Statcounter

måndag, mars 05, 2012

Hade tänkt..

Hade tänkt ägna lite tid åt att på bloggen förfasa mig över att det ligger nedklippta äppelträdsgrenar över hela mitt nässelställe i trädgården, men ... nåt kom emellan, soffan kanske det var, och så investerade jag i en timmes skönhetssömn i stället. Nu blir det ingen större utläggning av nässlor kontra ris - bara en bild på det som kommer att bli så fint så fint framåt sommaren...Speciellt fint blir det under äppelträdet när inga låga grenar slår mig i ansiktet när jag gôttar mig i vilstolen där.


Maken har lovat att allt ris kommer att vara borta till sommaren, men nässlor får jag leta efter på annat ställe. Vintergäck bor nånstans där under riset, men det kommer väl en ny vår nästa år? Till dess får jag titta på grannens välansade trädgård med både snödroppar och vintergäck. Som tur är har vi en insynsskyddande häck...

8 kommentarer:

Cecilia N sa...

Tur inte häcken ligger i samma hög som äppelgrenarna då ...

Bloggblad sa...

Häcken skulle vara bara 2 meter var föresatsen, men ingen hinner med innan den är uppe i 3-4...

Nu är häcken så risig så man ser inte skillnad på vad som är vad nästan.

Miss Gillette sa...

Nu ska jag berätta hur man slipper så himla mycket avklippta apelgrenar om våren: sluta beskära på vårvintern. Beskär i JAS istället (juni, augusti, september). Vid den tiden på året hinner trädet ställa om sig efter den bladmassa det har när det sen går till vila. Då skjuter det inte så värst mycket vattenskott. Men om man beskär medan trädet sover (dvs nu, fast i år är "nu" lite väl sent till och med) tror det att det fortfarande har lika stor krona som det hade på hösten, och så skjuter det en herrans massa vattenskott för att kompensera för de grenar man klippt bort. Detta är ju nästan bokstavligt att binda ris åt egen rygg! Vi gick över till JAS för ett antal år sen och behöver numera inte beskära särskilt mycket. På sensommaren formar man träden lite varsamt bara, men annars sköter de sig själva. All kraft åt fruktanlagen och de "riktiga" grenarna istället för åt vattenskotten som man ändå klipper bort igen nästa vårvinter i all evinnerlighet.

Det finns i och för sig en lockelse i att beskära på våren, för när solen börjar värma lite är man ju så sugen på att vara ute och ... och ... och GÖRA saker, insatser som syns och märks! Men man får försöka tygla den där vilda lusten och nöja sig med en kaffe i läiga hörnan istället. :-)

Ökenråttan sa...

Här i Stockholm, på ömse sidor av Djurgårdsbrunnskanalen, klipps det hej vilt för närvarande. ?? Vi har plockat med oss lite blandade grenar och satt i en stor burk och det har nu kommit små hängen och lite lönnblom. Mycket trevligt.

Tankevågor sa...

Det var minsann en rejäl hög med ris! Har du tagit in några kvistar och fått dem att slå ut? Tycker det är så fint.

Ha en skön helg!

// Lisbeth

Bloggblad sa...

Miss G: Tack för bra tips! Och jag undrar om det inte möjligen kan ha slumpat sig så att det var i september som träden klipptes ner, när jag hade tjatat i ett par månader...
Det där med skott åt fel håll känner jag igen! Och äpplena har jag gett upp. De ruttnar direkt på grenarna och det har jag fått förklaring till av en kollega.

När det gäller trädgård är det ont om lustar att tygla... tyvärr.

Ö-råttan & Lisbeth: Faktiskt - i dag såg jag lite snygga forsythiakvistar som nog kommer att slå ut, så det står en vas på köksbordet nu.

Ökenråttan sa...

Djurgårdsförvaltningen och Rosendals trädgård beskär för fullt just nu. Dom borde veta när det ska göras, tänker man sej.

Bloggblad sa...

Ö-råttan: Finns säkert flera teorier. Jag behöver bara skuggan från träden, äpplena har jag gett upp hoppet om.