Tack Vonkis att du vill ha mer språkgnäll! Jag är inte nödbedd. Nu blir det de senaste tre dagarnas skörd av stavfel. Fast då räknar jag inte med allt som en 14-åring skrev om sin konfermation och tillhörande konsär... När man är 14 har man väl annat att göra än att stava?
deck
entra
bocka på uppmärksamhet
brottom
eska
De där ä:na som bytts ut... jag undrar om det fenomenet kommer från dem som inte ens vill kalla det svenska svenskt, eftersom vi är ett multikulturellt land?
Nu hör jag hur det mullrar: Vad menar hon? Har hon blivit SD-are? Nej. Det har jag inte och tänker aldrig bli, men när jag idag läste ett debattinlägg i senaste Kyrkans Tidning om att "Svenska Kyrkan" nog inte borde heta så därför att det luktar lite unket nationalistiskt om det namnet... då blev jag upprörd. Visst - byt gärna namn, jag har sedan länge undrat varför det heter så i bestämd form, som om inga andra kyrkor/församlingar fanns. Men byt då av den orsaken och inte för att det är fult att heta nåt med "svenskt".
Vad blir nästa steg? Kanske ska vi byta ut namnet på vårt land? Kalla det för "Den multikulturella remsan mellan Norge och Finland"?
Varför jag blivit så blågul? Monarkistisk prinsessyra? Nej, jag blev bara lite lätt stött i kanten i går när den enda infödingen i nationaldagsfirandet i Göteborg hånade det mesta av det som är svenskt. Jag vet att vi är udda och annorlunda, jag har varit på många föreläsningar om vad invandrare tycker och tänker om oss och våra svenska egenheter, jag kan flina åt dem ibland också, men jag gillar det här krigfria landet där jag får säga vad jag vill, tycka vad jag vill och gå i skogen var jag vill.
Jag vill kunna säga att jag är svensk utan att det ska lukta unket... men firar inte mer än med en flagga på båten - och allmän tacksamhet över att inte svälta, att ha tillgång till rent vatten, till natur och att inte behöva vara rädd för varken krypskyttar, minor eller jordbävningar.
Ska jag lägga till att jag gillar kungahuset som institution också? Jag kommer ju ändå att få en hel dröj med republikaner efter mig...
21 kommentarer:
Sa Bull!!!!! Tack för de livgivande orden!
Det är så typiskt svenskt, tror jag, att när det barkar iväg åt något håll, det tippar det nästan över.
Men många av de som nu blivit svenska medborgare,tycktes stoltare än vanliga gammaldags-svenskar .-)
Ja, över vårt land, alltså.
Jag måste erkänna att jag blir chockad av 14-åringar som inte kan stava - om de inte har en släng av dyslexi, förstås, eller nyligen kommit till Sverige.
Klart vi ska få tycka om Sverige! Med flagga, sill, snaps, björkar, kungahus och allt. Och det är roligt och rörande att se nya svenskar som ger sig den på att verkligen försöka lära sig om det ny landet, och kommer till nationaldagen klädda i gult och blått från topp till tå med små pappersflaggor och allt.
Hahaha, ja det var lite irriterat där! Men jag förstår vad du menar och jag håller med dig. Och Elisabet har rätt i det där att nyblivna svenskar ibland verkar stoltare över Sverige än vi svenskar är.
Larvigt att byta namn på Svenska kyrkan. Det är ju den gamla svenska statskyrkan vi talar om och den heter så. Inte mer med det. Den är ju svensk även om en person från Libanon besöker den. Om jag bor i Egypten och går i kyrkan så går jag i den kyrka som finns här, och jag är övertygad om att det är likadant tvärtom. De som har en annan tro än den protestantiska kristna bildar sin egen församling, som de egyptiska kopterna i Sverige, och bryr sig nog inte nämnvärt om vad andra kyrkor råkar heta.
Jag kanske också ska byta namn nu då när jag flyttar hem till Sverige? Får man heta Marianne längre? Eller jag kanske ska heta Mariame för att bli internationell och mångkulturell? Nä, svenskt är svenskt och berikas av andra kulturer som kommer till landet. Det betyder inte att det är fel på det svenska.
PS. Jag gillar också kungahuset. Jag ska titta på bröllopet och är glad att även SVT World direktsänder.
Jag firade inte mer än med en flagga på bordet, men den ställer jag dit med glädje och tacksamhet över att bo i ett land med alla de friheter och rättigheter vi har. Man måste väl kunna få vara glad över något utan att bli hånad för detta. Jag skall också titta på bröllopet.
Jag håller med om att ibland blir det så himla konstigt. I min lilla stad finns svenska kyrkan, finska kyrkan, två olika syrianska kyrkor (olika församlingar) och en katolsk kyrka. Plus de olika frikyrkorna. Vår svärson är muhammedan, men deras dotter (vårt barnbarn) är döpt i svenska kyrkan. Jag har svårt att se skillnaden på dessa saker. Vi ska väl vara stolta över det vi har och inte behöva skämmas för det. Dessutom gillar jag också kungahuset även om jag kan tycka att uppståndelsen runt stundande bröllop ibland är lite för mycket.
Mer Sverige åt svenskarna.
Jag upplever det som att folk i många andra länder är väldigt mycket mer nationalistiska än man är i Sverige, och ändå ses det som okej utan att det är fult och fel. Jag undrar om länderna runt Tyskland är känsligare för det här med tanke på den vansinniga nationalismen under andra världskriget. Att det hänger kvar i all evighet. Försök tex att tala om för en aussie att de inte får kalla något australienskt! Ett ramaskri skulle det bli. Här är det enormt mångkulturellt, men samtidigt finns det en stark nationalistisk anda som alla tar del av, oavsett varifrån man kommit.
Jag håller med dig till 100% både vad stavning och svenska kyrkan och våra seder anbelangar. Och jag tycker dessutom att man tar seden dit man kommer om man lever någon annanstans än i hemlandet. Man kan vara glad att vara svensk utomlands också men det är trots allt landets seder och bruk som gäller och bör respekteras även om man firar sin egen nationaldag i sitt nya land med en flagga på bordet. Och en "liten dansk" i glaset
till sillen inköpt på IKEA.
Svenska Kulsprutan i utlandet, som hoppas SVT Play sänder bröllopet den nittonde så man får kolla alla
damernas hattar och tycka till :o)
När jag läste Pedagogik A för drygt ett år sedan, var det mycket diskussioner runt hur man skulle förhålla sig till andra kulturers seder och traditioner samt huruvida det var rätt att prata om nationaldag, ha julfiranden i skolan och så vidare. Till slut var det en tjej som häftigt reste sig upp och sa att felet med svenskarna är att vi är så förbannat rädda. I ett försök att ta hänsyn till andra törs vi inte stå för vilka vi själva är. Vi är välkomna till hennes land, men då får vi rätta oss efter deras seder och traditioner. Och det kommer det aldrig att ens vara någon diskussion om.
Jag vet att det inte är så enkelt, men jag tror att det ligger väldigt mycket i det hon sa. Då, när hon var så arg på oss fega svenskar :)
Men jag är republikan och ogillar kungahuset som institution å det grövsta - just för att jag gillar vår demokrati och våra jämställdhetssträvanden:-)
Nu får det fan vara nog med PK:heten!!
Jag blir också förbannad när jag läser det du skriver.
Varför har det blivit så här i sverige?
Var stolta över landet! Skäms inte för att flagga, eller att sjunga nationalsången eller vad det nu kan vara...
Sverige är verkligen så PK att man ibland bara vill skrika rakt ut!
Knugahuset är ligger fö ICKE för mig, är inte rojalist ngnstan. Men det spelar ju ingen roll, klart att man ska vara stolt över sverige, flaggan och alla FINA traditioner vi HAR och sen hålla FAST vid dem, och kalla dem vid sina rätta namn.
Vet faktiskt inte av ngt annat land på denna jorden som är så opatriotiskt som sverige.
SÅ trist!
Säger jag som fö stavar deck (som i altan, terrass, uteplats, veranda...eller ähum...däck) just deck, bara för att jag tycker det ser bäst ut...
HIHI!!
Annika: Det är nog så att du har bott så länge i US att du stavar 'deck' eftersom du faktiskt lever på engelska. Jag tror inte man ens använde det ordet i Sverige när du flyttade, så det är inte så konstigt att det blir fel ibland : )
Marianne:
JAG skriver det helt medvetet. Tycker det är snyggare än däck :-)
Däck ser så däckigt ut, bildäck, båtdäck, cykeldäck etc...
Deck däremot ser så deckigt ut...somrigt, mysigt...rätt :-)
Men som sagt, jag gör det YTTERST medvetet. OCH, vet att det innerst inne är fel, men det skiner jag i...
Kom ihåg att jag är hemma längre, och oftare, än de flesta utlandssvennar, hihi!!!
ALLA: Gonatt gonatt - jag har inte glömt att svara, har bara haft häcken full med slutkorrekturet. Som vanligt blir det nya fel varje gång jag mailar om något som blivit fel...
MEN - nu är det ingen återvändo. I morgon kl 8 går det i tryck. Jag håller tummarna att den icke särskilt stavningskunnige tryckaren har snappat upp de sista grejerna rätt utan att nåt nytt blir fel. De stav- och andra fel som hamnar där, blir nämligen MINA... det är jag som får de stolta påpekandena av felsökarna (även kända som Vänner av Ordning): "Det fattades ett f i rubriken!!!" eller "Det skulle väl ha varit ett mellanslag mellan de där orden?!?!?"
Nej, nu ska jag lägga mig innan jag går igång ordentligt.
Du skriver som alla berömda författare gör i slutet på sina böcker när de tackar alla. Då brukar det stå att alla fel är författarens egna.....:-)
Dessutom kan jag trösta dig med att tryckare kan göra fel, hur noga man än korrekturläser. Det första G och jag hittade i vår bok var ett ord som tryckts med tre stycken T. Det var INTE vårt fel......:-)
Hm. Jag tittade inte. Det var kanske lika bra det???
Vad stavningen beträffar vet du att jag är 100 procent på din sida, det behöver jag inte se nåt för att veta!
Alla: Jätteroligt att läsa era kommentarer! Kul med respons.
Annika: Jag har fått en känsla av att många tycker att ä en "ful" bokstav... och förmodligen kommer den att försvinna mer och mer eftersom inte så många språk har den. Kanske å också får stryka på foten?
´Så kan man å göra´ säjer vi som kommer från Dalarna så stryk varken å eller ä eller ö helst. Det är ju just dom som gör att vårt alfabet är så låååångt och speciellt.
Kulsprutan
Jag får rysningar när jag ser ordet "fotölj". Kan inte vara skönt att sitta i en sådan.
Själv använder jag fåtölj, och det känns bra.
Oooo, språkpolisande, me like!
Det går lite till överdrift ibland "vårt" anpassande hit och dit, jag hoppas verkligen att Svenska kyrkan får fortsätta att heta Svenska kyrkan, gillar det namnet.
Skicka en kommentar