Statcounter

onsdag, augusti 01, 2007

Bokbladstips

Några av er vet redan att jag tänker knäcka extra som redaktör för församlingsbladet i staden fr.o.m. hösten. Sedan något år tillbaka (för i kommittén har jag suttit länge) har jag en återkommande spalt med "Bokbladstips" och nu tänkte jag utnyttja mina bloggläsare som testpanel... och samtidigt ge lite lästips. (Bilder på boken kommer med om de får plats i tidningen som kommer ut i början av september.)

*****
När jag hör från flera håll att en bok är så otroligt bra: ’Du måste läsa den! Du kommer att älska den!’… blir jag alltid rädd för att bli besviken. Men, den här gången stämde det jag hört. ”Nu vill jag sjunga dig milda sånger” av Linda Olsson är en av de två böcker jag kommer att minnas av den här sommarens boktrave från biblioteket.

En äldre kvinna, i trakten ansedd som märklig och enstöring, får under en period en yngre kvinna som granne. Vänskap uppstår med tiden och i långa samtal målas de bådas liv upp och de får styrka och mod av varandra att gå vidare i livet med sina respektive sorger.
Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken – det kändes som om det var mig de berättade för, som om jag gick bredvid dem i skogen och satt med dem vid köksbordet om kvällen. Trots att tunga och svåra ämnen avhandlas, känns boken hoppfull och positiv.
Linda Olsson är svenska, men bor på Nya Zeeland sedan många år. När boken kom ut, berättade hon i en intervju att ingen tidning eller reporter glömde att nämna hennes ålder… En kvinna på 56 år som debuterar med en bestseller, det är svårsmält!

Den andra boken jag kommer att minnas är även den skriven av en kvinna om en kvinna. Virigina Ironside har skrivit ”Nej, jag vill inte gå med i en bokcirkel!” och det var titeln som lockade mig här. Den förra boken var stillsam och djuplodande, den här fick mig att småle och skratta högt om vartannat.
Huvudpersonen ska fylla 60 år och intalar sig själv och läsaren (i dagboksform) hur fantastiskt skönt det är att bli gammal. Hon hittar ideligen orsaker att se den grånande framtiden an med tillförsikt. Bli farmor… slippa gå till jobbet… våga säga nej till bokcirklar… Men mellan raderna lyser hennes uppdämda och nedtryckta förtvivlan över åldrandet fram. Stilen är lättsam och glad, påminner lite om en åldrad Bridget Jones.
Tyvärr försvinner en del av den svarta humorn, som boken dryper av, i flera alltför lättköpta komiska vändningar, men på det hela taget tycker jag att den är rolig och annorlunda med många anspelningar på det glada 60-talet.

27 kommentarer:

Hedgren sa...

Känner precis som du när en bok, eller film, blir upphöjd till skyarna. Man blir så rädd att bli besviken... Kommer i¨håg att det tog flera år innan jag såg "Dansar med vargar" av just den anledningen. Och sen visade sig att den var värd allt berömmet!

Linda sa...

Jag har läst Linda Olssons bok, tror det var Londongirl som tipsade om den.
Jag tyckte den var jättebra oc fin, på alla sätt. Verkligen läsvärd!
Den andra har jag inte läst, men den lär väl hamna i kassen idag :)

Jag är också rädd för att inte tycka som alla andra, eller rättare sagt, rädd för att bli besviken så jag försöker att inte ha för högt uppskruvade tankar om en bok. Men det är svårt när många bedyrar hur bra den är.

Linda sa...

Härlig bild förresten :)

Anonym sa...

Linda Olssons bok ligger på pallen bredvid min säng och väntar på att jag ska ta tag i den. Men innan ska jag läsa "Kärlek och stålull" av Lisbeth Pipping. Det är en biografi där hon beskriver hur det är att växa upp tillsammans med en utvecklingsstörd mamma.
Sen ligger det två böcker av Karin Brunk Holmqvist (Hon som skrev Potenshöjarna) och sen kommer Lindas bok....mmmm lite smått och gott att se fram emot :O)

Bloggblad sa...

Hedgren: Dansar med vargar har jag inte sett - titeln har inte lockat - men jag ska kanske se den då...

Linda: Kanske är du för ung för att uppskatta 60-åringens dagbok? Nu tycker ju jag att hon överdriver - man kan vara väldigt ung vid 60. Men att man som kvinna är passé inom många områden inträffar långt tidigare.
Tack - fast jag tycker näsan ser sned ut- det finns en där näsan inte alls är med, det får nog bli den. När jag förstorade upp bilderna syntes varenda pormask och varje hårstrå... så det blir en pyttebild!

Gunnel: Jag har bara läst OM Pippings bok. Potenshöjarna var jättekul - ska spana in bok nr 2.
Jag tror säkert du gillar LO:s bok! (Och höjer dina förväntningar!)

Anonym sa...

Ja verkligen en fin bild på Bloggblad. Det flickaktiga kommer fram så bra.

Betr. böcker tycker jag det är svårt att hitta nåt som är riktigt så där kalas nu. Deckare går ju alltid, biografier också. Vi tittade in på Bookshop och frågade efter roliga böcker. "Roliga böcker?" sa den hjälpsamma unga damen och funderade. Efter en bra stund sa hon "Näe, det har vi nog inga." Ärligt men sorgligt. Varför skriver inte folk sånt som man får fnissa och skratta åt?

Bloggblad sa...

Ö-råttan: Tack ska du ha! Jag var lite tveksam först om jag törs vara så pass spexig, men bladet får inte vara för seriöst, och det passar mig att vara lite oseriös ibland. De får dock inte adressen till bloggen :)

Det verkar som om det är inne med tunga seriösa böcker - resten hamnar i chick-lit-genren, tycks det som. Den allra roligaste bok jag läst någonsin, är "Wilt" av Tom Sharpe. Jag skrattade så jag grät. Sen läste jag om den efter många år och ville skratta, men då gjorde jag inte det alls. Skrattade inte heller åt filmen. Men första gången... just då undervisade jag precis den typen av elever som den stackars Wilt gjorde.

Potenshöjarna av Karin Brunk Holmqvist är också en som jag smålog mig rakt igenom. På vår bibbla finns det en som brukar tipsa mig, hon vet vilken smak jag har.

Anonym sa...

Gullig bild!

Anonym sa...

Londongirl tipsade också mig om den första boken. Måste se till att läsa den någon gång. Blir mer och mer nyfiken. :)

Bloggblad sa...

ab:tackar!

monica: Jag har också fått tips om den - på flera bloggar. En riktigt bra kvinnobok - om kvinnoklokskap.

Susanne sa...

Tack för tipset om Linda Olsson! Det låter som en mycket intressant bok.

Du tipsade för länge sedan om Potensgivarna (visst är det titeln?) och jag läste den. Visst var den urrolig, men jag blev rätt så irriterad på hoppandet mellan verbformerna. Det fanns ingen logik i hoppandet.

Jag vill tipsa om "Kvinnan med de vackra händerna", som jag skrivit om i min blogg. Den ger så mycket med sina dokumentära skildringar av starka kvinnor i fattiga länder. Fast det är ju ingen skönlitterär bok förstås. Hanne-Vibeke Holst är författaren.

Och visst är fotot på dig helt underbart!

Anonym sa...

Låter som en bok att skriva upp på lånelistan.

Bloggblad sa...

Susanne: Tänk, i just den boken kommer jag inte ihåg blandade verbformer... konstigt, jag brukar störa mig väldigt på det. (Liksom en massa saker...:)

Hanne V-H har jag läst mycket av - jag ska hålla utkik!

Tack för komplimangen - det är betydligt roligare än en trave böcker från Clipart.

Nina: Den första passar alla åldrar - den andra har man nog mer behållning av om man är lite äldre.

Amber sa...

Läste "Jag vill sjunga dig milda sånger", tyckte om den omedelbart när jag läste den, men efter ett tag tyckte jag att jag saknade något - vad vet jag inte.

Jag brukar nästan alltid tycka annorlunda än andra, så jag har vant mig vid att det är så. Blir förvånad när jag tycker som andra, undrar om jag fattat fel då. :-)

Jag vet att "Natten de hängde Ruth Ellis" av Margareta Strömstedt är väldigt populär och omtyckt, men jag tyckte den var platt, inget djup. Men det är ungefär som att svära i kyrkan har jag förstått. Nå, om du inte läst den kanske det kan vara värt ett försök.

Bloggblad sa...

AMber: Ibland törs jag knappt säga att jag har nåt emot böcker som andra lovsjunger i kör... som St*eg Lar*son t.ex.... eller Vi*eca Lä*n... Känns som att svära i kyrkan... eller som att jag verkligen har fel...

Jag tyckte om det lågmälda. Två kvinnor som berättar... ingen action. Vilsamt mellan alla deckar jag läser. Saknade inget. "Natten de..." har jag inte läst, men tänker göra.

Jag får inte några stora reaktioner på det jag skriver i f-bladet, men jag vet ett par stycken som går direkt till bibblan och lånar allt jag tipsar om. Det är kul att få veta. Får mycket mer respons i bloggen.

Bloggblad sa...

Haha - Amber: nu ser jag att jag knyckte ditt uttryck om svordomar... brukar inte sno sånt... :)

Anonym sa...

(jag bjuder på fika, om det skulle smaka)

Bloggblad sa...

Hannele: Tackar som bjuder! Men - törs jag lämna mitt sidentyg på bordet...? Är i värsta klippartagen

Elisabeth sa...

"Jag vill sjunga dig milda sånger".. har jag hört talas om. Den skulle jag vilja läsa - men mitt bokläsande har gått lite på sparlåga de senaste två åren..

En bok som jag kan rekommendera är "Tre dagböcker" av Maria von Rosen och Ingmar Bergman. Där Maria, Ingmar och hustrun Ingrid skriver om hustruns svåra sjukdom, och sista tid! En mycket bra bok.. inte nyskriven, men kanske lite aktuell nu i samband med Ingmars död...

Ha det gott..Kram..

Bloggblad sa...

Elisabeth: Den låter intressant - kanske en annan sida av Bergman?
Tack för tipset! (Risken är väl att allt av honom är utlånat på bibblan)

Anonym sa...

Har just bläddrat i Församlingsbladet och blev imponerad av innehållet och de fina korten.
Sedan måste det ju vara extra kul när man förmodligen känner igen de flesta från bifogade foton - eller är er församling väldigt stor?
En fråga när det gäller konfirmanderna: vid vilken ålder konfirmeras man generellt nuförtiden (jag var fjorton år men det var länge sen)?

Bloggblad sa...

K-sprutan: Tackar och bugar. Församlingen är som vår stad, hanterbar. Tre kyrkor, alla aktiva känner varandra.
Man konfirmeras oftast i 8:an, men det är tal om att sänka åldern. Här har funnits ett uppsamlingsheat på gymnasiet också...

Vi har en enormt stor verksamhet som tyvärr inte kommit fram i den gamla regimen i F-bladet. Så jag har lagt ner många timmar nu på att lyfta det. Jag har gnällt så mycket förut, att jag känner lite press att jag måste lyckas. Och jo - många har uttryckt sitt gillande.

Nu måste jag tillbaka till köksbordet och sidenet... skulle bara upp och hämta en grej... vad det nu var...???

Linda sa...

Klart jag kan uppskatta boken, det tror jag alldeles säkert!
Sen ska man aldrig förstora bilder av sig själv, jösses så många skavanker man hittar :)

Kan man få en uppdateringsbild av sidenet?

Bloggblad sa...

Linda: Det gläder mig faktiskt att du som är ung ens tänker tanken att läsa en bok om en åldrande kvinna. Väldigt många ser sådana som en speciell ras, som föddes med rynkor och häng... utan att få vara med om ungdomens tid.

jag tog nyss en bild på det klippta - nu ska jag zickzacka och nåla ihop. Sakta och försiktigt, tänker på varje grej - mäter... bara jag inte blir FÖR noga så jag gör nåt fel bara för det...
Det kommer bildsvit för syintresserade sen!

Anonym sa...

8:an - 13-14 år?

Där jag bor klär man upp 7-8 åringar till Jesus brud i långa vita klänningar (tjejer då) eller admiraler, uniform med medaljer inkluderade. Och så fest och presenter förstås. Men det är ju "bara" ´la primera communion´

Jag själv tyckte det var en hel del jag hade svårt att förstå när jag var i tonåren och det gällde konfirmationen, som sällan händer här. Då har ungdomarna redan börjat intressera sig för mer hormon-relaterade händelser.
Var och en får naturligtvis gå igenom de ritualer som passar dem bäst, men det borde verka självklart att man ska vara medveten om det som händer och att man är med på det. Eller är jag bara gammalmodig, kanske....
Tycker att val av religion/filosofi kräver eftertanke men vad vet jag?

Elisabet. sa...

Tack för tipset!
Ska köpa en av dem och ta med mig på semesterresan.

Lisbeth Pipping sa...

Hej!
Ramlade in på din sida...böcker är något mycket härligt i alla fall om man hittar en bok man tycker om och som griper tag i en....jag håller med Amber vad gäller "Jag vill sjunga dig milda sånger".. den höll nästan hela vägen sedan dog den tycker jag. Det kändes för mig som om hon kramade ur den mer än vad den innehöll....få böcker håller hela vägen tycker jag....
Ha det gott i solen!
// Lisbeth Pipping
www.pipping.se