Statcounter

söndag, december 09, 2012

Julbord

Det känns nästan provocerande att berätta att vi äter julbord på Brunnshotellet varje år - när så många svälter i världen - men jag dövar mitt samvete med att jag i alla fall skänker pengar till flera olika ändamål i ärendet "svält, katastrofer och eländes elände". 
Här är familjen samlad och värmer upp med glögg. Till vänster är det dotterdottern, dottern och hennes sambo. Längst bort sitter sonen och de andra två får den käre läsare gissa sig till. 
Det roligaste, tyckte barnbarnet, var att kusinen Erika var i tjänst som servitör den här dagen. Vilken service vi fick...
 Och själv var nog inte Erika van vid att få en kram för varje borthämtad tallrik...
Mätta och glada och nöjda åkte vi hem till brasan för kaffe och lite sång och sällskapsspel. Ja, alltså för dem som inte somnade direkt ... Här är mina arvingar.
I dag serveras enklaste tänkbara lunch hemma i köket. 

16 kommentarer:

Elisabet. sa...

Vet Du, Marianne .., min mamma brukade alltid säga att vi inte ALLS behövde ha dåligt samvete för att vi levde (lever ännu) i ett land där vi kan ha det bra och nog får man äta julbord nog, utan att ha dåligt samvete.
"Det beror ju också till stor del på att vi har haft vettiga regeringar och haft arbete och kunnat få det bra, det ska man inte skämmas för!" sa hon jämt och åkte sedan tillbaka till fattigdomen i Bolivia.
Och hon menade verkligen att inte blev det väl ett dugg bättre att vi skämdes för att vi hade det bra .., man kan ju, precis som du gör, dela med sig!
Njut du av julbordets fröjder!

Bloggblad sa...

Tack Elisabet: Jag tänker åt det hållet också ibland, att jag ska vara tacksam för att jag lever ett gott liv i ett fritt land. Men jag tror att jag har blivit lite influerad av alla hetsiga debatter på facebook och i tv.
Visserligen hade din och min mamma mycket gemensamt, men min hade ofta dåligt samvete för att hon hade det så pass bra. Hon kom ju aldrig ut i världen som missionär, som var hennes ungdomsdröm.

Äventyret framtiden sa...

Dåligt samVETE duger inte ens att äta, som man brukar säga här hos oss. Vad är bättre än att man kan bidra till att hålla någon krögare och alla andra som har bidragit till maten med jobb. Det är precis det man gör när man äter på restaurang, hjälper folk att ha sina jobb kvar.


Äventyret framtiden sa...

....och (nu kom jag igång:)) så betalar alla sin skatt som är en del av det bistånd våra länder i Norden betalar till dem som har det svårare än vad vi har.

Musikanta sa...

Det har jag aldrig tänkt på att jag ska ha dåligt samvete när jag (någon enstaka gång)äter ute på restaurang. Dåligt samvete får jag bara över att Mirren alltid betalar när jag är där och att jag säkert går upp ett par hg eftersom hon alltid bjuder på efterrätt också.

Roligt att se dottern med sambo. Dotterdottern har jag sett många gånger förr. Flickorna är väldigt söta i alla fall och sambon ser ungefär ut som herrar i den åldern brukar :-).

Bloggblad sa...

Pettas: Det var ett bra ordspråk. Jag är uppvuxen med att vi aldrig hade råd att lyxa till det, att vi alltid skulle tänka på de fattiga... så jag är nog lite skadad.

Musikanta: Min pappa var uppvuxen under så knala förhållanden, att han verkligen kände för varje krona som lämnade plånboken. Det sitter kvar hos mig, men Per känner inget av det.

Har du inte sett Magnus på bild förut? Han är lika trevlig som han ser ut.

Anonym sa...

Åh, så avundsjuk jag blev!
Jag hade så gärna ätit julbord på Brunnen. En av mina favotitrestauranger i världen! Jag är säker på att det smakade förträffligt - dessutom i så trevligt sällskap.

Jag gillade resonemanget i kommentaren från Elisabet härovan.

Kulsprutan

Annika sa...

Nej, ha inte dåligt samvete.
Alla ovan har så kloka saker att säga att jag bara skriver under på dem.
Njut av det hela istället.
JAG hade gärna ätit där jag också.

Bloggblad sa...

Kulsprutan: Jag tänkte på dig när vi var där! Men nu hade det varit omöjligt att sitta ute på verandan.

Annika: Nej, nu är det ju redan uppätet ;) och det var så himla trevligt och kul.

staffan sa...

Hej
Innan jag åkte tillbaka till Grekland så åt Karin och jag julbordet på IKEA för 99 kr!! Toppengott och rikligt. Nu ska vi fira jul och nyår i Agios Dimitrios tillsammans med våra engelska, tyska, grekiska och svenska vänner.
GOD JUl
från Staffan

Bloggblad sa...

Hej Staffan! Jaså ni är tillbaka för julfirande? Har ni hus/lägenhet kvar därnere?
IKEA har vi inte här, närmaste är Linköping. Jag gissar att man blir lika mätt på det. Här är det nog mest den sköna miljön man betalar för... och lite exklusiva rätter.

God jul önskar vi härifrån till er båda! (Nu är jag hemma på lunch och ska äta rester från igår, det går bra att leva lite påvert ett tag.)

Anonym sa...

Jag hade nog trots allt huttrat mig igenom den stund det tar att röka en av mina cigarrcigaretter. Framför allt om man hade haft värmande glöggåsnaps innanför västen :o)

Kulsprutan

Bloggblad sa...

K-sprutan: hahaha... ja, vad utstår man inte för sina lustar?! Jag brukar ju ta ett barfotavarv i snön innan jag går och lägger mig. Utan tobak... och även utan glöggochsnaps. ;)

Anonym sa...

Tuffing! Men får man fråga VARFÖR???
Om det inte bara tillhör din lite ibland galna gen...........som samtidigt positivt bidrar till din kreativitet så klart :o)
Everything adds up in the end.

Kulsprutekram

Vi kanske ska ta det här mer privat fr o m nu? Så vi inte skrämmer någon.

Klimakteriehäxan sa...

Hoppas maten smakade! Jag har faktiskt inte ätit nån julmat än.

Bloggblad sa...

K-häxan: Ja, den var jättegod. Atmosfären i den gamla fina matsalen bidrar nog också.

K-sprutan: Ja, kära vän, vi får nog hålla galenskapen lite hemlig.