Statcounter

torsdag, december 17, 2009

Redan...

I dag passar det utmärkt med ett: Vad var det jag sa? apropå gårdagens julkorts/brevinlägg... har just med dödsförakt tagit mig igenom snödrivan (med isunderlag) till brevlådan.

En snöstorm rasar för fullt här utanför. Att fönstren inte är helt täta behöver jag inga instrument för att mäta... (inte alls meningen att det skulle rimma...) Om ett par timmar ska jag pulsa genom prästgårdsparken till kyrkan för att övervara två julavslutningar. Jag blir dock inte upplyst av fackeltåget som eleverna... vad säger man? Går? Kör? Gör? Levererar säger man nog... jag tycker det används ofta numera när man gör nåt. Jag ska gå tidigare (får väl ta en ficklampa och fackla med) och reservera platser. Föräldrar och släktingar har en tendens att vilja sitta längst fram för att ta bra bilder - att eleverna inte får plats spelar mindre roll...

14 kommentarer:

Annika sa...

Alltså, er snö låter ju som mumma i mina öron!!
Ja, jag vill inte landa i snöstorm imorrn, men att se den ligga på marken i drivor gör mig larvigt glad.
Hoppas att det är lugnt i luften vid 10:30 imorrn fm.
Vad härligt med julavslutning i kyrkan. Underbara minnen det väcker!!!

Anonym sa...

Tjugo plusgrader och orkanvindar här idag, snö på bergen igår. Alla hibiskusblommor blommar och jag undrar vart det bär hädan...
För mig låter snö som manna från himlen så här i Yule-tide, men människan är ju aldrig nöjd med det som finns i närheten.
Glöm inte batteriet till ficklampan!

Kulsprutan

em sa...

Vi måste vara ödmjuka och respektera att det heter leverera nu för tiden.
säger
Margaretha
som inte är det minsta ödmjuk när det gäller att respektera "nusvenskan"

Tankevågor sa...

Hoppas du tar dig fram till kyrkan i snöstormen! Här bara snöar och snöar och snöar det! :-)

Marianne sa...

Går säger man väl? Man går i fackeltåg. Jo, det tror jag.

Hoppas det blir fina avslutningar.

Cecilia N sa...

Man ficklar väl med ficklampor har jag för mig.

Så du har verkligen sluppit spela iår?! Grattis!

Bloggblad sa...

Annika: Nu har det slutat snöa och är rena julkortet utanför!

K-sprutan: Jag chansade på att gatlyktorna genom parken skulle funka - det gjorde dom! Det var så vackert med tung snö på träden att jag fick stanna flera gånger och bara insupa julkortsmiljön.

em: Jodu, "jag är så ödmjuk..." finns det nåt äckligare än när nytända stjärnskott med tydliga divalater säger det?

Londongirl: Jag kom både dit och hem! Jättehärlig promenad.

marianne: Jo visst gör man, men när jag vände på meningen kändes det konstigt. Det var lite väl livligt - ungarna är kyrktränade och började med perfekt uppträdande - men prästen tjoade upp dem och fick dem att skrika ut svar på en massa självklara (fjantiga) frågor... så det var ett himla liv - sen fick hon svårt att dämpa dem...

Cecilia: Jo, jag har hört det fina ordet - men om man använder den som fackla... då borde fackla bli ett nytt verb...

Det kändes konstigt - fast skönt. Att spela gör mig inte så mycket, men att hinna gå runt i klasserna och öva. DET tar tid och energi.

Vonkis sa...

Snöstorm och snöstorm. Fas det så klart, det är ju en bit mellan Krokek och din stad så det kan ju ha varit värre hos er.

Vi löste kyrkbekymren med att begränsa antalet vuxna till två per elev och så stod några av oss längst fram och visade vart eleverna skulle sitta.

Bloggblad sa...

Vonkis: Om du kollar i NT i dag, så förstår du att det var rätt mycket värre här och nedåt V-vik.
Men idag skiner solen!

Vi löste det genom att ha två sittningar, alla får plats, men alla föräldrar vill sitta längst fram... en mamma blev riktigt sur över alla reserverade bänkar, och tittade förvånat på mig när jag sa att eleverna ska sitta där - det är deras avslutning... och föräldrar får ta de platser som blir över.

Anonym sa...

Vonkis - var, VAR dom skulle sitta!
VART begav dom sig när ni visade dom VAR dom skulle sitta??!!

EM- jag orkar inte heller vara "ödmjuk" inför ´nusvenskan´. Varför skulle vi behöva vara det. Dom som landar i ett nytt land ska väl anpassa sig till det som gäller där - eller dra.

Vart (Vonkis) har infinitivmärket ATT tagit vägen i nusvenskan (EM)?

Och Bloggblad - det var litet lustigt att du har ordverifieringordet RINKE just idag för RINKEBY är det ställe där alla invandrare hamnade i STHLMStrakten och ingen "riktig" svensk riktigt ville bo...


Kulsprutan - som verkar vara på krigsstigen idag, fast egentligen bara känner sig skör och därför sätter upp skölden och förmodligen bara är ogin för i bloggvärlden behöver vi ju inta vara grammatiskt korrekta enl Bloggblads tidigare anvisningar.

Precis som jag skulle skicka bytte bloggen sjösjukeord, men det var RINKE när jag försökte skicka första gången. Nu verkar ver ordet vara en afrikansk dans :o)

Bloggblad sa...

K-sprutan: Jag har slutat bry mig... fast jag har problem när jag lär ut att det heter "var är du" - men "vart går du". För samtidigt måste jag ju tala om för dem att alla kompisar och många lärare + andra vuxna säger fel...

Fast jag tror inte att em menar "rinkebyska" utan det moderna sättet att uttrycka sig, där orden får en ny innebörd - en kändis i tv säger nåt, och sen säger alla det utan att tänka - jag tolkade hennes uttalande som ironi mot alla som slänger sig med leverera och ödmjuk utan att mena det som orden betyder.

Jag har slutat att (!) vara språkpolis, jag försöker vårda mitt eget, men struntar i att ens försöka stoppa den lavin av språkmissbruk som väller fram i tidningar, teve och inte minst: i bloggar.

Anonym sa...

Tack för utförligt svar, Bloggblad!
Jag hänger med huvvet och skäms litegrann över min tidigare aggressivitet. Jag är betydligt mildare nu, även om jag inte vet hur länge det varar :o)

Kulsprutan

Fint att se ´att-et´framför verbet i infintiv.

Marianne sa...

Ja som man bäddar får man ligga, om man hetsar upp barnen så blir det stökigt. Prästen kanske inte är van vid barn?

Bloggblad sa...

K-sprutan: Jag läste en bra kommentar i en bok igår. En författare som skrev att han inte längre irriterade sig på hur andra använder språket, han vill inte nyskapa eller återskapa, han vill bara använda sitt språk. (Inte ordagrant citerat) Så känner jag också, jag skiter i vilka fel jag hör och försöker skriva så rätt jag kan.

Marianne: Jag har varit med förr när speciellt unga tjejpräster tror att de liksom har kontakt med en stor barngrupp om de låter dem skrika och svara rakt ut... fel fel fel. De får kontakt med gaphalsarna som gärna vill vara roliga inför publik. Mycket bättre pedagogik att berätta nåt spännande så att ungarna sitter med gapande munnar och vill höra mer. Men - betydligt svårare.