söndag, november 30, 2014

Höst vid kanalen

Jag väljer fotot som jag knäppte i torsdags efter att ha varit hos tandläkaren. Han huserar alldeles intill kanalen. Jag har lagt in många somriga bilder därifrån genom åren. (Ja, alltså, från kanalen, inte från tandläkaren.) Nu är det dött vid Balzars skilsmässodike.... kanalen är tömd, och musiken från dansbanan glömd.... Serveringen är stängd, och flaggan är undanhängd...  (En sång som kommer att hamna på youtube så fort jag lärt mig att lägga in både ljud och bild där!)
I dag har jag sjungit in advent med den lilla vokalensemble som jag är med i. Jag tror att det lät riktigt bra. Dirigenten såg i alla fall gråtfärdig ut efter varje sång, och jag tror inte att det var av skam. Men... det hände en kul incident vid den allra sista sången i den andra (och sista) kyrkan. Vi fick ton från orgeln, som vanligt, och när dirigent var på väg fram för att slå igång, var det en lite söt tjej på kanske två år, som tog en helt annan ton. Jag hade den rätta kvar i huvudet, men... tänkte snabbt: HUR FORTSÄTTER SÅNGEN... HJÄÄÄÄLP!!!! Jag har inte sjungit den många gånger. Normalt "hör" jag de första takterna i huvudet redan när jag ser noterna, men ganska trött som jag var, så hörde jag .... ingenting. Tänkte att den unga starka tjejen i sopranen förstås visste och då skulle jag snabbt haka på. Men, hon och den tredje sopranen, ännu yngre, hade störts av barnets nya ton och missade den första - den som jag tog... och så blev det tyst från oss tre sopraner. De hade litat på mig. De andra fortsatte som om inget hade hänt. Dirigenten närmade sig mig och "viskade" rätt ton i falsett - och så kom jag (och de andra två) igång. Sen sjöng vi vackrare än någonsin... Det gäller att inte tappa masken.

Totalt sett känns det ändå väldigt bra. Fast... det är synd att det kommer så få till kyrkorna "ute på vischan". Jag vet ju att det inte är tättbefolkat och att många är gamla och har svårt att ta sig till kyrkan. De som bor på "fel" sida av viken har dessutom flera mil till sin kyrka, men trist är det.

Först efter kl 18 blev det dags att tända adventsljus hemma hos oss. Men nu är det gjort.

8 kommentarer:

Andra året i Hjo sa...

Här sjöng kyrkokören Mozarts Requiem för full kyrka häromveckan. Ett barn gav hals där också med insändare som följd i Hjo Tidning. Så så kan det gå.

Anonym sa...

Ojdå, ovanligt för dig att komma av dig när det gäller körsång. Tur att du fick lite hjälp på traven och kunde leda de andra sopranerna.
Själv glömde jag totalt bort att det var första advent och ska nu gå och tända på och hoppas att det gills.

Kulsprutan

Bloggblad sa...

Andra året i Hjo: Det är ett fint verk! Jag har varit med om att sjunga det vid ett tillfälle, -76 i Örebro, men hört det flera gånger.

Jag tycker absolut inte att man tar med sig barn på konserter, där folk övat länge och många har rest långt för en musikupplevelse. Det finns mängder med barn- och familjegudstjänster för den som tänker "Låt barnen komma till mig..." Jag tror inte att Jesus menade att de ska skrika sönder konserter.

Kulsprutan: Jag ska strax lägga in det inspelade i datorn, då ska jag skicka en av de bästa till dig så att du kan sjunga med och få lite adventsstämning.
Ja, det är ovanligt att jag inte hittar rätt ton... men det gäller att inte vara för kaxig. Vad som helst kan hända... musik är nuets konstform och inte helt förutsägbart.

Annika sa...

Läste "vid kanelen", haha!!
Tänkte att Bloggblad kanske tagit en glögg för mkt, men så var ju inte fallet.
NEJ, jag tycker inte heller man ska ta med småbarn på konserter a la Requiem som Hans skriver om. Det ryser i hela mig, det är ju så störande både för publik och sångare om barnet inte kan vara tyst.
På en adventskonsert kan det väl gå an, men...
Jaja, du vet vad jag tycker.
TUR att du fick hjälp att hitta ton iaf.
Mysigt med advent och adventskonsert. ÅÅÅ vad härligt!!!

Elisabet. sa...

Håller med er alla. Och ett litet barn kan väl knappast ha något utbyte av att sitta stilla (om det går) och vara tyst så länge?

För mig är det brist på hänsyn. Åt flera håll.

Bloggblad sa...

Annika: Nej, nere vid kanalen dricker jag bara öl sommartid... :)
Jag gillar advent, det är nåt visst med de sångerna. I går var det "bara" en vanlig gudstjänst och de två små barnen som var där störde egentligen inte alls. Den lilla som sjöng, blev förmodligen bara inspirerad av orgeltonen, hon skrek inte utan sjöng en så fin ton. Fast vilseledande...

Elisabet: Jag har sett så många föräldrar som stolta ser sig omkring när barnet pratar och stör under konserter... I en av kyrkorna finns ett litet bord med små stolar, papper och kritor... och du anar inte vad det kan låta när små barn letar kritor i en stor burk!
Barnen har ingen behållning av konserter, men förstör för dem som kunde ha haft. Jag har sagt till flera gånger (sitter ofta långt ner själv) att barn har stört i lekhörnan. Föräldrarna ser bara förnärmade ut.
På gudstjänster gör det mig inget - bara på konserter som har kostat i tid, möda och pengar.

Musikanta sa...

Jättefin bild! Den lilla damen kanske blir en ny körsångare så småningom. Uppenbarligen ville hon vara med och sjunga. Det var väl en gudstjänst och ingen konsert, eller? I så fall får man ju räkna med att även barn kommer.

Bloggblad sa...

Musikanta: Det var två små barn med, de störde inte alls, hördes lite lätt några gånger - men som du nog såg, klagade jag inte över att det fanns barn med. Det var en alldeles vanlig gudstjänst. På konserter tycker jag att det är rent oförskämt att låta barn skrika och/eller springa omkring och störa. Respektlöst mot både musiker och åhörare.
Vill man gärna att barnet ska vara i Guds hus, så finns det söndagsskolor och familjevänliga gudstjänster.