lördag, april 03, 2010

Superlativ

Jag vet, det är påskafton och jag ska vara snäll och glad och inte irritera mig... och bara jag fått ur mig några superlativer, ska jag lägga mig på soffan och invänta matlust till kvällens buffé som är fixad och klar redan.

Språk är mitt levebröd, så det är klart att jag läst på rätt rejält under åren, även om jag visst kan göra fel då och då. Jag vill inte kalla mig språkpolis, för jag gnäller inte på folk som säger eller skriver fel till vardags, jag har hög toleransnivå. Fast idag, när jag i en tidning läste en artikel av en känd författare som borde veta vad superlativ är, då rann det över.

Trots att jag sen barnsben vetat vad superlativ är, var jag tvungen att googla för att se om det bytt betydelse under senare år utan att jag märkt det. Det har det inte. Det är fortfarande den mesta, största, högsta böjningsformen av adjektiv.

Så när programledare ideligen i tv frågar hur det känns att få så många superlativer, är det FEL FEL FEL när folk sagt: bra, fint, härligt, underbart.... Det är positiver som har strötts då. Eller "berömmande ord". Superlativer är det först när det är bäst, störst, härligast etc.

Men okej, jag står ut när det är programledare som plockats fram för att de är kändisar, då är berömmelsen mer värd än kunskap. Men när folk i musikbranschen tror att genre i plural heter schangrar, eller schangers... då blir jag också skeptisk till resten av kunskaperna.

Inte för att jag tror att jag kan få folk att sluta strö positiver omkring sig och kalla dem för superlativer... men nu har jag i alla fall svängt med pekpinnen över det dryga hundratal som läser här... Fast ni visste förstås redan!?

P.s. Jag är så pass feg att jag inte mäktar med att maila författaren och klaga, trots att hon är med i min Facebookgrupp.... gnäller lite allmänt här i stället.

14 kommentarer:

Matildas fikarum sa...

Ha, haha, inte mycket går upp mot lite lördagsgnäll! Skönt att någon orkar blogga, det har varit så tyst idag. Glad Påsk Bloggblad!

Elisabet. sa...

Hör du madame, jag har gått igenom min comhem-mail och upptäcker att där fanns brev från dig och många andra som jag inte ens visste fanns, ja, breven alltså ,-)

Så skyndade jag mig och svarade bums, bara för att uppptäcka att inget går iväg. Det är något vajsing.

Därför har du inte fått ett enda förslag på någon kyrka i Helsingborg.

Det är INTE för att jag bara struntat i det, utan för att jag inte använder mig av den adressen längre.

Skicka hit i stället: bisse151@gmail.com

Kram och Glad Påsk!

Elisabet (Verklig Vän av Superlativer .-)

Bloggblad sa...

Matilda: Tack! Och tack detsamma.

Elisabet: MEN HALLÅ!!!! Bara för att jag brukar sjunga i kyrkor så var det inte kyrka jag efterlyste. Det var ETT DANSHAK för danslystna mogna ungdomar!

Amber sa...

Gnäll på, du! Någon måst ju hålla språkets fana i luften!

Själv går jag i gång när lärare säger rullator, "assessoar", situationstecken, öppenhjärtlig - ja, det finns många tossigheter. Att s k vanligt folk inte alltid säger rätt har jag på något sätt accepterat (inte assepterat), men fackfolk borde veta/kunna bättre.

Glad Påsk i alla fall!

Bloggblad sa...

Amber: Att vara lärare är ingen garanti, jag har sett så många som skriver upp saker på tavlan till eleverna, och stavfelen kryllar... eller lappar om "föräldrarmöten".

Det här uttrycket att strö superlativer tycker jag mig höra allt oftare i tv, säkert har det blivit modeuttryck genom idol där det sägs ideligen av herr sportprogramledare när det enbart har strött positiver.

Sen tycker jag att det allt oftare sägs fel på fasta uttryck: sticka under stolen, ett spel för gallerian... etc. Undrar just varför.

mossfolk sa...

Hrm... jo, jag använde ordet superlativ helt felaktigt härom veckan. Fast jag egentligen vet. Som tur är har jag ju numera en äkta språkpolis hemma :)

Översättarhelena sa...

Fast betydelsen "översvallande beröm" är trots allt så etablerad att den finns med i SAOL. Till och med i förra upplagan, men längre tillbaka orkar jag inte kolla :)

Vonkis sa...

Är själv rätt usel på grammatik, fattade ingenting av sånt när jag gick i skolan. Nu (när jag blivit "äldre") börjar bitarna falla på plats men då är det ju så dags. I vilket fall ville jag bara säga att jag gillar språkpoliser.

Musikanta sa...

Jag tycker det skulle låta väldigt konstigt om någon sa "strö positiver omkring sig". Däremot reagerar jag inte nämnvärt när folk säger detsamma med superlativer. Jag noterade Översättarhelenas kommentar ovan...

Det enda jag lägger märke till numera är "egenkligen" och "besikta" som jag inte riktigt kan smälta helt. Men det kommer väl en dag där också när jag ger upp.

GRATTIS på namnsdagen förresten!

Klimakteriehäxan sa...

Nu blev jag plötsligt lite fundersam, jag som inte tvekar att sätta etiketten språkpolis på mig själv - men vad heter egentligen genre i pluralis???? genres bör det vara i franskt ursprung - men på svenska? orkar inte slå upp just nu, dock!

Bloggblad sa...

Ö-helena: Det var det jag tänkte när jag googlade, att det kanske bytt betydelse... men jag tittade inte i SAOL. För det står det ju som du sa. Jag ger mig...

Vonkis: Vi läste massor med grammatik på mellanstadiet, fast då fattade jag inte mycket, men sen, när jag började fatta några år senare, då förstod jag vad magistern hade pratat om.

Musikanta: Tack, men jag har inte riktigt tagit till mig att jag fått byta dag, så 30 april känns mer som namnsdag även om jag inte firar det alls.
Ejänklien ska väl stavas med rejält ÄÄÄÄ....;) Eller sitta brävé nån... Fast nu har de börjat skriva (säkert rätt, fast det är fel i mina öron)"han sitter jämte..." i stället för bredvid.

K-häxan: Genrer ska det heta, men det står inte länge på förrän de andra former godkänns av SAOL.

Bloggblad sa...

Ö-helena: Glömde fråga, använder du det så, om lovord i största allmänhet?

Jag är nog delvis en bakåtsträvare, fast bara delvis, jag är för att språket förnyas i de flesta avseenden även om jag envist använder "suger" och "äger" i den gamla betydelsen.

ullrika sa...

vi lever ett tufft och oavlönat liv vi språkpoliser. jag har - för eget blodtrycks skull - börjat rucka på egna regler. det folk "säger som mest" är väl när det kommer till kritan inte helt fel kanske...

:)

Marianne sa...

Ja som sagt, i professionella sammanhang ska det vara korrekt. Jag har börjat misstänka att barnarbetet är utspritt i Sverige, för stavning och meningsbyggnad och jag vet inte allt är på småskolenivå allt oftare. Såg du artikeln som Matilda i Sydney länkade till?