Statcounter

tisdag, juni 06, 2006

Trädgård del II

I brist på nån att svärma med en sån här härlig ljus försommarkväll (maken svärmade klart för över 30 år sen...) tar jag en runda i trädgården och luktar på blommorna. Den alldeles förskräckligt hemska kompostavdelningen (som inte ens fick vara med i Trädgård del I) är dold bakom ljuvligt doftande kaprifol. Trätrallen som påmint om en övergiven gammal dansbana är uppiffad med nyinköpta blomster, (men än har det inte lönat sig att ställa fram trädgårdsmöblerna) och den blivande peston frodas inne i kuvösen, i olika stadier - det ska bli MYCKET pesto! Ilva har lovat att den går att frysa.Men - grönsaksavdelningen skrämmer mig! Vad ska jag göra med persiljan som tar över kommandot? Jag tuggar i mig mängder varje dag, men det kommer bara mer. Törs knappt gå nära. Den har lämnat sin plats i lådan och växer precis överallt. Det finns inte nån jord under plattorna, bara en skyddande duk, men den klarar sig tydligen galant utan matjord... Recept mottages tacksamt!
Jag har rensat 2 av de 4 lådorna och petat ner lite frön (aldrig förr så sent som i år), men en låda har jag sparat bara för att se vad som händer*. Höstgrävningen lyckades jag glömma bort och nu har sallad och mangold tydligen fixat återväxten själva.... och i bakgrunden syns ännu mer persilja. * OBS! Det beror alltså inte på lättja! Det är en experimentlåda!

Den gode matematikern undrar förstås vad som finns i den 3:e lådan... hm... det visar jag lite längre fram. Det är i alla fall inte bara förrymd persilja där!

20 kommentarer:

Cornelia sa...

Kan du inte sälja persiljan på torget?

Bloggblad sa...

*gapskrattar* Vilken idé! Den har jag inte ens tänkt på. Och genast såg jag mig sitta där vid ett stånd fyllt av persilja - bredvid skolklasser som säljer bröd...

Monica med yffen sa...

Det är alltså sommar hos dig? Hit har den inte hittat än.

Vad duktig du är med ditt land! Här har det fallit i glömska. Gräslöken står och spretar upp bland ogräsen och eftersom den är högre, använder yffen den som lyktstolpe så ingen lär äta av den. :)

Vi på Kantarellen sa...

Jag längrar efter att pyssla i en trädgård i två minuter.... sen går det över. :-)

Ilva sa...

Av persilja kan du gora salsa verde, jag skall ta och gora lite nasta vecka och lagga ut receptet! OK??

Anonym sa...

Blogg, jag blir sååååå GRÖN! Jag tänkte föreslå att du säljer Persilja till Mamsams fika. Toppen att Ilva fixar recept, jag tror bergis min syrra vill ha. Hon odlar sådant också. Men jag kan vara stolt, att det växer MASSOR med liljekonvaljer på slänten framför vår tomt. Här doftas huset av liljekonvaljer just nu.

Anonym sa...

Men du...vad grönt och fint det är hos dig! Igår sådde jag i mitt land och planterade i krukor, som jag ännu inte törs ställa ut, här kan det fortfarande bli frostnätter. Eftersom jag nu inte pingar( ! )....kom gärna in till mig på min blogg och skriv ner dina barnboksminnen!

Gagga sa...

Persilja som är så gott o nyttigt. Klipp ner o frys för vinterns behov. Ta med som värdinnebukett när du går på visit. Inte alla som har en trädgård där persiljan växer som ogräs :)
Här är det sommar. Gick i shorts o linne hela gårdagen. Idag lite molnigare, men sommar är det.

Bloggblad sa...

MmY: Tackar, men om du skulle se helheten i min trädgård, skulle du förstå varför jag bara visar valda delar...
M: Mina ambitioner brukar avta när jag skördat den första ruccolan...sen får ogräset växa fritt.
Ilva: TACK! Jag ska förstås pröva direkt!
Anne-Maj: Som jag skrev tidigare har jag en del liljekonvaljer i häcken :) Jag har krupit under den och plockat ihop en liten bukett idag.
Eva: Här kan det också bli frost fram till den 10:e, men det blir det sällan. Normalt brukar sådd och plantering vara klart i början av maj.
Gagga: Och hit kom värmen idag! Säkert från er då. Så det blir shorts nu.
Jovisst - jag fryser in - och tar med i bukett, men här snackar vi INVASION!!! Jag har MER persilja än ogräs! Känns som helgerån att rensa bort, men nu ska Ilva ge mig recept!

Anonym sa...

Vilka mysiga bilder. Caprifolen är också en växt som jag saknar från tiden med villan. Tänk att sitta på altanen en kväll och så kommer den där doften smygande lite grann. Suckar bara

Bloggblad sa...

Gunnel: Jag minns den doften speciellt från min ungdom, jag trodde det var någon i närheten som bakade vaniljbullar varendaste kväll när jag kom till svärföräldrarnas sommarstuga. Jag fattade inte hur de kunde baka så mycket...
Så är det när man är uppvuxen i asfalten :)

Anonym sa...

Persilja kan man ha som kantväxt likaledes, den blir ett fint komplement till rabatten bakom...
Underbar grönska du visar, jag njuter…

Mette sa...

Frys in persiljan och gör massor av Hirams räkris i vinter! Slurp!

Anonym sa...

Vissa likheter med Sofieros trädgårdar tycker jag mig se på bilderna!

Fria Foten sa...

Snacka om att man blir knäckt. Gud , vad mycket trädgårdshändiga kvinnor det verkar att finnas på bloggen.No green fingers at all!
Jag går nog och tar en öl istället på någon av stans krogar. När får jag se dig komma ner svischande från höjderna?

Anonym sa...

Ping!!! Jag blev inspirerad av dig och la in några trädgårdsbilder på min blogg. Men inte alls så prunkande som dina - det kanske blir!

Bloggblad sa...

Lena: Kantväxt? Jo, det kan funka.

Mette: Ro hit ett recept genast!

En liten tant: ÅÅåååå vad snäll du är! Men ni får bara se det bästa...Vindarnas grästempel-avdelningen visar jag inte...

Flaxa: Om du inte skriver din roliga sejlon-historia snart, så gör jag det! Jag kommer att flaxa neråt varje tisdagskväll när konserterna börjar. Alltid ölsugen efteråt.

Eva: Jo, men ni är ju lite senare där uppe i norr. Jag får åka till Frösön när jag prunkat färdigt!

Anonym sa...

Lena: Kantväxt? Jo, det kan funka.

Mette: Ro hit ett recept genast!

En liten tant: ÅÅåååå vad snäll du är! Men ni får bara se det bästa...Vindarnas grästempel-avdelningen visar jag inte...

Flaxa: Om du inte skriver din roliga sejlon-historia snart, så gör jag det! Jag kommer att flaxa neråt varje tisdagskväll när konserterna börjar. Alltid ölsugen efteråt.

Eva: Jo, men ni är ju lite senare där uppe i norr. Jag får åka till Frösön när jag prunkat färdigt! teråt.

Eva: Jo, men ni är ju lite senare där uppe i n

Bloggblad sa...

Men oj! Nu blev jag anonymus på min egen sida...:)
Det går väldigt trögt idag för blogspot.

Elisabet. sa...

Är det bladpersilja eller vanlig krus? Annars skulle jag gärna komma och köpa en hel drös med plantor, ja, om det är blad, alltså ..-))

Blogspot var hemsk igår. Kunde knappt lägga in mer än 25 inlägg och det är ju UPPRÖRANDE ... HAHA.