Statcounter

lördag, oktober 03, 2015

Rapport från Baltikum

När jag äntligen tog mig samman så blev det en rejäl bildbomb.
Syftet med resan var att titta på skogsbruket i Baltikum. Det växer fram snabbt, svenska skogsbolag äger ganska mycket skog, och indirekt då Svenska kyrkan eftersom vi har aktier i de bolagen. Jag är med i den nämnd som förvaltar kyrkans skogar här i stiftet - och trots att det var ett rent nöje att få vara med på den här studieresan, så ingick en mängd föreläsningar på plats ute i skogen, om hur man sköter och förvaltar den. Himla intressant! (Ja, bortsett från närkontakt med älgflugorna då...)
En hel del kultur insöp vi förstås - resan var minutiöst planerad. Inte fem minuters slötid någonstans i programmet. Men på en del dimmiga morgonturer med bussen slumrade jag till då och då, trots att det skumpade och lät på de smala skogsvägarna.
Utsikt över gamla och nya Tallinn - kvällen före fullmåne - efter en rejäl regnskur - men när regnet vräkte ner var vi på studiebesök i Svenska kyrkan i Tallinn. Den har inget samröre med Svenska kyrkan i Sverige. Medlemmarna är inte många, men en stor del av inkomsterna kommer från den stora p-platsen på tomten bredvid som kyrkan äger.
Så här ser kyrkan ut nu inuti - och så såg den ut även på 17- 1800-talen. Under en period var det sjukhus där, då grävdes nischerna fram i väggarna, de som lyser... där blev det extra liggplatser.

Under ockupationen såg den ut så här: gymnastikredskap och boxningsring - på läktaren stod pingisbord - och på väggarna hängde bilder på Stalin och Lenin. Altartavlan hann någon gömma hos en bonde ute på landet, så den kom tillrätta sen.

På väg ut från Svenska kyrkan.

Som en gräddbakelse... nästan lite väl pråligt för min smak.


Här åt vi sen middag i Tallinn.

Vi satt på andra våningen, det här knäppte jag på väg upp för trappan. Inga elektriska lampor, bara stearinljus.

Spännande mat i vikingastil. Jättegott, helt i min smak med goda röror och smårätter. Men - vi såg inte vad vi åt. Det blev ljusare på fotot (utan blixt) än vad det var IRL.

Alla fyra morgnar var det dimma - vi var iväg redan klockan 8 varje dag. Men vi hade tur hela tiden, det klarnade upp vid lunchtid och regnade bara några korta skurar medan vi åkte buss.

Många studiebesök blev det - allt handlade om skogsskötsel och vad skogen ger.

På stolpfabriken fick vi klä oss så att vi inte flöt ihop med det grå...

Synd att vi inte stannade till kvällen - verkade bli tantdans.
Det här huset fotade jag för att det var så gulligt, inte anade jag att det var där vi skulle äta. Snacka om genuin vägkrog! Inte en turist i sikte.

Maten var makalöst god. En soppa, typ gulasch, som var bland det godaste jag har ätit. Sju sorters korvar och många grönsaker och kryddor innehöll den. Och det var bara förrätten...


Nedgången till en "skogsbrödrakoja" som vi besökte långt inne i skogen. När det bodde folk här, 2-3 i varje koja, var det tät gammelskog på 40-50-talen. Nu är det också tät skog, fast den är yngre. Här gömde man sig för att slippa deporteras till Sibirien. En man bodde här i 10 år, sonen kom med mat till honom varje dag. Men det slutade med att båda fängslades 1954, eller -53... (mycket information var det, så en del siffror försvann ur minnet) Pappan fick 25 års fängelse och sonen 10.

Det var inte stort där nere under jorden... Två våningsbritsar.

Kaminen höll värmen
Röret från kaminen gick högt upp i en granstam för att inte avslöja platsen. Ett luftintag i likadant rör stack upp strax bredvid. Säkert lika säkert placerat - även om det var annan skog nu. Stubben är original.

Fyra trappsteg ner i eget valt fängelse...


Här letas det spår - vildsvin, rådjur och älg såg de, strax innan jag lite bredvid den platsen såg björnspåret.

Vi tittade på väldigt många skogar - hur de gallras, om de frösåtts  eller planterats, vilka trädslag som förekom, ålder på skogen, lönsamhet... Förr var "skog" bara "skog" för mig. Det är det inte längre.

Ungefär så grått som jag hade föreställt mig Baltikum.

Många gamla övergivna hus, som säkert varit väldigt vackra en gång i tiden. Men det fanns förvånansvärt många nybyggda och nyrenoverade, så folk får det allt bättre som tur är.

Lunch på ett nybyggt kulturhus i en stad någonstans... tjusigt dukat.

Och god mat var det också!

Fika på "Den randiga abborren"
Marciena herrgårdshotell med spa i Lettland. Himla tjusigt ställe, men vi bodde i ett annex (med de bästa sängarna på resan) och toalett och dusch i korridoren.


Fullmåne - utsikten från annexet, det var svårt att gå och lägga sig.

Middag på herrgårdshotellet med två svenska gäster som bor i Lettland. Den ene präst i Svenska församlingen där och den andra chef på ett svenskt skogsbolag som äger skogar i Lettland. Han guidade oss en hel del också.

Förrätten, pumpasoppa. Till huvudrätt: stör. Smakade som torskrygg - väldigt gott!
Sen kväll i Marciena.

Tidig morgon i Marciena.

Studiebesök på ett modernt bryggeri - uppbyggt på ett gammalt gods där huvudbyggnaden (som inte syns här) brändes ner under kriget och där en Stalinlänga byggdes sen.

Vi tittar på mer skog.... Södra står med som skogsägare.

Och ännu mer skog....

Jag älskar ju hus - tycker att de berättar nåt.... (Lite Ernst-varning där kanske?)


Mer skog... här står gruppen och tittar på resterna av skogsbrödakojan lite längre upp.

 
Öppen planlösning... ett hus med potential?

Något för den händige?

Nya fina radhus fanns det också.

Vanlig syn från bussfönstret.


Bakom åkrarna ligger Ryssland. Buskarna och träden hör dit. Vi var mycket närmare än det ser ut som. Tornet står på lettiska sidan, och gränsen markerades enbart av vita stolpar med kanske 100 meter emellan.

Gullig liten stuga.

Det här välskötta huset ägs av den svenska skogsskötaren som guidade oss, han bor inte där men arrenderar ut det.

Här är hans odling av masurbjörk - han tog bort alla friska björkar och satsade på dem med masurdefekten.
 

Den här hamnade fel... skulle ligga uppe vid månskenet över Marciena herrgårdshotell.

Tidig morgon någonstans... sista dagen, för då klarnade det upp och blev härligt väder.

På ett fik i Riga.

Vi var några damer som varit i Riga förut och därför smet iväg från guidningen.
 
Nu hoppar jag bakåt igen (bilderna låg i tre kameror därför detta huller-om-buller) Promenad hem från restaurangen i Tartu.

Tidig morgon vid Marciena herrgårdhotell. Taget på samma ställe som bilden ovan från kvällen före.

Torget i gamla stan i Riga.Parkering endast för maffian... jo, jag tackar. Det stod inga bilar alls där...

Torget i Tallinn.

15 kommentarer:

Elisabet. sa...

Och jag som letar efter snygga ponchos, jag ser ju vart jag ska åka. Till Riga!
Jättefina bilder och tack som tog oss med! Helt gratis, dessutom.

Anonym sa...

Din blogg är litegrann som ketchupflaskan : antingen kommer ingenting eller också kommer det väldigt mycket på en gång :)
Kul att se bilderna i din trevliga blogg om senaste resan.

Kulsprutan

Bloggblad sa...

Elisabet: Ja, där finns massor, både i små fina butiker och på torgen. När jag var första gången i Tallinn fanns det hur många stånd som helst utmed gatorna - men i Riga fanns inte mycket då. De här små butikerna på torget i Riga verkade vara permanenta tält, ponchos och sjalar i alla kvaliteter och modeller. Priset har ökat från förr när de hade det så dåligt ställt - men det är ju bra, vi som kommer har det bättre ställt och ska inte utnyttja de fattigare som det kändes första gången jag var där. I de finare turistaffärerna var priserna som i Gamla stan i Sthlm, men på torget fick man fina grejer för ett par hundringar.

Kulsprutan: Ja, det är lite antingen eller med mig... Men ett tag framöver blir det bara "antingen"... gissar jag. Schemat är fullt.

Klimakteriehäxan sa...

Oj! Tyckte jag satte bildrekord i går med 17 publicerade foton - men jag är grymt distanserad av ditt resereportage! Så mycket ni hann med!

Bloggblad sa...

K-häxan: och då är mina bilder bara en bråkdel av allt jag fotade... Om Italien var den roligaste och soligaste resan på många år, så var det här den mest intressanta.

Annika sa...

Bildbomb galore!! Hela sidan! Sånt har jag också lyckats med vid vissa bomber, haha.
KUL att se dina bilder.
Roligt att det var en fin resa. Förstår att det var givande. Jag har aldrig varit där.GOD mat också, mums.
Tack för bomben!!

Eleonora sa...

Men oh vilket fint inlägg du har gjort!! Så mycket du har fått se och uppleva men jag kan tro att du var ordentligt trött när du kom hem igen.

Ha det nu så gott och skönt i hemmets lugna vrå.
Kram får du från
Eleonora

Bloggblad sa...

Annika: Jag klickade in dem - sen gjorde jag annat i flera timmar. Det tar tid att lägga in bilder. Men resan var så fantastisk, med så mycket intressanta saker att jag ville visa. Maten var otroligt god. Bäst var de inhemska specialiteterna.

Eleonora: ja, trött är bara riktnumret. Jag var helt slut... Säkert därför jag har ådragit mig hosta och irriterade luftrör. Idag är jag i alla fall bättre, som väl är.

Anonym sa...

Så intressant!!!
Jag måste visa David sen.
Du lever inget grått och trist pansjoliv minsann.
Förstår att du är trött nu, men så ger intressanta upplevelser
energi också.

Kram
Lena

Bloggblad sa...

Lena: Nej, den här hösten har det nog varit rekord vad gäller resor och spännande/roliga händelser. Men just nu, när jag legat och hostat i två dagar och kämpar för att piggna till - i kväll ska jag iväg och prata om psalmer - känns det lite grått i halsen... Vokalensemblen ska sjunga sångerna jag pratar om, tyvärr får de nog klara sången utan mig, men prata kan jag i alla fall. (Kanske sjunga med om jag går igång... ;)

I morgon ska jag till Skärblacka med Britta-Cajsa, men sen har tomt i almanackan länge - det ska bli jätteskönt, faktiskt!

Äventyret framtiden sa...

Oj, tack så väldigt mycket för en intressant skogsexkursion på lite annorlunda sätt med spännande historier om hur det var en gång för inte alltför längesen.
Fiffigt med skorstenen rakt upp i trädet. Vad gjorde man inte för att slippa Sibirien, må så vara att de fick fängelse senare, olyckligtvis.
Gräddbakelse är rätt namn.
Tack, tack!

Musikanta sa...

Intressanta bilder - och många. Jag tror mig ha fått en viss uppfattning om Baltikum. du var tydligen både i Estland och Lettland, eller? Har tyvärr aldrig varit där.

Bloggblad sa...

Pettas: Vassego! Det var så otroligt intressant och spännande - jag sög verkligen i mig allt jag fick veta - och njöt av annorlunda miljöer. För att inte tala om maten... och öl med kanelsmak! Såååå gott!

Musikanta: Jag har alltid varit fascinerad av det där "hemliga" bakom järnridån som ung, vet inte varför. Så att få se bakom kulisserna som vi fick göra, på små smala dåliga vägar, och verkligen se hur det såg ut på landet, det var fantastiskt. Vi åkte från Tallinn och sen utmed ryska gränsen i Lettland - och svängde upp mot nordväst igen och till Riga. Jag la en karta på facebook med rutten innan jag åkte. Ganska lång resa var det, säkert 100 mil gissade några på.

Krönikören sa...

Roligt att se! Det var verkligen en fullmatad resa. Jag var i Tallinn för några år sedan, slogs mest av förfallet runtomkring staden.

Tänk att bo i en jordgrotta i 10 år. Hemskt.

Bloggblad sa...

Krönikören: Välkommen hit!

Jag var också i Tallinn för ett par år sedan och tyckte också att det var väldigt förfallet i utkanterna av staden, vi åkte bussrundtur. På de få år som gått hade faktiskt mycket hänt! Men långt ute på landet kunde gamla sönderfallna hus varvas med nybyggda tjusiga villor. Nästan lite bisarrt med den blandningen.
Jag såg så mycket att jag inte har smält alla intryck riktigt än. Speciellt som huvudet var nyfyllt av ett soligt vackert Italien...