Statcounter

lördag, juni 06, 2015

Nationaldagen

Kanske är det åldern som gör det? Jag var inte mycket för nationaldagsfirande förr - då när det började - och svenska flaggans dag tyckte jag nästan var en lite pinsam tillställning... Alla skulle ut på skolgården, flaggan skulle hissas... men ingen visste riktigt varför.

Men nu tycker jag att det är viktigt... kanske en markering också att vi har rätt till vår flagga och nationalsång, att de inte tillhör ett visst parti. Vi måste ju ändå vara himla glada och tacksamma att vi lever i ett fritt land och har det så himla bra jämfört med många andra.
Nere vid Brunnen, stans stora hotell, firas det med tal, sång, musik och sen repris på alltihop fast med andra talare/sångare/musiker. Himla trevlig tillställning. I år var inte min barnkör med. Det går inte att få ihop dem mitt i en långhelg efter att vi avslutat terminen. Och lika glad var jag för det, skönt att bara sitta och njuta. På bilden ovanför sjunger Halsbandet, där jag var med i 15 år.
Här dansas folkdans, med många bekanta bland dansarna.  

Jag berättade väl att jag köpte en liten väska på Hötorget, en äkta svensk souvenir, för ett par månader sedan? Den hade en så exceptionellt bra form, så i går började jag klippa i de gamla jeans jag hade sparat, och i dag blev den färdig. Med en pappkartong mellan foder och botten står den lika stadigt som sin förebild.
Jag blev nästan helt nöjd. Dragkedjan blev lite för kort, så jag gör en till - utan att försöka passa in kanterna till kanter på tygbitarna, det blev lite svårt. Men fodret med lilla fickan blev jag nöjd med. Nu har jag ingen mer skjorta att klippa sönder... men förmodligen en hel del tyg som ligger djupt inne i garderoben från min tid då jag levde vid symaskinen all ledig tid.

8 kommentarer:

Cicki sa...

Jag känner som du när det gäller nationaldagen. Det är vår rätt att få fira den och känna oss nationalistiska utan att ett populistiskt parti ska få stoppa oss. På något vis så blev datumet viktigare när man upphöjde det till nationaldag och även gjorde det till en helgdag. Vi var inte ner på stan och firade utan det fick bli via TVn.

Den är jättefin din väska. Du får nog leta fram mer tyger att roa dig med...:-)

Bloggblad sa...

Cicki: Nu börjar ju firandet hitta sin form, från början var det lite krystat.

Jag tittar ju på Runway och blir så sugen... så kanske det blir nåt litet mer projekt... skulle behöva en enkel sommarklänning. Kan väl inte vara så svårt när jag sytt både skjortor, kavajer, kappor och festblåsor? Jag är mer rädd för mitt dåliga tålamod.
Sydde ju en väst förra vintern - den gick direkt till klädinsamlingen... inte för att den blev så dåligt sydd, men för att den blev lite för blank i verkligheten, jag såg ut som ... ja, det får man ju inte säga. Men ett folkslag som gillar spetsar och blanka tyger.

Klimakteriehäxan sa...

Hade tänkt mig att hissa flaggan i går men det blev inget med det - mer på min blogg. Tycker fortfarande att "Halsbandet" är ett av de bästa namn på en kör jag någonsin hört! :-D

Bloggblad sa...

K-häxan: jag hörde dem idag igen, på närmare håll, och såg att det finns fyra kvar från när jag började sjunga i den för 35 år sen. Sen tillkom flera som finns kvar än, men de flesta är nya. Jag slutade enbart för att jag inte orkade med alla långa konserter när jag hade tonårsbarn och jobbade heltid. Vi hade så vansinnigt roligt... Tursamt nog är kyrkokören och vokalensemblen väldigt roliga körer också.

Annika sa...

Du har så rätt i det du säger om nationaldagen. Har inte tänkt i de banorna, men jag håller HELT med dig! För mig känns det lite konstigt eftersom dagen blev nationaldag efter att jag flyttat till US. Jag har inga som helst traditioner vad gäller dagen. Minns såklart Svenska Flaggans Dag då jag växte upp. Precis som du säger, vi gick ut på skolgården, flaggan hissades och kören sjöng. Sen var det som vanligt igen...

Bloggblad sa...

Annika: det har tydligen varit en väldig debatt om nationaldagens firande, krönikörer i tidningar tar illa upp för att vi firar Sverige, och menar att vi bör sluta upp med detta nationalistiska ... Finns tydligen filk som retar sig på allt.

Äventyret framtiden sa...

När man är ungdom/barn så tror jag inte att man inser varför det är viktigt att komma ihåg varför man firar nationaldagar men som äldre inser man vidden av det.
Självklart ska man fira nationaldagen och att man har det så bra som man har det i sitt demokratiskt styrda land. Man behöver ju inte fara särskilt långt för att inse att det är många som har det annorlunda.
Idag firar vi vårt självstyre på Åland, i vårt fall med att ta lite extra ledigt, kanske fara ut på havet med medhavd matsäck, beroende på om nordanvinden drar vidare härifrån, annars hittar vi på annat. Vi firar också Finlands nationaldag den 6 december och många här firar också den svenska nationaldagen på konsulatet den 6 juni.

Andra året i Hjo sa...

Synd att vi inte har en nationaldag som engagerar. Kanske skulle vi ha midsommardagen/afton. Lite för mycket fylleri fallera bara.