I dag har det varit sånt väder som alla lärare avskyr... (kanske några till?) Blöt kramsnö och slask upp till armhålorna...
Jag undrar hur många uttryck det finns för att gegga in snö i ansiktet och under kragen på någon. Vad jag minns, så sa vi "myla" när jag var barn, men i dag blev det kompakt motstånd i min fredagsklass. "Det heter mula". Jag har för mig att jag hört fler uttryck på radio, men har glömt alla. Är det nån som säger nåt annat? Skulle vara kul att veta.
Uppdatering: Mula och myla ligger i klar majoritet bland bloggsvararna! i övrigt se länken längst ner till SPRAKET i p1. Tack för engagemanget!
Intesiv dag alltså, med många snöiga barn med rödrosiga kinder... fast en var likblek. Vi ringde efter pappan, men flickan hann med en kaskadspya i klassrummet innan han hann fram... sen skällde han på mig för att jag inte hade ringt efter en ambulans... "Ser du inte att hon är sjuk?" Nåja, jag tog det inte så hårt trots att han sa det på fullaste allvar.... erbjöd mig skjutsa hem dem om han inte hade bil, men det hade han.
En icke kvackmagad elevassistent skurade medan vi andra sjöng vidare - fast med fönstret öppet... (Förresten finns det säkert många uttryck för att inte tåla läskigheter.)
Morgonens sista luciatåg avgick i tid utan förseningar eller urspårningar... skönt att det är gjort. Mutan ska jag dricka upp i kväll... :)
I ett svagt ögonblick för några dagar sen lovade jag att baka i helgen... *stönar* Jag som har så dålig karaktär när det finns nåt gott hemma... Diet enligt boken jag nyss rekommenderat känns inte aktuellt just nu ...
UPPDATERAD:
Vi behöver inte anstränga oss - Miss Gillette kom ihåg var det pratades om att myla:
28 kommentarer:
I Åmpl kunde man mula eller tryna någon med snö. Detta var andra halvan av 70-talet, så det kan ha ändrats sedan dess.
Mula sa alltid vi, i stockholms förorter. OCH inte var det kul att bli mulad, inte...Blä...
Hakke: Eftersom jag vet vilken tangent som ligger nära p anar jag att du kom från en svensk ort som finns på kartan... :)
Tryna har jag inte hört, men det slog mig när jag såg det, att jag hört "kröna".
Annika: Fast... om det var en gullig kille gjorde det inte så mycket...
Mula absolut - i a f i Södertälje -trots dalmålpåbrå och skånsk influens.
Hoppas baket går bra!
Kulsprutan
Men att du inte ringde ambulans. De hade säkert kommit i full fart med både blåljus och sirener om de fick höra att ni hade ett illamående barn på skolan!
Mula och tryna sa vi i Karlskoga. Här i Örebro har jag bara hört mula (än så länge).
"Purra" sa vi eller mest killarna, när de mosade in snö i ens ansikte eller i halsen. Burr, så hemskt det var!
"Göra" med hårt g var ordet när jag var gick i skolan i södraste Bohuslän på sjuttiotalet.
Mula, eller kryna.
Och vimmelmagad, äckelmagad.
Många som verkar lite sjuka just nu, av olika sorter!
Och tipsa maken om att han i helgen kan få användning för den klassiska repliken; "Ingenting luktar som mors bak".
Ha det!
Där jag kommer ifrån, Överum, där säger vi "myla". Men när jag frågade sambon som är här ifrån Söderköping så sade han bestämt "mula". Mvh Nilla
Jag såg världens vackraste och bästa luciatåg i morse. Det var ett både roligt och stämningsfullt tåg med vacker sång och duktiga tomtar, pepparkaksgubbar, sockerbagare och andra aktörer.
Min dotter M var ängel och dansade ensam framför raden av tomtar och tärnor en dans till "En stjärna lyser så klart" samtidigt som hon sjöng. Ja, den andra barnen sjöng också förstås. Det är första gången som hon gör något som innebär att man kliver fram lite och mamman är omåttligt stolt.
Vet du...i Skultuna sa vi "pula"...burr så kallt och läskigt...men så himla roligt att göra det på någon annan :O)
P1:s Språket hade en sån enkät förra vintern (tror jag det var, men om jag tror det så var det säkert för två år sen) och där samlades utöver alla de alternativ som nämnts av dina läsare hittills säkert trettio till. Många var förstås rätt snarlika men det fanns synonymer som absolut inte lät som nånting annat. Jag minns att det fanns ett väldigt speciellt ord som två lyssnare anmält -- från två vitt skilda platser i Sverige, och att professor Andersson var lika upphetsad som frustrerad över att inte genast kunna lösa den lingvistiska gåtan.
Jätteintresserade kan bergis hitta den här sammanställningen nånstans -- nu vet ni i alla fall att det finns en!
Alla: Tack! Himla intressant med olika varianter - och det var nog samma program som Miss G jag lyssnade på, men jag glömmer lika fort som en teflonpanna.... jag har dock köpt boken, ska slå i den!
Nilla: kul att du är med i snacket!
Alla igen: jag ska göra en sammanställning av vad läsarna här säger! (eller SA, för jag tror knappt att ni är aktiva i den verksamheten fortfarande)
Jag kan vidimera uttrycken från Åmpl (Hakke brukar inte darra på tangenten, så jag tror han försöker sig på nån slags listig kod. Fjärran vore det mig att spräcka den!). Mula och Tryna med tonvikt på tryna, skulle jag säga.
Angående lättoroad i bukregionen håller jag med Klimakteriehäxan om äckelmagad, och tangerar ditt eget uttryck med kvackelmagad.
Sånt här är alltid märkligt engagerande! Lovar att du får trettio kommentarer på det här inlägget.
Mula, pula och kräsmagad. Inte i kombination kanske... men säkert finns det någon som inte tål snö...?
Här har snön vräkt ner sedan igår kväll... så lille Pontus P försvann helt i en snödriva på kvällspinken ikväll. Han lyckades mula ner sig alldeles själv i snön... och tyckte det var såå roligt!
Varm kram..
Ps. Tack... du betyder mycket! Dina ord landar på bron som bär...
Ingela: De egna telningar kör alltid i gräddfil - jag var en ivrig påhejare när mina sjöng/spelade, skillnad med "andras ungar".
Anders: Jag har lärt mig ett och annat om vad som genererar kommentarer - språkfrågor är en grej, MEN jag var förstås inte ute efter det, jag har min trogna läsekrets har jag sett på statcounter.
Elisabeth: Skönt att höra, jag tycker att jag är ganska tuff ibland i kommentarerna. Det beror nog mest på att jag är lite mer van än du.... har haft några fler övningsår.
Jag ska kolla ordstatistik i morgon när "in vino veritas" har lämnat mig.... :)
i västkustska varberg säger vi molla [målla]!
Mula sa vi där jag bodde (några mil söder om där du finns). Men det är ju småländska och kanske finns det dialektala olikheter.
När jag läste ditt inlägg tänkte jag mer på den där kaskadspyan och vinterkräksjuketider. Fasan för att drabbas är stor hos många. Själv tillhör jag dem som lyckligtvis aldrig drabbats och jag hoppas jag slipper.
Kan dock avslöja att jag igår spritade handtaget på mitt kontorsrum då en starkt illamående kollega hållt i handtaget. Man vill inte chansa.
Så nu håller jag tummarna att det stackars sjuka barnet inte var den första i raden av vinterkräkoffer.
Det låter som om tjejen har fått vinterkräksjukan. Nästa vecka kanske du har en ordentligt reducerad klass... :-(
Ja, jag har hört både mula och myla, men kommer inte på fler varianter.
Här långt nere i Skåne säger vi mula. Trevlig blogg du har med långa diskussioner i kommentarerna.
Kram och glad Lucia
Jag hörde också det där Språket-programmet om alla mula-synonymer, och det var då jag mindes vad vi sa när jag var liten. Prof. Andersson är rolig att höra på, och jag håller nästan alltid med honom, men det kanske beror på att vi kommer från samma landsända.
Defintivt mula.
Trynar gör man på natten!
(Dvs sover)
Tack för era kommentarer - jag har läst dem i min mail, men inte kommit ut på nätet de få gånger jag haft tillfälle att pröva. Har lekt god husmor i köket hela dagen... är mätt och däst och rapar saffran...
Halloj! Hemma i Nynäshamn sa vi alltid mula när jag var liten och det säger barnen häromkring nu också.
Såg att du beställt en ny dator. Grattis!
Skönt att alla Luciatåg är över nu?
Som den Stockholmsflicka jag är, så sa vi mula! Och det var inget vidare. Men sedan jag börjat på flickskolan i stora staden, hände det inte fler gånger! Sköt om dig denna sköna 3:e advent!
Du har något att hämta hos mig!
Mulla med två l och kort u (som i Mulla Omar) hette det i centrala Uppland när jag växte upp.
Skrev just om samma ssak på min blogg: britt-hoftled.blogspot.com !
Jag bor på Åland och här säger vi myla, ute i skärgården här säger de mulda (med tjockt "l") och där jag nu jobbar som lärare säger man måda. Min man som är från Roslagen säger mula.
Skicka en kommentar