lördag, mars 08, 2014

Och så äntligen ...

För ganska exakt två år sedan skickade Linda Sandström in en cd med våra sånger till Sveriges Radio efter att vi haft två musikgudstjänster med dem i Jönköping lite tidigare och fått ett stort gensvar på dem. Producenten lovade att lyssna på den, men det kunde ta tid. Efter ett år slutade vi hoppas på svar... Men så, i höstas, 1½ år senare fick Linda ett telefonsamtal - SR ville göra en mässa med våra sånger! Det blev en hel del extra arbete för Linda att engagera musiker, arrangera noter och göra stämmor för diverse instrument, öva med kören och samarbeta med prästerna som skulle vara med. Min del i det hela var redan skriven och klar, men jag har hejat på och tagit del via mail. Hade vi bott närmare varandra hade jag gärna ställt upp som barnvakt, för Linda fick mycket att göra.
 
Så blev det då äntligen dags för inspelning och det kändes märkligt att se SR:s buss på plats utanför kyrkan... det tickade extra i hjärtat, det erkänner jag. 
 Framdukat och klart för musiker och sångare...
Fotografering före - SR vill ha bilder till sin hemsida och Växjö stift vill också ha. Linköpings stift kommer att få vare sig de vill eller ej... :) Det här vid pianot knäppte min blogg- och facebook- och IRL-vän Anna Emvinelle med min lilla kamera. Anna, som är musiker och sångerska själv, kom från Nässjö för att vara med.
Församlingpedagogen Henrik hade en bättre kamera och här väljer vi och vrakar ...
Lite senare kom musikerna och övade...
Och ännu lite senare kom kören. Jag fotade bara under övningen, sen ville jag inte syssla med något annat än att bara vara närvarande med både kropp och själ. Det hela spelades in i ett svep, det enda som var annorlunda var de tysta pauserna mellan varje moment, de behövdes för att ev klippa in omtagningar. Några omtagningar blev det efteråt, men inte många, alla skärpte sig till max hela tiden. Linda både dirigerade, sjöng solo och spelade flöjt - och hade några duktiga kollegor som hon bytte roll med. Och jag bara njöt och gömde stunden i hjärtat!
Jag hade fullt sjå att inte sitta och gråta hela tiden, det är en mäktig känsla att höra texter som jag legat i soffan och tänkt ut, eller funderat fram medan jag varit ute och gått. Vilket lyft med så proffsig musik till - och ren och fin stämsång. Att båda prästerna skickligt hade vävt in en fras från sångerna här och där i både böner och predikan gjorde mig ännu mer rörd. Eftersom det var arbetsdag dagen efter för min familj och resan skulle tagit många timmar, så får de nöja sig med att vänta till palmsöndagen för att höra. Men min kusin, som bor i trakten, hade kommit dit med sin man, det gladde mig.
När producenten berättade hur många som lyssnar på gudstjänsten i P1 kändes det ännu mäktigare. Jag trodde att det kanske rörde sig om ett par tusen - men enligt deras publikundersökningar är det ca 200 000 varje söndag.
Efteråt bjöd Lindas föräldrar på smörgåstårta och vi firade Lindas födelsedag några timmar för tidigt. Nu väntar vi förstås med spänning på att få höra resultatet i radio. Palmsöndagen den 13 april kl 11 i P1 är det dags. Sen ligger det på nätet i 30 dagar. "Livets sånger" heter mässan.

21 kommentarer:

Margit sa...

Har läst,tittat på bilderna och skrivit in i min almanacka så att jag inte glömmer att lyssna! Kramar!

Elisabet. sa...

Å, jag kan ana din glädje, Marianne!
Så roligt det måste vara och vilken bekräftelse! Grattis till er båda!

Bloggblad sa...

Margit: Roligt att du vill höra! Jag kommer nog att påminna också... att tjata och påminna är min specialitet. :D

Elisabet: Tack snälla du! Det känns verkligen helt otroligt att våra sånger har fått sån respons. Nog för att jag kände direkt att Lindas melodier är något utöver det vanliga, men det finns sååå många duktiga i den här genren.

Cicki sa...

Häftigt, bruden.....:-)

Ska försöka komma ihåg att höra. Du får väl påminna. Tänk på att jag är en gammal tant med lite sviktande minne.....:-)

cruella sa...

Åh vad roligt! Lita på att jag ska poddlyssna härifrån när det bär te!

Eleonora sa...

Oh vad stolt jag blir över dig! Jag kommer att sitta klistrad vid radion då det beger sig. Har antecknat i almanackan för säkerhets skull.

Vilket äventyr du fick vara med om vid inspelningen. Ytterligare en erfarenhet rikare!!

Nu kan du bara koppla av och njuta av detta projektet.

Förresten - snygg klänning du har på dig och det som är i den är ändå snyggare - bli inte mallig nu!

Kram från
Eleonora

Bloggblad sa...

Cicki: Självklart kommer jag att påminna!

Cruella: Åh, vad kul. Då kan jag skryta med att jag har lyssnare även i Kina!

Eleonora: Tack för fin komplimang, mallighet ligger inte för mig, jag har sett mig rufsig och glåmig alltför ofta...
Bortsett från det här att det var mina texter, så var det en otroligt kul upplevelse att vara med om. Nu vet jag att det lät bra, och förmodligen ännu bättre i radions fina apparater för ljudupptagning, så nu kopplar jag av.

Lena F sa...


Så härligt Marianne!
Jag förstår dina känslor - att du blev riktigt berörd, ser fram emot att lyssna.
Kram
Lena

Ruta Ett sa...

Jag kan inte ens föreställa mig hur det känns!
Men underbart måste det vara!
Du är bäst!!

Bloggblad sa...

Lena: Det var helt klart mäktigt... både kusin Birgitta och jag undrade var Albert och Rut hade tänkt.

Ruta Ett: Vet du, jag var spänd till tusen och har väntat ända sedan jag fick veta i oktober. Vågade inte riktigt tro på det förrän jag satt där bland mikrofoner och kablar, det var en mäktig känsla! Linda har helt klart gjort en väldig massa mer jobb rent praktiskt, men vi delade känslan rakt av.
(Det kanske t.o.m. är så att du kan tänka dig att ha radion på den söndagen?)

Annika sa...

Vad härligt!!
Det vill jag också höra då det sänds!! Får lyssna via podden!

Bloggblad sa...

Annika: Vad glad jag blir! Både USA och Kina... inte illa! Jag ska påminna både på fb och här när det närmar sig.

Musikanta sa...

Jag förstår att det måste ha varit en fantastisk känsla att höra fina musiker och en hel kör sjunga de sånger som ni båda har skapat. Ska bli spännande att höra så småningom. Det var väldigt fina bilder också!
Något nytt kanske att ha med i ditt program om AF? Kul att se kort på Linda också.

Ökenråttan sa...

Vilket underbart flyt du har! Det här var ju verkligen strålande. Det ÄR skönt när sånt man funderat ut och jobbat med verkligen når sin publik. Stort grattis!

Bloggblad sa...

Musikanta: jag berättade om radioinspelningen sist - fast hade inte så mycket att säga innan den blev av. Självklart har jag tänkt använda mig av det. Men tack för tipset, om jag inte hade kommit på det själv.

Ökenråttan: Ja, det är väl som med ketchupen; när det kommer så kommer allt på en gång... Det är så roligt. Och skönt att vara ledig nu och inte ha skolan att tänka på.

Klimakteriehäxan sa...

Jätteroligt! Och ännu ett bevis för att det stämmer, det där talesättet om att den som väntar på nåt gott osv!

Cecilia N sa...

Jobbar den dan men det finns ju nätet.

JÄTTESKOJ!

Anonym sa...

GRATTIS igen då!
Så snygg du är i starka färger.

Kulsprutan

Bloggblad sa...

K-häxan: Speciellt som vi i stort sett hade glömt bort det... extra glad överraskning.

Cecilia N: Om du lyssnar så tror jag nog att du kanske känner igen något, har säkert frågat dig om råd i nåt.

Kulsprutan: Tack ska du ha! Roligt att se dig i kommentarsfältet igen. I dag har jag klätt mig lite mer sobert i kulturtantsutstyrsel, ska strax iväg på teater: Afternoon tea med poesi.

Ökenråttan sa...

GRATTIS på födelsedagen!

Bloggblad sa...

Tack kära ökenråtta! Dagen har firats med måtta... :)