avundsjuk! Var ute och seglade en sommar och det räckte för mig. Evigt jobb med matlagning och ingen toa på segelbåten...

Det är i så fall bättre med en båt att göra små utflykter med som ni gör, så kan man ju ha matsäck med sig för dagsturen. Men, som sagt, jag är hellre hemma än på sjön!

Nu har du väl börjat jobba i alla fall, eller?

Anonym sa...

Fina bilder

Bloggblad sa...

Eleonora: Tack ska du ha! Jag laddar inför torsdagen...

K-sprutan: Ja, det var vår "lille", han som nu är 1.90 och väger nästan 100, som sparkade runt där inne.

Musikanta: Dagsturer är betydligt enklare, vi tar bara med fika och äter på sjökrogar. Vi har sovit några gånger, men vid en brygga med stuga och dass...

På torsdag börjar jag.

zoega59: Tack - jag var inne på din sida och försökte kommentera, men det gick inte. Fel i inloggningen ideligen.

ullrika sa...

Nedersta fotot gillar jag, svängspåret i vattnet!

Som boende på "rätt" sida Sverige har jag aldrig hört talas om Harstena, och programmet du skriver om går på så konstiga tider för småbarnsföräldrar... ;)

Snart vardag igen väl?
Krams!

Bloggblad sa...

Ullrika: Ändå svängde han så sakta...

Det är den här sidan som är "rätt"! ;)

Harstena är unikt eftersom det tidigare fanns så pass stor bebyggelse att de hade skola, den är ganska liten ön, men många kunde livnära sig på fiske m.m.

Och som sagt, turister har det kommit dit i alla fall sen 20-talet. Det ligger en bra bit ut, så det är liksom inget man svänger förbi hur lätt som helst.

Idag = vardag. Men det var roligt. Mjukstart med fotografering och många skratt. Träffat nya föräldrar till 7-åring som inte kan mer än "hej" och "tack". Ska bli jättekul! Det är just bara övergången som känns svårt, slut på sommaren ...

Marianne sa...

Vad härligt! Jag skulle också kunna tänka mig en båt sedan när huset är "klart", men Klas vill inte ha det. Vi får väl se senare. Han kanske blir sugen när han inte behöver spackla och greja : )

Visst är det skönt att ha några dagar när man inte har ett dugg att göra! Inte för att jag lyckas lägga mig med en bok eller korsord ändå, men att man åtminstone inte har något måste!

Amber sa...

Hopp-i-land-tant! :D

Miss Gillette sa...

Harstena -- för mig är det snudd på en fantasiplats liksom alla de andra i sjörapporten. Men du menar alltså att det finns, och att man rentav kan åka dit?

Bloggblad sa...

Amber: Ja, det finns ju redan en Calle i familjen... Dessutom har jag inte skött det så himla bra, så Per har lärt sig att göra alla handgrepp själv med både motor och hopp-i-land, så jag gör det bara om det är en brygga som ligger väldigt bra till.

Miss G: Hehehe... jag känner igen det, har också några såna väderrapportställen som fått ett romantiskt skimmer... Men Harstena finns "på rikt" - även om vi inte kom i land denna gång. Bättre lycka nästa år - då kommer förhoppningsvis en rapport också.

Tankevågor sa...

Det är ändå för härligt att du ändrade dig och blev en sån saltstänkt båtmadame! :-) Minns ju hur du skrev jämt att maken tjatade om båt....
Roligt att ni är ute så mycket med båten och jag njuter till fullo av alla dina havsbilder såklart.

I morgon börjar jag jobbet...har hittat lärarkalendern och nycklarna till jobbet men letar fortfarande efter arbetslusten. Vet inte riktigt vad jag lagt den...
Men jag brukar ju hitta den ganska fort.

Ha en skön fortsättning på söndagen!

// Lisbeth

Bloggblad sa...

Lisbeth: Alla är lika förvånade... fick ju en del kommentarer om att jag är landkrabba, men de har tystnat nu.

I dag blev det ingen båttur, och lika bra var det, för jag är rätt trött efter en heldag hos goda vänner och släktingar i går.

Vi började i torsdags, det var faktiskt jättekul att träffa alla glada, utvilade och solbrända kollegor.

Ha det så bra - nu ska jag greja lite vid dator med firman.

Anonym sa...

Hallå! Hur j-a länge kan man tillåta sig vara sysslolös om man är bloggare????

Kulsprutan med klara abstinensproblem

Bloggblad sa...

K-sprutan: Kan du hålla dig till i morgon? Jag kom alldeles nyss hem från Målerås, målande beskrivning med bilder från platsen som folk mest tycks flytta ifrån, kommer i morgon. Mail också.

Nu måste jag genast samla ihop mig för att åka på körövning (om jag inte skrålade bort rösten i går kväll...)