Statcounter

måndag, mars 12, 2012

Om att stå ut...

I dag har jag verkligen fått tid över. Märklig känsla att inte göra ett endaste dugg mer än att kolla mailen, ligga på soffan, ta en kopp timjante, slumra lite... kolla bloggen lite. Jag lyssnade på radion en stund medan jag kämpade ner lite lunch över rakbladen i halsen - och nu förstår redan den uppmärksamme läsare att jag naturligtvis hörde nåt som störde.

I dag sa den intervjuade att det gällde att ha nåt eget att komma med, att stå ut. Och då var det ju begripligt, men för ett tag sen hörde jag en artist bli intervjuad inför en större begivenhet (förmodligen Mello) där hon som avslutning sa: Jag hoppas att jag står ut! Först undrade jag om hon var upp till öronen less på sitt jobb, eller om hon var nära att gå i väggen - men det stämde inte på den förhoppningsfulla rösten. Då slog det mig att hon förstås ville "sticka ut".

Jag kan visst acceptera att man ändrar ordet sticka till stå, bilden är ju ungefär den samma, men då måste man väl nånstans radera det gamla stå ut = härda ut. NÄÄÄÄEEEEEJJJ! AAAAJJJj.... JAAAA, nu fattar jag! Det är förstås bara jag, min gamla stofil, som inte redan raderat det och lagt in det nya!

Suck. Stön. Jag står nog inte ut alls... på nåt sätt!

16 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Du har min fulla förståelse!:)
Hoppas att rakbladen försvinner snabba tag!

Musikanta sa...

Du hör alldeles för mycket på radion - är inte bra för ditt blodtryck!

Konstigt att inte halsen ger med sig, hos mig brukar jag ha ont i halsen en dag och sen kommer den hemska snuvan och bihåleinflammationen. Du får dricka hett honungsvatten med lite ciron - det lenar.

nya tant lila sa...

Ja, eller ta en whisky, det lär vara bra för dem som står ut! (Jag gillar inte whisky!)
Din tillvaro idag verkar som en ganska normal pensionärsdag, tycker jag, en sådan där när man är lat.

Cicki sa...

Själv är jag omåttligt stolt över mig själv som gjorde ett språktest för högskoleprovet. 38 av 40 rätta svar.....:-)

Krya på dig.

Bloggblad sa...

Pettas: Jag med! Tack.

Musikanta: Det började igår och accelererade under natten - 1 dygn är inte så länge.

Tant Lila: Jag tänkte det förut - att det måste vara skönt att kunna disponera sin tid helt fritt!
Whisky tycker jag inte om, så det blir ingen.

Cicki: Grattis! De kan vara lite lurig de där... med alternativ som ligger ganska nära.

nya tant lila sa...

Ja, i vart fall disponerar man vissa dagar helt fritt, andra är fulltecknade.

Annika sa...

Ja, det är verkligen Swenglish det är med att STÅ ut.
I want to stand out, säger man ju här.
Det betyder ju att sticka ut.
I can't stand it, om man inte "står ut".

Jomen jag fattar att du retar dig :-)))

Hoppas att du mår bättre snarast.
Timjante låter GOTT!!
MUMS!

Anonym sa...

En kommentator föreslår hett honungsvatten med citron - en annan ger tipset whisky. Jag tycker du ska ta alla de ingredienserna ihop och njuta. Sov sen en stund och så ska du se att rakbladen inte är lika skarpa.
Ta timjante också - man ska ha mycket vätska när man är sjuk.

Stå ut eller sticka ut skiter jag i - det betyder samma sak för mig. Men att utesluta infinitivmärket gör mig sjuk. Som alla förmodligen redan vet :o)

Krya på dig!

Kulsprutan

Bloggblad sa...

Tant Lila: Jag vill minnas att min mammas dagar var helt fulltecknade...

Annika: Det är väl alla de där unga människorna som tror att de kan bättre engelska än svenska som har översatt? ;)
Timjante är godare än jag hade trott, men lite honung också är det suveränt!

K-sprutan: Jag retar mig mera när jag inte har så mycket annat att roa mig med... ;) Är ganska tolerant annars.

annannan sa...

Alltså, med all respekt för det där att språket hela tiden förändras och så vidare, att föra in uttryck från engelskan därför att man inte vet att det redan finns ett fungerande uttryck på svenska OCH dessutom därmed underminerar ett annat fungerande uttryck, det tycker jag är kulturskymning.

Ditt exempel hade jag lyckligtvis inte hört tidigare. Mitt eget favorithatobjekt är sippa. Man smuttar på något drickbart på svenska. Sipp är ett adjektiv.

Att vara obekväm har jag också svårt för. Det var man en gång i tiden för andra, till exempel för Bofors när man talade om vart de sålde vapen. Nu för tiden, och det är väl en pålitlig sign-of-the-times, är man obekväm för sig själv. Det hette för att inte känna sig riktigt väl till mods över det ena eller det andra.

Jag är inte ens fyrtitvå och ändå är jag så här gnällig. Utan Stetson-hatt.

Bloggblad sa...

annannan: Visserligen tycker jag att det är uppfriskande med alla olika uppfattningar, men KRAAAM på dig som tycker precis som jag.

Sen har vi nog allihop fastnat för vissa saker som stöter oss mer - och andra har vi anammat, alla vi som retar oss. Jag har inte lika svårt för "obekväm" felanvänt, men jag får gåshud när folk lägger in två tre engelska ord i varje mening. (Nu är det ju sällan vuxna som gör det, mer ungdomar som vill visa att de Varit Där!)

Ökenråttan sa...

Om rakbladen inte ger sej: Värm Ramlösa (eller annan kolsyrad dryck) så den blir ljummen. OBS. inte för het och bubblorna ska vara kvar. Drick och känn att det värsta skavet ger sej. Jag vet inte varför det hjälper, men jag vet att ...

Bloggblad sa...

Ö-råttan: Tack för tipset! På ena sidan har rakbladet sin skärpa kvar, på den andra har det trubbats något. Jag har nog hört det tipset förr, men glömt. Jag hoppas det funkar med hemkörd sodastream, ska genast pröva förstås!

ab sa...

Just det, svengelska - jag hörde det redan på åttiotalet, och fattade ingening. "Unga manliga skådespelare vill stå ut!" sa någon. Huh??? Kvinnan som sa det fick förklara för mig vad hon menade.

Det är väl vår otacksamma uppgift att streta emot och lära de yngre vad de heter! Man får chock efter chock - inte vet de vem Humphrey Bogart var heller...

Krya på dig!

ab sa...

Vad DET heter.

Vonkis sa...

Lite som användningen av ordet grym. Det var en grym låt :-)