Statcounter

måndag, november 12, 2012Ystad i november, kan det vara nåt? Jorå, bo på fint hotell, träffa goda vänner, höra fantastiska föreläsare (nåja, jag sov över den tidiga föreläsningen på söndagen, och missade något riktigt bra, fick jag höra sen).


Jag gav mig katten på att åtminstone bada fötterna i havet, hade det inte varit så gruvliga vågor med ett rejält tillbakasug, så hade jag gärna badat hela jag, men risken att dras med ut i Öresund kändes inte lockande.

Enklare att hoppa ner i varmvattenpoolerna precis utanför balkongen! Min absoluta favorit (när det gäller vårt språk) är L-G Andersson från Språket i P1, honom har jag hört tidigare (inte bara i radio utan IRL) och kan inte få nog av hans roliga berättelser om vad folk frågar om och om hur ovilliga de flesta är att godkänna nyheter i språket. Så som det var när vi lärde oss i skolan, så vill vi tydligen att det ska fortsätta att vara. Han gav ett årtal för när språket började försämras, fast det blir olika för oss alla: det år man tog studenten. Då har man lärt sig hur det ”ska” vara, och så ska det helst förbli.

Om det var tur eller skicklighet att jag hamnade mitt emot honom vid lunchen, låter jag vara osagt, men trevligt var det. Roligt småprat ihop med fler läromedelsförfattare. Det var vårt förbunds höstmöte som hölls där. Plocka fram kameran för en idolbild… näe, det kunde jag inte med att göra.

Men jag satt förstås på första parkett och fotade lite i smyg... och knäppte de flesta av sammanfattningarna som fanns på storskärm, här kommer några av de roliga. (Går att förstora)
  Några exempel på vanliga fel.
Han berättade att det gamla "apropå" som ungdomar inte sett så ofta i skrift, väldigt ofta görs om till något de känner igen, så att det blir "att bero på" som kan låta rätt likt om man säger det fort - och sen en mängd exempel från bl.a. bloggar.

Helgen var välmatad – och jag blev också ganska välmatad med väldigt god mat, nästan lite för mycket av den varan. Några matbilder måste jag ju få med. Det första från trerättersmiddagen i fredags, med min författarkompis Eva Larsson. Vi tog ett extradygn för att få prata i lugn och ro.  

Efter gåsamiddagen på lördagskvällen serverades skånsk äppelkaka gjord på kavring och med kokos på. Hur gott som helst, men oj vilka stora bitar... 
Det kostar på att vara ute och resa och ha roligt... uppiggad i själen, men den gamla kroppen känner av många timmars tågresa och en del nattsudd med glada och kreativa damer.(Och där undrar förstås den käre läsaren om jag är ärlig. Det är jag.)

16 kommentarer:

Annika sa...

HAHA!
Jag hade RÄTT på FEJJAN!! LJUVLIGT!! FNISS!!
Ja, först trodde jag det var Anna-Lena, men min nästa gissning var ju LG!!
KUL!!
Jag gillar honom massor, men AL nästan ännu mer! BRA par det där!
Ett program jag ALDRIG missar. Nyttigt för mig dessutom.
JAG hade så gärna hört honom tala. Ja, jag erkänner att jag är AVIS på dig! Underbart att få ta del av det där.
Kul med de vanligaste felen också. Ytterliggare har jag alla ggr gjort fel på själv, det vet jag. Säkert på min blogg också, NU gör jag inte det felet längre. Jag har en språkpolis i både min mamma och moster och de mailar direkt när de ser stav och språkfel på bloggen. Jobbigt ibland, men jag är glad för det iaf. Ja, de behöver ju inte leka språkpoliser varje vecka, men..hihi...
Apropå har jag tänkt på många ggr hur fel det används.

TUFFT av dig att gå ut i havet också. YAY, atta girl!!

Jag hade också velat vara med dig i helgen. TOPPENHELG!!
Men jag är bara sjuk, jag...

Ökenråttan sa...

Så synd att detta evenemang kolliderade med ett storevenemang på hemmaplan, nämligen Lille Makens och Kompisens musikaliska soarée. Dom spelar duetter tillsammans för nöjes skull och då och då blir det med inbjuden publike hemma hos Kompisen (det är han som har flygeln ..). God middag hör till. Kan jag så klart inte missa.

Musikanta sa...

Jag hade också gärna velat vara med - LG A är en av mina idoler. Och att sitta mitt emot honom vid bordet - måste ha varit kul.

Egentligen borde man väl prata med honom om andra saker än språkfrågor - ungefär som man inte ska prata sjukdomar med en doktor, som man har till bordet. Kunde du hålla dig?

Ruta Ett sa...

Gås och äpplekaka låter mumsigt! Klart att det är stora bitar - du är ju i Skåne...Kavring ska det vara, men kokos var en ny variant för mig.l

Bloggblad sa...

Annika: Alla skriver ju fel ibland, jag är faktiskt väldigt snäll när jag läser och är aldrig språkpolis. Jag slarvar en del, men vet ju själv att jag egentligen vet hur det ska vara, fast det är inte kul att läsa det som BARA är korrekt.
Men det är klart att vissa typer av fel kan vara störande i längden, speciellt när det är såna som kallar sig själva språkpoliser som gör dem.. det händer ofta.

Stackare som är sjuk! Kanske lite mer vinterbad skulle hjälpa? ;)

Ökenråttan: Ajdå, vi saknade dig. Tur att du hade annat roligt för dig i alla fall! Jag hade Jenny som "bordsdam" vid middagen och fick svar på mina juridiskt/etiska frågor. Tänk - vi har haft samma musiklärare, hon och jag, och bott i husen bredvid varandra, fast hon flyttade in när vi flyttade ut... Många gemensamma Motalaminnen!

Musikanta: Ingen fara, alla samtal vid alla bord rörde skolböcker och skrivande och språk - så det var inte riktigt som att klä av sig och lägga sig på middagsbordet för att bordsgrannedoktorn ska undersöka ;)Dessutom är nog alla svaga för lovord om sitt ämne... (Men jag dreglade inte!)

Ruta Ett: Äppelkakan var verkligen suverän - men jag fick ganska så mycket fettslamsor i mina gåsbitar. Det gjorde inte så mycket, jag var mätt från gårdagens 3-rätters, frukosten och lunchen.... Inte van vid så mycket fin mat.Elisabet. sa...

Ja, jag är mest avis på att du fick vara i underbara Ystad ......

Äventyret framtiden sa...

Så kul det ser ut, allting. Skulle gärna ha varit med på ett hörn jag med! Det svenska språket som är så roligt att lära sig

Bloggblad sa...

Elisabet: Nu såg jag ju inte mer av Ystad än själva järnvägsstationen och havet vid hotellet... och du har väl ett lika fint hav där du bor nu?

Pettas: Men visst har väl du svenska som modersmål? Fast jag vet ju att det är lite olika ordval och uttryck på Åland.

Anonym sa...

Work hard
Play hard.

Och det gör du ju :o)

Kulsprutan

Bloggblad sa...

K-sprutan: hehe... ja, det gör jag. Och idag har jag känt av att jag nog inte ska hålla igång så mycket... Fast kul är det medan det pågår. Betalas hemma på soffan sen...

Klimakteriehäxan sa...

Låter som en minnesvärd utflykt. Men hade du badat hade det toppat resten!

mossfolk sa...

Det där låter som en superrolig föreläsning... tycker jag som (också) är väldigt förtjust i det här med språkbruk.
Fotdoppandet däremot ser förfärligt kallt ut!

Bloggblad sa...

K-häxan: Det hade varit skönt - men jag röstar nog ändå på lunch + föreläsning...

mossfolk: Jag hade kunnat lyssna i många timmar.
Förr i världen var jag frusen, men jag har fått igång värmen rejält på äldre dar, så jag tyckte bara att det var skönt. Gick barfota nästan ända hem till rummet sen.

Eleonora sa...

O vilket trevligt och underhållande inlägg. Jag är också road av vårt språkbruk men kan ibland inte hålla mig från att skriva talspråk - även med slanguttryck - då och då.

Tänk om man hade fått vara med och sitta osynlig som en liten fluga och bara lyssa .......

Mildred sa...

Om man missar något får man alltid höra av dem som var där att det var det allra bästa. Det var säkert nyttigt med sovmorgon.

Bloggblad sa...

Mildred: Där var den ju, kommentaren... tänker ju inte på dig som Mildred till vardags...

Jag hade nog behövt både sovmorgon och middagslur för att orka med det avstressande spa-andet och promenaden och all mat.