Statcounter

måndag, augusti 08, 2005

För gammal... avsnitt 2

Den som målar en tavla har målat en tavla. Den som svarvat en träskål har svarvat en träskål. Den som drejat en lerskål har gjort en lerskål. Om detta råder ingen tvekan. Sen spelar det inte ett dugg roll om denna kreativa människa får sälja sitt alster. Gjort är gjort. Tavlan eller skålen existerar till gläde för sin upphovsman och omgivning för all framtid.

Jag har inte målat, svarvat eller drejat. Jag har skrivit en bok (flera, men nu gäller det den här) och det ÄR de facto ingen bok förrän det är en bok. Alltså utgiven mellan hårda pärmar på ett förlag. Och det ska ni veta, ni som inte prövat än, att det är inget man bara knäpper med fingrarna och får gjort. Att man fått ut nåt på ett förlag tidigare garanterar ingenting. Ett manus i form av en pappersbunt på 256 sidor är ingen bok! Alltså har jag inte skrivit någon bok.

Tyvärr spelar det inte så stor roll om storyn är bra eller om det är välskrivet. Räcker det om boken säljer. Nej, det räcker inte. Författaren måste sälja som person, helst ge rubriker och bli omskriven och omtalad och väcka nyfikenhet och köplust.

Det är här min åldersilska kommer in. Är det nån som känner till en författare sen Elsie Johansson, som debuterat i 50-årsåldern? Det var för ca 20 år sen. Jaså inte? Inte jag heller, men upplys mig gärna om jag har fel. De fyra saker jag fått utgivna räknas inte alls här – det är läromedel! Då är man läromedelsförfattare. Inget annat. Sådana äger icke tillträde till författarförbundet ety de icke äro Författare!

Jag har inte sparat alla länkar till de måååånga artiklar jag läst i ämnet, (en äkta bloggare har länkar till allt – jag är ingen äkta bloggare) men visst ger förlagen ut debutanter, jodå! Hela 2-4 per år och förlag. Men det ska vara unga författare, deckard:o är ett plus, gärna från förorten, gärna invandrare (det går man ut med helt öppet!), gärna udda i nåt avseende som är spektakulärt och ger Rubriker. Självmordskandidat är inte helt fel. Nej, jag skriver aldrig ut min ålder, men mitt förnamn luktar 40- eller 50-tal och mitt sätt att skriva avslöjar att jag var med på den tiden man sysslade med stavning och interpunktion. Alltså är det lätt avslöjat.

Till det förrförra manuset jag skrev och blev refuserad av 4 förlag, hade jag fått rekommendationsbrev från två mycket kända och respekterade författare som läst manuset, båda äldre gentlemän (sic!) men det spelade ingen roll att de tyckte det var bra, intressant och välskrivet. Det var nobben ändå. Och när deras tunga namn inte hjälper, vad hjälper då?

I samma veva blev läroboken utgiven (här has det många projekt i gång samtidigt), och i samma veva fick en ung lesbisk självmordskandidat sin bok utgiven. Gissa vilken som blev recenserad i vår tidning dit vi båda skickat våra alster! Just det. Ung hätsk debutant slår givetvis ut en snäll medelålders tant som inte ens är självmorsaspirant… Vem vill läsa om ungdomar som det mot alla odds gått bra för (som i min bok) mot en som skär sig själv på diverse märkliga ställen och skriver om sitt hat mot allt?

Så nu när jag satt den sista punkten på min Bestseller (lika bra att ha ett kaxigt arbetsnamn…) vet jag redan från början att mina odds är små. Mycket små. Ungefär 3 promille. Av alla manus som skickas in av debutanter, ges ung 2-4 av tusen ut… Låter jag bitter? Det är inte ens i närheten. Men nu är det klart och ivägskickat och jag går tillbaka till grottekvarnen.

Ibland roar jag mig med tanken på hur jag skulle kunna ge spektakulära rubriker... hehe…

17 kommentarer:

The Female Dinousaur sa...

Jag håller med, till 100%.

Lyckliga Grodan sa...

hmm, det här var illa.. kan vi inte starta ett eget förlag så alla era alster kan ges ut utan att ni måste vara så himla unga och snygga och självmordsbenägna..

det är ju fler i bloggvärlden som tycker om att skriva seriösare än bloggpladder.. jag kan vara vd om ni skriver..

Anonym sa...

Jo, det har alltid varit synd om oss 40-talister. När vi var unga var det föräldrarna som bestämde och när vi blev vuxna var det våra barn som skulle bestämma, nu är det våra barnbarn som kan och vet allt bättre än vi. Dystert att vi aldrig fick vara med och bestämma själva någon gång, och nu har man tagit vår pension ifrån oss också, och beskyller oss desutom för att ha utarmat landet för evärderliga tider (fast Sverige aldrig har varit rikare!!!).

Vi på Kantarellen sa...

Tips för en bestseller... "SEX i bloggerivärlden"!
Börja på boken... sen skickar du den vidare till nån på blogglistan... så skriver hon lite grann...skickar vidare... O.s.v.

Vilken härlig sörja det skulle bli.

Ärligt talat, jag förstår helt och hållet hur du känner. Man blir vansinnig, när precis allt handlar om pengar!

Vi på Kantarellen sa...

Skriva under pseudonym? Och sätta en tjusig tjugoåring på omslaget.

Cornelia sa...

Eget förlag?
Jag lovar att du skulle få många läsare - det har du ju redan.

Anonym sa...

Ja, det är en ungdomsfixerad värld vi lever i som älskar sex och skandaler och att frossa i elände, men det är ju som det är. Skit i det istället och fråga dig inte om du ska eller inte ska skriva... fråga dig själv istället om du kan låta bli?

Om målet med boken är att bli utgiven och få en inkomst eller berömmelse, bekräftelse m.m blir det nog ingen bra bok, och såna kommersiella 'debuter' har vi sett alldeles för många av. Skräp.

Skriv DIN bok och gör det så bra du kan och lita sedan på att du gjort precis vad DU ville göra:)

Konstnärsskap är inget val var det någon som sa en gång, det är ett behov... något som bara måste göras vare sig det säljer eller ej...

Lycka till!

Bloggblad sa...

Jo, det här var just en sån bok som jag bara måste skriva. Berömd har jag inte tänkt mig, men jag vet att det är en historia som intresserar flera än mig och den påhejande familjen.

Eget förlag är jag skeptisk till, dels måste man vara tuff och kunna sälja, dels är alla inköpare, köpare, bibliotek m.fl. skeptiska till något som med största säkerhet refuserats flera gånger.

Skriva kommer jag aldrig att lägga av med, men de stora projekten får vänta - jag är i stort behov av fast inkomst.

Jag hittar inte den länken, Monica, nån bokstav fel? Är du säker på att det gäller kvinnor 50+ utan kända föräldrar eller egen gloria?

Pseudonym och sex - jodå... jag har tänkt tanken. Likaså att ta död på nån i boken... Däremot inte mig själv!!!

Anonym sa...

Gå in på www.svb.se och klicka dig in på Debutanter. Tack för att du tog bort min kommentar som lät så tjurig och "besserwissrig". :o)/Monica

Ilva sa...

Hel Bloggis! Hinner inte lasa ditt inlagg, ville bara saga hej, har lyckats smyga mig till en dator och hinner inte mer!! Allt val? Allt val här!

Bloggblad sa...

Nu hittade jag dit. Av 35 är det 4 kvinnor som ser ut att ha passerat 50. Det är ju riktigt bra. När man kommer upp mot 80 tror jag åldern i sig kan vara till fördel.

Jag har väldigt gärna fel i det här ämnet - ingen blir gladare än jag om någon bevisar att en 50+kvinna utan kändisskap eller skandaler har samma chanser som en yngre man...

Tyvärr är det inte bara i det här fallet jag känt av åldern. För 10 år sen sa ingen: "Ni i eran generation" vilket händer rätt ofta nu. Och det sägs inte i positiv mening...

Exempel:
En yngre kollega trodde att "vi i vår generation" inte hade läst nåt om mobbing - för "då visste man väl inte så mycket..." Suck!!!

Anonym sa...

Äkta bloggare eller inte, det spelar ingen roll. Din blogg är den enda jag läser regelbundet och jag finner alltid behållning i den. Är det för att jag själv börjar bli till åren eller är det för att den osar kvalitet? Jag tror på det senare. Fortsätt kämpa med att få boken utgiven. Den "äldre generationen" är den som både har pengar för att köpa böcker och tid för att läsa dem. Vi köper så fort den kommer ut men vill givetvis ha den personligt signerad av Bloggis.

Bloggblad sa...

Ilva: ja, jag mår bra - ägnar min sista lediga dag åt att ladda för JOBB!

Trent: Stor kram och stort tack! Det där värmde!

Batbut sa...

Bloggis, testa lite udda förlag och i värsta fall kan Du ge ut den själv - det är inte så hiskeligt dyrt längre. Och så skickar Du ex till lite olika skribenter. Håller helt med Dig vad gäller åldersfixeringen - i dagsläget ska majoriteten av ungdomarna antingen bli ngt inom media eller dokusåpa kändisar. Lär vara en total brist på "vanliga" arbetande människor. En sak som jag tycker de yngre idag saknar (jämfört med när jag var ung), är faktiskt ödmjukhet och respekt (för andra en den egna generationen)

Bloggblad sa...

Den här, för tredje gången omarbetade versionen, har inte blivit refuserad än. Det tar väl nåt år innan jag hunnit fram och tillbaka med några - jag har inte råd att skicka till många på en gång. Varje utskrift med bläck, papper och porto, kostar bortåt 350:-
Så jag lugnar mig ett år eller två. Kanske hinner jag bli så gammal att det blir lite käckt och udda att ge ut en 93-årig debutant?

Anonym sa...

Grattis till att ha skrivit en bok! Jag tycker att du är för hård mot dig själv om du säger att du inte skrivit en bok bara för att du inte fått den utgiven - du har skapat något lika fullt som krukmakaren eller tavelmålaren, förringa inte det bara för att inte förlagen nappat. Den finns ju där, och skulle vara till glädje för dig - om du inte var så hård...! ;o)

Tack för dina kommentarer hos mig - jag kommer nog att reflektera kring noveller i fler inlägg, apropå att du och flera andra jag stött på på sistone har sagt sig inte gilla noveller... Sådant får ju inte stå oemotsagt! ;)

Bloggblad sa...

Jo, själva jobbet har jag gjort, och jag är nöjd. Men likafullt är det en tjock bunta med papper bara...

Ang. noveller är jag bara glad om jag blir överbevisad! Att kunna ändra åsikt tycker jag är en styrka. Känner mig inte alls velig, bara flexibel i anden :)