Statcounter

måndag, september 22, 2008

Boktips

De här båda böckerna har en hel del gemensamt - ändå skiljer de sig som natt och dag. Båda är välskrivna, båda har korta kapitel (1-2 sidor) som innehåller tankar och funderingar. Där tar likheterna slut. I den ena förstår jag allt i, jag ler igenkännande och får ofta lust att trycka på kommentatorsfunktionen. Mycket humor och svår att lägga i från sig. Författaren finns här. Hon säger att man kan ha den på toaletten... men då får man ha fler toaletter... annars blir det kö.

Den andra var intressant, jag kände igen en hel del av funderingarna där också, men det var ändå mycket som jag inte riktigt förstår eller håller med om, eller känner igen. Och log gjorde jag inte heller, även om jag gillade den och sträckläste. Om ett par veckor kommer jag att få höra en föreläsning av författaren, då får jag tillfälle att fråga. Hon kommer att vara med på nästa psalmskrivarträff och vi har fått boken för att hinna läsa den till dess. Nu håller jag på med "Sonat till Miriam" av Linda Olsson, och jag är helt fast i den... vill bara läsa lite till... och lite till... och nätterna blir sena. Tur att jag har sovmorgon i morgon också... Någonstans tyckte någon (förmodligen i en blogg) att den inte alls är lika bra som hennes första, men jag håller inte med om det. Den här tycker jag har en sorgsen och vemodig underton, men jag älskar den.

17 kommentarer:

Evas blogg sa...

Maria K har jag läst men kommer faktiskt inte ihåg så mkt av den. Så m a o var det ingen bok som fastnade hos mig. "Klimakteriehäxan" verkar vara en bok för mig.

Tankevågor sa...

Har beställt K-häxans bok. Såg henne på TV och det var så roligt att få ett ansikte och höra henne när jag nu läst hennes blogg under en längre tid.

Tycker också jättemycket om Sonat till Miriam....och hennes första såklart. Det är två av de böckerna som jag har rekommenderat i min blogg också.

Bloggblad sa...

Eva: Jag har läst så lite av MK, mest beroende på att hennes poetiska stil är lite väl kryptisk i mina ögon. Men ämnet är jätteintressant och jag ser fram emot att få räta ut mina frågetecken.
Jag är helt säker på att du kommer att gilla K-häxan.

Londongirl: Jag är inte förvånad över att vi har rätt lika smak... :)

mossfolk sa...

Jag tycker att Sonat till Miriam är en av de få böcker som är bättre än den första.
Med tanke på hur Klimateriehäxan skriver på sin blogg kan jag tänka mig att boken är riktigt underhållande.

Anonym sa...

Ska rekommendera den första boken till mina arbetskamrater, både yngre och äldre än mej som dagligen surrar om sina besvär och förändringar. Själv har jag inte märkt av det där.. men vill tro att det beror på dels arvsanlag och kost. Köper aldrig färdiglagat och använder ingen mikro, dricker renande teér och äter mycket smör och grädde, trots det är jag bara en liten 36a.
Kristen skönlitteratur känner jag ej också lite främmande inför, tycker inte om den ton som ofta används, en slags tungsint melankoli och världsfrånvarande på nåt vis. Har nog att göra med att jag under studierna läste faktaböcker i ämnet och tycker att kristna skönlitterära författare ofta förskönar och har en tendens att skuldbelägga läsaren.
Tänk på hur hon uttrycker synen på tron, genom något som man själv åstadkommer eller som en gåva. Den första är vanligast och ger ett över-under-perspektiv men om man nu kan "upprätta" "förlåta" och allt sånt själv... då behövs ju inte Kristus, utan man använder religionen som ett facit för att pricka av hur rätt man är.
Hoppas det blir jätteintressant på föreläsningen, berätta gärna er sen!

Musikanta sa...

Jag ska be att få låna den första boken när du läst ut den.

Just nu läser jag en så tråkig bok att jag funderar på att lämna igen den oläst. Den är av författaren till "Frö*ken Smi*llas kä*nsla för sn*ö".

Jag har gått med i en bokcirkel och där ska det ju bara finnas böcker av hög kvalitet, efter vad jag förstår. Kvaliteten på den här boken är tydligen lite för hög för min enkla smak...

Bloggblad sa...

Mossfolk: Trots att jag inte alls har samma liv eller samma sorger som huvudpersonen, känner jag igen mig... bevis på att skickligt skriva så att det går rakt in. Ju längre jag kommer i den, desto mer benägen är jag att tycka mer om den än den första.
Kan bero på att jag läste så mycket gott om den första att jag nästan tänkte: jaså, var det inte mer? Och tvärtom om den senare...

Alde: Nu handlar inte K-häxans bok om själva problemet med klimakteriet, det är vardagskåserier från en mogen kvinna. Så du kan säkert läsa den med stor behållning.

Jag är inte mycket för kristen skönlitteratur - om en bok har "kristen" som epitet, känner jag det ofta som "uppbyggelselitteratur = övertyga mig om nåt" och det gillar jag inte. Däremot får det gärna finnas funderingar i ämnet.

Musikanta: Jag lät bibblan köpa in den... det är redan kö på den. Men den är inte dyr alls. En kollega slet den ur handen på mig när jag skulle lämna tillbaka den... det fanns ett par dar kvar innan de skulle kräva den tillbaka med hotfulla brev. (Jag har blivit svartlistad ett antal gånger på bibblan... för att maken gömmer utlästa böcker under sängen...)

Nog är det väl så att det är rätt "fint" att läsa sånt man knappt förstår. Som tur är, har jag inga behov av att känna mig "fin".

Anonym sa...

Tack Bloggblad för din recension - den gör mig jätteglad! Har f t ingen uppkoppling hemma, så nu snyltar jag lite på min arbetstid... om nån undrar varför det är rätt stillsamt på bloggen!
"Sonat t Miriam" ska jag förstås läsa men tiden, var finns den??? Peter Hoegs bästa bok är "Kvinnan och apan", den är lysande! mycket mycket bättre än snö-storyn!/Klimakteriehäxan

Anonym sa...

Klimakteriehäxan ska jag läsa! Tack för lästipset!

Bloggblad sa...

K-häxan: Den är verkligen rolig läsning!
Jag har inte läst nåt av Peter H... tiden? Jag kan inte somna om jag inte läser en stund - och eftersom jag inte är så kvällstrött kan det bli en lång stund.

Mia: Du blir inte besviken!

Emelie sa...

Den sista skulle jag vilja läsa, och den du läser nu.
Jag älskade Linda Olssons första bok "nu vill jag sjunga dig milda sånger" jag läste den i Taizé i somras. Har du läst den? I så fall, är den andra lika bra?

aurorabuddha sa...

Klimakteriehaxan brukar ju kommentera pa vara bloggar! Inte visste jag att hon ar *beromd*!!

Och jag maste kommentera Emelie har ovan... Jag har inte last den dar boken av Linda Olsson (och inte den som Bloggblad laser just nu) men val lyssnat pa hennes sommarprogram om att bo utomlands och om hemlangtan. Jag tror alla vi utlandsbloggare lyssnat pa det dar programmet och gratit en skvatt.

Jag tror jag far ta och onska mig bocker till julklapp i ar!

Bloggblad sa...

Emelie: Jag tycker nog att Sonat till Miriam är snäppet bättre än den första, även om jag inte alls är i samma situation, så lever jag mig in i en annan värld med känslor som är universella. Läste ut den i natt...

K-häxans bok skulle du nog också roas av - bra julklapp till modern, kanske. Den handlar inte alls om klimakteriebesvär utan är en vardagsblogg om allting.

Tala om vad du tyckte, när du läst Maria K:s bok!

Aurora: Det där med boken slog ner som en bomb... Klart att du ska försöka få tag i den.

TYVÄRR missade jag sommarpratet med Linda O. Synd! Och du har verkligen nåt kvar, när du inte har läst någon av dem! När jag läste den första hade jag jättehöga förväntningar, och inga alls vid den andra. Det är nog bäst att inte lita för mycket på vad andra tycker... Det är ju lite olika var man är i livet.

Anonym sa...

Har redan köpt.

Anonym sa...

Sköna boktips....

aurorabuddha sa...

Ville bara saga att man kan lyssna pa gamla sommarprogram pa internet.
Linda Olssons fran 2006 oxa. Har:

http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/artikel.asp?ProgramID=2071&Artikel=2149612

Bloggblad sa...

Hannele: Gissar att du avser den första?

ca: Mittenboken är nog mest intressant för den som är intresserad av att läsa om någon som plötsligt en dag upptäcker sig tro på Gud.

aurora: Bra, då ska jag göra det när jag städar skrivbordet... vilket måste göras snart! Men först promenad i solen!