Statcounter

onsdag, februari 13, 2013

Det är väl ingen konst?

Jag har i stort sett obefintliga kunskaper om konst, men åsikter har jag desto fler. Genom tv har jag förstått att många konstnärer tycker att de har "berört" (detta slitna ord!) åskådarna om dessa blir upprörda eller arga av deras konstiga konst - då har de lyckats väcka känslor. Men varje gång jag passerar detta "konstverk" som säkert kostat mig en del som skattebetalare, så undrar jag dels vad det ska vara bra för, och dels om det är tänkt att försköna eller "beröra". Fyra halvt genomskinliga plast- eller glasskivor inuti en cirkel av plåtben, på dryga två meter, med utstansade stjärnor. Det finns en bänk i ena änden för den som vill sitta och njuta av det, vad det nu är... Det vill förstås inte jag, jag skyndar förbi. Utom i dag då.... Det är inga motiv på skivorna, bara lite färgkludd, ser ut som lakan på tork efter misslyckad tvätt.

Om någon av mina konstkunniga läsare kan hjälpa mig att förstå och uppskatta den här installationen, som i mina ögon stör en fantastisk fin gammal park i brunnsmiljö från 1800-talet, så upplys mig gärna. Hos mig väcker den bara känslor såtillvida att jag tycker att mina skattepengar kunde användas bättre.
Uppdatering: Här finns en bild på den lille godingen i den andra runda miniträdgården, längst ned till höger bland skulpturerna:
Då är det roligare att gå förbi punschverandan på Brunnshotellet... Det fina fotot från kanalen och ett av mina  tidigare vattenhål (nedlagt nu) väcker härliga sommarminnen och längtan efter ljusa kvällar! 

11 kommentarer:

Ruta Ett sa...

Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med tolkningen av konstverket. Men jag har svårt att tolka det. Kan man få någon vägledning av konstverkets namn?
Jag tycker att det är fult.

Bloggblad sa...

Ruta Ett: Skönt att jag inte är ensam... jag tänkte att jag kanske riskerar att få höra hur obildad jag är. Men den risken tar jag om jag kan få hjälp att tolka fulheten.

Jag ska kolla på kommunens hemsida - det finns två såna runda miniparker i stan, den andra är rätt trevlig med ett litet mysko djur och blommor som ska dra till sig fjärilar - tyvärr försvinner den effekten vintertid...

Elisabet. sa...

Inget för mig heller, men det hindrar förstås inte att andra kan tycka att det är helt underbart.

Det här med uttolkandet har för mig egentligen inte så stor betydelse, om ens någon.

Anonym sa...

"Konstverket" på översta fotot var verkligen ingen höjdare.
Däremot blev jag rörd och berörd av den uppmuntrande texten på affischen på "min" punchveranda. Och svarar : Håll ut!!! Jag kommer snart igen....och tar dig i bruk :o)

Kulsprutan

Bloggblad sa...

Elisabet: det gör mig inte nåt om jag inte förstår något som ändå är skönt för ögat att vila på. Men de här plastskynkena skaver i mina ögon. (Eller om det är priset... för det är ju skattepengar! Parken i övrigt är ljuvlig med gamla brunnsbyggnader, behöver ingen utsmyckning alls.)

Kulsprutan: Fast du vill ju inte komma när det är som allra vackrast... på sommaren! Du är ändå välkommen tillbaka!

Anonym sa...

Jag kan nog vara flexibel när det gäller sommaren också - med såna frestelser :o)

(Anledningen till att jag inte gärna reser på sommaren är att det är så varmt HÄR att man knappt orkar packa och sen är det så himla fullt på flygplatser och plan...........Jag har svårt för trängsel och köer.)

Kulsprutan

Bloggblad sa...

K-sprutan: Men du behöver inte så mycket packning på sommaren. Dessutom kan du kyla av dig här, för det är sällan störande varmt.

Musikanta sa...

De har åtminstone tagit bort någon sorts jättestor trälåda/elskåp? som stod framför "skulpturen".
Det är nog att utmana ödet att sätta upp en sådan i parken. Den kommer säkert att utgöra träffpunkt för stenkastning under ljumma sommarkvällar.

Den väcker uppenbarligen debatt i alla fall, och det kanske är det som är meningen. Hade det stått en skulptur av en man eller kvinna där hade ingen lagt märke till skulpturen.

Bloggblad sa...

Musikanta: Men om enda syftet är att väcka debatt.... då kan man ju sätta upp vad skit som helst! Jag förstår inte den synpunkten.

Mildred sa...

Det där s k konstverket är vänt åt fel håll. Om man sitter på bänken ser man bara restaurangen (är det kanske sponstrat?) Om man vänder på hela härligheten ser man åtminstone Brunnskyrkan och kanalen med en och annansegelbåtsmast. Då kunde man kalla det taigensigplats eller nåt sånt. Som det nu är är det både fult och värdelöst. Mildres.

Bloggblad sa...

Mildred: Jag kollade inte var bänkarna fanns, jag bara glodde på plastskivorna. Sen läste jag på kommunens hemsida om den fantastiska konsten i dessa miniträdgårdar... men inte blev det vackrare för det.
Om de tog bort plastskivorna blir det vackert i den gamla brunnsmiljön.

Tänkte på dig idag - var det det du kände?