torsdag, juni 09, 2011

knäckeryck

Häromdagen blev jag bjuden på så himla gott hembakat knäcke och fick ett löfte om att det var såååå enkelt att baka. Inget knådande och inget jäsande att passa. Bara breda ut på två plåtar. Och det var sant, enklare kan det inte bli. Knappast godare heller. I tisdags kväll fick vi en snabbvisit... en sån där varm härlig kväll när man kan sitta ute på trappen. Borta är alla tankar på att skotta. Ingen halka, inga yllebyxor i sikte.

När den lilla kom gående från bilen med en mobil vid örat och pratade - lyssnade - svarade, blev jag förskräckt. Inte redan?! Hon har ju inte fyllt 8 ens, och pratar med sin kille i telefon! Men sen såg jag min gamla utrangerade röda lillnalle lysa och blev lugn, för den är helt tom. Hon har bara inhämtat kunskap från föräldrarna...
Nej, nu ska jag gå ner till pianot och öva lite till, det är övning i kyrkan i morgon och det är ju käckt om jag inte missar för många tangenter. Och jo, vi får fortfarande ha avslutningen där, men vi följer de nya reglerna och stryker bön och välsignelse så att inte de små liven tar skada. Men Den blomstertid är fortfarande tillåten, hur det är med I denna ljuva sommartid vet jag inte. Säg inget till nån, vi sjunger den vare sig det är tillåtet eller ej!

13 kommentarer:

Cicki sa...

Du får gärna dela med dig av knäckebrödsreceptet....:-)

Hoppas allt funkar och att vädrets gudar är med er imorgon.

Elisabet. sa...

Jag tänkte på dig igår .., undrade hur det var med madame?

Lyssnade till något program i radio där det pratades om avslutningen .., nej, det var förresten Helle Klein i Gomorron-tv. Och hon menade att skulle man vara helt konsekvent, så skulle inte "Den blomstertid nu kommer" få sjungas på avslutningen, om man nu ska vara strikt.
Vilket hon inte tyckte att man skulle vara.
Och ingen unge skulle väl dö av att bli välsignad, menade hon.

Ja, jag håller med.

Miss Gillette sa...

Säger som cicki: Gärna recept, tack! Maken och jag har pratat om att baka knäcke men aldrig kommit oss för. Detta låter som en god ände att börja i.

I denna ljuva ... har min kör sjungit nu i vår, och på nationaldagen. Inte psalmversionen, utan i ett arr av ... hm, det vet jag inte, den kan jag utantill så jag använder inte noten. Men den går närmast i valstakt i alla fall och är oerhört glad och somrig och vacker. Du vet säkert vilken det är, bloggblad.

mossfolk sa...

Mmm, det där knäckebrödet såg jättegott ut!
Och vi var på fröken L:s avslutning i kyrkan igår. Jag blev nästan lite upprörd över att ingen sjöng med på Den blomstertid nu kommer. Nu är det visserligen en väldigt mångkulturell skola och säkert många föräldrar som inte kan sången. Men alla svenska föräldrar och alla elever ska väl kunna?! Jag klämde i allafall i för kung och fosterland trots att jag aldrig förärats med någon sångröst. Dessutom kröp jag i mittgången för att fotografera (satt på sidan annars och såg bara på en teveskärm). Precis sådär som jag tyckte att det var så pinsamt när pappa gjorde på mina egna skolavslutningar för nu ganska många år sen :)

Bloggblad sa...

Cicki: Recept kommer! Jag är hemma från övningen - riktiga avslutningen är nästa fredag. Vädret är makalöst fint!

Elisabet: Att jag tycker att det är löjligt framgår nog. När det hänt nån katastrof, då duger kyrkan bra att samlas i... öppet dygnet runt, kaffe, samtal, tröst... men vojne vojne att det finns ett budskap... Till avslutningar och dop och bröllop är det bara en fin lokal för många. Det finns brudpar som ber att få slippa böner och psalmer!

Det är bra med mig, men det är lite körigt så här års... och fest i kväll... då måste jag vara pigg!

miss G: Det är förstås Anders Öhrwalls arr av dalakoralen som du sjungit, den är himla vanlig. Då sjunger man som vers 2 och 3 några av de andra verserna. Men den är säkert skadlig! Akta så att du inte blir religiös! Recept kommer. (Alltså inte på hur man blir religiös!)

Mossfolk: Om du ginge i kyrkan lite oftare skulle du inte bli förvånad. Oftast är det bara prästen, kantorn och jag som sjunger med i psalmerna. Resten tänker: Jag kan inte sjunga.

Det är bara jag bland lärarna som övar psalmerna med de grupper jag spelar till, resten bryr sig inte. Någon lärare kände sig som en hycklare att alls vara i kyrkan som hon inte tror på.

Om du kryper i gången är okej, men vi har många föräldrar som ställer sig längst fram och skymmer sikten för alla sittande medan barnen sjunger.

Bra att du sjöng med! För att sjunga psalmer behöver man inte alls ha nån sångröst, grejen är att alla ska få känna glädjen över att sjunga tillsammans. Synd att så få har fattat det.

Miss Gillette sa...

bloggblad: Just det, AÖ är det. Vi sjunger en annan version av Den blomstertid också, Gunnar Erikssons arr som är så sällsamt och avancerat och vackert att man bara dånar. Det är nog den körsång jag tycker allra mest om -- detg är nästan så att jag dristar mig till att använda ordet "älskar", fast jag är väldigt sparsam med det pga inflationsrisken.

Den där läraren som inte "tror på kyrkan" kan du ju fråga om hon inte tror på vår kulturella bakgrund över huvud taget. (Fast jag fattar om du inte ids det.)

Ser fram mot knäckereceptet!

Bloggblad sa...

Miss G: Nån annan version av Den blomster har jag nog inte hört. Vanligtvis sjungs ju den psalmen enbart på skolavslutningar (i alla fall i våra kyrkor).

Jo, vi pratade om det, och hon tycker att det är helt ok av den anledningen att vara i kyrkan. Sen sa hon att hon visst är andlig, men liksom har sin egen andlighet... (vilket vi såg i en enkät i församlingen att väldigt många har - fast jag tror ändå att själva andligheten är densamma även för dem som känner sig obekväma med "lärorna" i bibeln och inte känner sig hemma med kyrkliga ritualer. Förmodligen hade Jesus också känt sig rätt obekväm om han dök upp mitt i en ritbemängd festmässa med brokadkläder och mitror...).

Miss Gillette sa...

bloggblad: Det är många som säger att andlighet och religiositet inte är detsamma och att man kan vara andlig utan att vara religiös eller troende, men nu erkänner jag att jag inte riktigt har greppat skillnaden.

Bloggblad sa...

Miss G: Jag såg alla program i tv 2"Från Sverige till himlen" och slogs av att så många "andliga" leter efter något som ligger så långt bort som möjligt från den närliggande kristendomen som möjligt. Asatro, schamanism, buddhism verkar tydligen tilltala mer. Jag har ju mina aningar om varför det verkar trist med sv. kyrkan och känns mer spännande med annat som inte följer några bibliska mallar.

Musikanta sa...

Hon växer så det knakar, det lilla livet! Snart är hon väl en strulig tonåring - åren går tyvärr väldigt fort...

Bloggblad sa...

Musikanta: Jag vet! Så jag njuter hejdlöst av att hon fortfarande vill kramas och sitta i knät...

ullrika sa...

Underbart knäpp på näsan där!! Att vara i kyrkan går inte för sig, att sjunga vackra psalmer däremot, det går fint?! Att det sen må vara kyrkorna själva som inte vill ställa upp som avslutningslokal tycker jag är helt okej. Det finns ingen skyldighet för dem att ställa upp vilket många tycks tycka och tro? - särskilt de som inte ens är medlemmar i svenska kyrkan...

ullrika sa...

ps. Nu när jag läst kommentarerna ser jag att jag upprepar vad som redan flera gånger skrivits... ursäktar mig med att det iaf är "rätt" åsikt :)