Statcounter

onsdag, juli 01, 2020

Vilda blommor - och några tama...

Uppdaterad med rätt blomnamn

Nu har alla fåglar lämnat holkarna och jag har lagt ifrån mig kikaren. Mitt nästa påhitt är att lära mig namnet på allt (nåja, allt klarar jag inte) som växer runt stugan. Det är ingen slump att området omkring tomten är naturskyddad nyckelbiotop. Här finns fler växter och insekter än i mina uppslagsböcker. 

Några blommor är nu överblommade, men jag börjar ungefär från det att blåsippan och gullvivan slutade blomma. En del bilder låg alltså redan i datorn, men de flesta är tagna i går och idag. Jag namnger dem jag kan - och hoppas att någon läsare kan fylla i luckorna - eller rätta mig om jag har fel. 

Det var sol och skugga omväxlande när jag knäppte, jag ser att det var svårare att göra rättvisa åt färgerna i solsken. Nu är vi hemma i stan och väntar ut de svarta molnen och regnskurarna och kör tvättmaskin för fullt. 


 1. Den här tror jag tillhör "färgkragarna", någon föreslog "sommarkrage" men jag har inte hittat just den här sorten.
 2. Smultron som aldrig ger några smultron... växer i mängd under maj månad. Riktiga smultron finns, fast inte så många. Första sommaren trodde vi att de skulle ge mängder med bär... snopet. Det blir inte ett enda på någon enda planta, men söta är de!
 3. Iris - första året vi hade stugan, såg jag bara blad. Men... sen fick de någon att göra sig till för och dök upp lite varstans i gräset. Utblommad nu.
 4. Backnejlika med besökare - en hagtornsfjäril.

 5. Nattviolen växer faktiskt liiiite utanför tomten, men på skogsvägen som tar slut vid stugan. Häromkvällen när jag gick med näsan i backen, hittade jag 10 till utmed vägen, utspridda...
 6. Gräs-stjärnblomma.
 7. Natt och dag. Kallas även "Den svenske soldaten".
 8. .... borde kanske heta "gullspira"? Den lutar betänkligt... Rödklövern är på väg att blomma ut. Småborre heter den!
 9. Den här halvmeterhöga stängeln är ny för i år. Ska bli spännande att se hur blomman ser ut. bara 4 exemplar, jag har aldrig sett något som liknar den här knoppen. Verkar bli en klotrund blomma.
Skogslök - allium. Tack! 

 10. Kan det vara femfingerört?
 11. Ungefär 10 exemplar på gång att slå ut. Den första kom idag. Någon sorts fresia? Den har inte visat sig tidigare. Daglilja. 
 12. Ett ogräs som jag inte hittar namnet på. Skelört. Giftig - saften är bra mot vårtor. 

 13. Nåja, ingen växt... men den växer väl till sig och blir en fjäril... vilken? Ingen aning.

14. Röllika - som jag alltid kallat rölleka med e... svår att fota i solsken.
 15. Gissar att det är kärleksört. Växer där det är som stenigast.
16. Gissar på malva. Finns i vitt och rosa. 

 17. Den här är jag riktigt säker på... en av de få jag kunnat sen barnsben.
 18. Är det gökärt? I alla fall är det en blåvinge som sitter och äter... Kärringtand! 

Gulvialen blev så suddig att den inte fick vara med. Men den växer nära de andra gulingarna.
 19. Johannesört finns i mängd. Både äkta och fyrkantig.
 20. Här var jag mer intresserad av fjärilen, som är någon sorts pärlemorart. Jag tror att det är brudbröd den sitter på - det var tjockt med nässlor omkring. Kan vara älggräs som börjar komma nu.
 21. Det här är väl kråkvicker?
 22. Gissningsvis har någon satt dessa kejsarkronor för länge sen. Nu finns de lite här och där, slumpvis i terrängen. Stugan var tom i 7 år innan vi kom dit, så de har haft tid att flytta om sig själva. Brandgul lilja

 23. Stor blåklocka. Det finns även den lilla varianten.
 Här kom visst den vita malvan tillbaka i närbild. Den växer som ogräs...
 24. Förra sommaren kom det ett enda ex av fingerborgsblomman. I år är det en handfull präktiga exemplar.
 25 Rosa malva i mängd - men zoomade eftersom det är jättehögt gräs där de växer.

 26 Åkervinda
 27 Gulmåra, tror jag att det här är.


Jag kan inte låta bli att lägga in en liten mysbild från igår kväll. Klockan är då över nio och det var lite ruggigt inne (enligt mig) och tillåtet att tända brasa. Bäst är att läsa böcker i iPaden, för då behöver jag inte tända lampan. Det är små fönster i huset, som inte släpper in så värst mycket dagsljus. Åh, vad jag trivs där i hörnet!!!


12 kommentarer:

frktjatlund sa...

Jag har en app i mobilen som är suverän på att identifiera växter, speciellt de som växer i spanska trädgårdar. Där är min egen kunskap ganska dålig. Den är visserligen engelskspråkig, men de latinska namnen är med, så det är bara att googla. Hur den funkar i svenska marker vet jag inte.

Malmsa sa...

Hej, hej!
Kan bidra med nr 12 = skelört (innehåller en gulbrun giftig saft i stjälkarna)
Nr 22 = brandgul lilja, en gammal ”stugväxt” som ofta växer på ödetomter. Kejsarkrona växer ”upp och ner”.
Nr 9 = en allium, förslagsvis backlök
Nr 20 = älgört
Du får klura på de gule, tror inte på gulsporre.
Nr 18 är inte gökärt.
Hälsningar Ann

Bloggblad sa...

Frktjatlund: Jag har installerat en nu! Den klarade nattviolen men inte den orange fresialiknande.

Malmsa: Hej - tack för klargörande svar. När du säger det, så vet jag ju att kejsarkronan hänger neråt... Jag har lämnat min Flora i stugan, men ska kolla lite bättre när jag kommer ut igen. Vad duktig du är på blommor! Du får komma och hälsa på oss - du vet väl var stugan ligger?
I dag åkte vi mest hem för att kaffet tog slut - men vi brukar alltid ha det och åtminstone några kex. Oväntade gäster har det varit ont om i år... av kända orsaker.

mossfolk sa...

Så kul med alla blommor! Larven skulle jag gissa är en påfågelöga.

Nolla Borgström sa...

Nr 18 borde vara Kärringtand, den är gul. Gökärt är lila och blommar tidigare på våren.
Nr 8 Skulle jag tro är Småborre, kolla om det blir små kardborrar när den blommat över.
Nr 12 är Skelört
När jag kikat riktigt nära på bilden så är den vackra nattviolen en Grönvit Nattviol den är något större en den "äkta" och har blivit vanlige eftersom den klarar att hävda sig bättre i högre gräs.

Kram Nilla

Bloggblad sa...

frktjatlund: Nu har jag fått svar på Facebook, det kanske du har sett. Det jag kallade fresia är en daglilja. Finns i alla möjliga färger, och på google fanns exakt min.

mossfolk: Det är bara så högt gräs och massvis av fästingar, så det blir "se men inte plocka" och det gör inget. Finns tillräckligt många när gräsmattan också. Vissa växer direkt i gräset och verkar totalt strunta i gräsklipparen...

Kerstin SH sa...

Rätt säker på att nr 9 är skogslök.

Bloggblad sa...

Nilla: Välkommen hit!
Jag ska hålla utkik - och även leta efter den i min flora. Jag såg den först idag.
Skogslök - allium, det tror Ann M också. Jag har googlat och den ser himla fin ut, hoppas den blir lika vacker som på bild.

Kerstin: Ja, nu är ni tre som gissat det, så jag tror på det!

Cicki sa...

Kul att kommentera här. Det var länge sedan. Jag har njutit av dina blombilder. Kunde inte alls så många namn som du, men man kan njuta i alla fall.

Musikanta sa...

Det var roligt att se alla dina fina blombilder. Många av blommorna har jag funderat på vad de heter men glömt kolla upp det när jag kommit hem. Fingerborgsblomman är ju väldigt giftig men det är väl inga småbarn som kommer på besök numera. Vacker är den i alla fall. Så fint ni har fått det i stugan! Inte undra på att du trivs där. Hörde att de skulle vara ett fästingår i år så du får kolla noga.

Bloggblad sa...

Cicki: Kul att du hittade hit! Jag kunde rätt många när vi var tvungna att lära oss till en tenta på lärarhögskolan, men jag har glömt massor... ibland tittar jag på en blomma och tänker "jag har vetat vad du heter - för 45 år sen"

Musikanta: Jag har kvar min flora från Lärarhögskolan, och där har jag ringat in alla vi skulle kunna, tror det var 130... Nu när fågelholkarna är tomma, har jag börjat titta på växterna. Lättare när jag har boken nära - och kan googla om jag minns på ett ungefär.

Vi har superkortklippt gräs precis runt stugan, jag har alltid ljusa byxor och vita snäva strumpor uppdragna över byxkanten. Inte snyggt, men jag ser varenda lite jäkel som kommer krypande. Är förstås vaccinerad också.

Vonkis sa...

Man kan tycka att blommor är blommor men när man tittar ordentligt inser man hur många olika blommor det finns. Blir riktigt imponerad över dina kunskaper, både när det gäller blommor och humlor.

Undrar varför det inte blir några bär på smultronen när de blommar så rikligt. Nästa vår får du hjälpa till att pollinera med en pensel :-)