Statcounter

torsdag, oktober 11, 2007

Äntligen!

Äntligen gick priset till en kvinna som skriver både lättläst och djupt. Och som jag har ett läsförhållande till. "Martha Quest" gjorde starkt intryck på mig när jag var ung. Och "Sommaren före mörkret" var en mäktig och skrämmande läsupplevelse... kanske var jag lite för ung när jag läste den, men jag har den kvar och tänker läsa om den.

Killen de tagit in i tevestudion som litterturkännare hade inte läst någonting av Doris Lessing... är jag förvånad?

Nobelpriset hör ihop med grånade män (kvinnorna är så få att jag inte ens förknippar dem med det) - när ska de frångå priniciperna att ge det till personer som arbetat länge... och ge det till "Unga Lovande" som är det vanliga i ungdomskultens tidsålder? Skulle inte förvåna mig ett dugg om det plötsligt sitter ett gäng 25-åringar i jeans på podiet... med en laptop i knät för att liveblogga om kalaset.

16 kommentarer:

Fria Foten sa...

Det var bra. Du jag har flyttat o äntligen kopplat upp mig på nätet så nu är jag igång igen!!!!!

Bloggblad sa...

Välkommen tillbaka!

Anonym sa...

Jättekul!! Jag läste ju henne på 1970-talet, men hon har kommit men flera nya bra böcker, några nya har jag läst. Tänk, en Nobelpristagare som jag har läst och tycker mycket om.

Klimakteriehäxan sa...

Ja det var verkligen snopet/dåligt att Magnus Utvik inte hade en susning! Fast tur att han bekände färg direkt, i st f att börja svamla nåt.
Hur som helst ett kul val av pristagare. Hon verkar helmysig.

Bloggblad sa...

Hannele: Jag ska förstås läsa mer, blev inspirerad.

K-häxan: Jag trodde nog att man läst åtminstone nåt av alla "stora" om man kommit så långt som till tevesoffa som experttyckare...

Skönt att slippa vara expert - jag behöver inte läsa alla... yippeee!

Anonym sa...

Undrar om Doris bloggar? Hon verkar vara en krutkärring, helmysig, så varför inte? Såg henne på nyheterna nyss och hon blev inte direkt överväldigad av priset. Fötterna på jorden.

Anonym sa...

Rodnar..jag har heller aldrig hört talas om henne. Men det är i alla fall ett namn jag kan uttala :O)

mossfolk sa...

Vad skönt att Gunnel kommenterat här, då törs jag med erkänna att jag inte hade en aning om vem det var...

Bloggblad sa...

Gunnel & Mossfolk: Inget att skämmas över. Jag kan inte ett smack om hästar eller hundar - däremot har jag läst en kurs i engelsk litteratur på universitet, så det vore väl skit om jag inte kände igen det namnet. Hon har skrivit länge och mycket.

Fast det är inte alltid jag känner till nobelpristagarna, minsann. Och jag erkänner det gärna.

Amber sa...

Det var många år sedan jag senast läse Doris Lessing, men nu är det dags att fräscha upp den läsningen. Jag tycker det var ett mycket bra val. Att sedan någon karl (som dessutom er ut som en kvinna, men det kanske han inte kan rå för) inte läst henne - so what?!

Bloggblad sa...

amber: Jag tycker också att det är ett bra val. Hoppas hon hinner göra nåt kul för pengarna...
Hon sa ju att hon redan vunnit alla jäkla priser.... så lite kosing och en massa ära har hon redan fått. Verkade inte så himla impad ändå...

Vonkis sa...

Ha ha, det skulle se ut det. Och Hofvet skulle väl få spader.

Jag har, trot eller ej, hört talas om Lessing tidigare. Trodde aldrig jag skulle få uppleva den dagen.

Vonkis sa...

Jag menar alltså att jag skulle få uppleva den dagen då jag känner igen namnet på mottagaren av litteraturpriset.

Bloggblad sa...

Vonkis: Men jag kan lätt se synen... numera är det ju vanligt att folk sitter och sms:ar på fester... mitt under kalaset måste de umgås via nallen...

Förut är det nog bara (vad jag kommer ihåg utan att tänka efter) Heinrich Böll som jag hade läst det mesta av när han fick priset.

Anonym sa...

jag tipsade den förste tecknaren i Carcassonne om medeltidsstaden Visby (som jag aldrig besökt :-/ ) vilket han skrev upp.

Om du vill höra litegrand av Cornelis på holländska så får du titta förbi nu... Musiclovers in between! ;-)

Anonym sa...

Av Lessing har jag läst på engelska "The Grass is Singing" och jag tyckte berättelsen var ryslig (bra skriven men ryslig) och så förstås obligatoriet för oss kattälskare "Om katter".