Statcounter

onsdag, maj 31, 2006

Sista maj

Inte klokt. Så här dags på året brukar salladen gro redan, blomsterlådorna brukar prunka och altanen har skinande rena fönster...

Och idag - när jag på min lediga dag käckt klev ut med jordpåse i ena handen och grävinstrument i den andra - fick jag vända om, gå in igen och ta på fleeceväst och mössa för att inte frysa sönder medan jag tog itu med trädgårdsmästeriet. Altanen har varit med om en enda lunch hittills - och jag har inte riskerat frysskador för att tvätta rutorna än. Det är den första juni morgon... Ingen växthuseffekt i sikte här!
Men nu är det gjort. Det ska bli massor av körsbärstomater är det tänkt... hm...och annat. Både nyttigt för ögat och munnen. För säkerhets skull pekade jag åt komposthållet med bestämt hand och sträng blick innan jag satte ut krukor och hängde upp lådor. Hoppas dom fattade vinken. En liten liten solglimt fick prästkragarna se innan himlen öppnade alla spjäll och vattnade dem...
Ska det hålla på så här, då går jag över till pappersblommor. De här två tulpanerna vek jag igår ihop med en elev. Det blev många nya bra ord: stjälk, kronblad, tvären, bredden, diagonalen, längs med, stå stadigt, stjälpa... Fast det är väl ingen som tror att jag kan vika sånt här själv? Nej då, det fanns en mall i matteboken!

tisdag, maj 30, 2006

Namn

Vårt efternamn är hur enkelt som helst - men ovanligt. Vi är 10 som heter det, varav 6 hör till familjen - vi har haft kontakt med de andra, men vi är inte alls släkt.

Men det är tydligen inte så enkelt, eller också måste jag ta ett allvarligt snack med sonen om hans handstil. Det kom ett brev till honom i dag, från ett ställe där han sommarjobbat för länge sen. Förnamnet och adressen var helt rätt, men inte en bokstav var rätt i efternamnet. Det stod "Shep" Hur man kan få en bok och ett blad ihopsatt till Shep... ? Jag är så nyfiken. Hörfel, synfel? (Jag har ju redan tidigare avslöjat vad jag heter, men så här särskrivet kan man inte googla sig hit!)

Fast jag har sett andra varianter. När jag under 10 år var vegetarian var det inte kul att få brev till Fam. Bogblad. Det har även kommit brev till Fam. Bobblad. Men roligast var nog ändå när jag hämtade ut medicin till Marianne Rakblad...

måndag, maj 29, 2006

Körsångarens lovsång

Att åka på körresa är lite mer än att bara åka på resa med en grupp människor man gillar. Går det att förklara? Kanske inte, men jag gör ett försök.

Att uppträda ihop, vara beroende av varandra, sjunga fel, göra ett katastrofalt genrep, vara nervösa och sen lyckas när det väl ska till... det är nåt speciellt. Skratta åt galenskaper, minnas gamla galenskaper från tidigare resor, prata om Livet och dess mening. Och så det där att få vara lite smågalna och ta nattliga promenader och gå i bredd och tjoa. Ta ett nattligt bad eller "Pörpest i pastun och poolen" under flams och sen dela den speciellt stämningen som det blir med kyrkomusik i en mässa.

Här kommer några bilder som inte avslöjar några PUL-reglerade saker. Tjejerna som syns har samtyckt. Och den blå massan på sista bilden är det ingen som känner igen ändå.
Nya väskor från Växjö måste visas! Observera att jag är Carolaklädd - och jag lyckades få några gubb... f'låt, några gossar att blåsa på mina flikar medan jag gjorde ett riktigt carolavibrato med underkäken... 22 personer i ett dubbelrum - det går alldeles utmärkt. Och vilken akustik!!!
I hotellets källare var det uppladdning.

Och så lite glaskultur - men...

Vad sjutton har de för konstiga stolar i Småland?????

Jag tyckte bra mycket bättre om altartavlan i glas av Bertil Vallien. (Fast den syns inte just här...)

Kyrkokören i full action - det är jag som står längst till vänster - sjunger ett delat solo ihop med en alt och kören doar bakom. Vilken feeeeeeeling att släppa på rösten i domkyrkan...

Facit

Här kommer ortnamnsfacit. Det var ingen som klarade alla, men det var ett förskräckligt knåpande mellan sångstunderna i bussen.
Det funkade inte att föra över det hela i spaltform.
OBS! jag har tillämpat s.k. fri översättning...alla eventuella klagomål rinner av mig som smör ur en teflonpanna... :)

Holy Grandmother S:t Anna
Unerected Slaka
The Sun Never Sets Västerlösa
Lyricist’s Hurst Mariannelund (långsökt, erkänner!)
Shaken Rystad
No rules Normlösa
Bad Goal Målilla
Time Rich Klockrike
Polish Bona (utanför Motala)
Live Cleanse Hill Borensberg
Heather’s Bridge Ljungsbro
Box Ask (utanför Motala)
Should Room Börrum
Charge Kosta
Cushion Village Kuddby (utanför Nrkpg)
Experience Island Finnö
Angry Island Vrångö
Knock a Cheek Bankekind (utanför Linköping)
Nursing Hill Vårdsberg - “ -
Star Pinch Stjärnorp
Male Cottage Mantorp
Bark Bay Skällvik
Few Rooms Ringarum
Care of Värna
Frame Valley Ramsdal
Angry Mouth Lemunda (intill Övralid, norr om Motala)
Lord’s Town Herrestad
Like Men Sommen (finns både som ort och sjö)
Rhyme Flow Rimforsa

söndag, maj 28, 2006

Hemma...

Efter tre dagar ute med gänget är jag nu hemma igen. Växjö - och det Öja som vi sjöng i ligger strax sydväst om staden. Säkert för litet för att ens finnas med på kartorna...

Och jag är trött, TRÖTTARE, T R Ö T T A S T. Kom hem kl 18... och är på väg i säng nu. Har haft SÅÅÅÅÅÅ trevligt. Men i morse började det det inget vidare. Vis av förra årets miss när jag försov mig och inte hörde telefonens väckning, riggade jag både teven och telefonen på 07.30. I går lyckades det bra - och det var en del skojande om hur jag förra året kom rusande till kyrkan med frallan i högsta hugg mitt i genrepet... I år skulle det inte ske! Jag skulle avnjuta hotellfrukosten i åtminstone trekvart. Och vaknade av att det bankade på dörren. Strax efter halv 9... och kvart över 9 skulle allt vara inpackat i bussen... Teven gick för fullt - telefonen var slutkörd, och jag hade inte hört ett dugg. Så det blev påklädning, frukost och packning på knappt 40 minuter... Men - när mitt nästansolo kom (nästan= vi var 2 som sjöng till doande från kören) då hade jag vaknat till. Nästa år har allihop lovat banka var sin gång på dörren när de går till frukosten...

torsdag, maj 25, 2006

Packdag

Så skönt med en ledig dag att flumma runt lite på. Stryka, packa, plocka ihop... mycket grejer blir det när man ska på körresa. Kläder för alla väder... skor att gå i ... att dansa i... gitarr, noter, sånghäften, kamera, minidisc, mikrofon, mobilen... laddare till alla apparater (jag älskar små apparater!) öronproppar... lite sångarolja... (även kallat "hostmedicin") baddräkt (det finns jaccuzi och relax på hotellet!)... paraply?

Tre hela dagar skild från min dator... abstinens? Kanske. Men av många års erfarenhet vet jag att våra körresor är så roliga att allt annat är överflödigt. Klockan 8 i morgon bitti sticker vi!

Alltså - om nån ute i rymden finns i närheten: Lördag kväll kl 19 i Öja kyrka och söndag kl 11 i Växjö domkyrka kommer våra förhoppningsvis vackra röster att klinga.

onsdag, maj 24, 2006

Blå lax...

Okejdå! På begäran kommer här en bild på min blåa lax. Har ätit resterna idag - smakade rätt bra med qiunoa och haricot verts, men det såg inte alls snyggt ut ihop... så jag avstår från att skicka det till Ilvas cyberkocktävling.

Fast det passar bra att vi är lagom hungriga när vi i kväll ska hoppa över häcken in till grannen och äta tack-för-hjälpen-middag. De är gourmeter av stora mått... eller säger man gourmetrar? Gourmander? (Har så lite erfarenheter av det ordet :)) Vad vi hjälpt dom med? Jo, jag stickade ett par handledsvärmare när frun hade ont i tummen och maken har fixat deras dator. Jag hade ett erbjudande på tungan att de kunde rensa vår trädgård i stället... men middag blir också bra!

Och för den som blev lätt illamående visar jag som kompensation de blommor jag fick i måndags på barnkörsavslutningen.

Lösningen på orter i Östergötland kommer inte förrän efter körresan!

tisdag, maj 23, 2006

Underhållning

Nu har jag fixat lite tankeväckande verksamhet till bussresan med kyrkokören på vår turné i helgen. Det blir sång på lördagskvällen i Öja kyrka, och på söndag förmiddag i Växjö domkyrka om det är någon som är sugen på lite skön?sång...

Innan jag lägger mig och kurerar mina ömmande bihålor som trilskas framåt kvällningen sen några dar, lägger jag ut mina översättningsövningar för hugade språkfantaster.

OBS! De är mycket egna. Gäller enbart Östergötland + några orter i Småland, i närheten av vår resväg. Jag tar mina godbitar först, för den som ger upp tidigt... (Jag kan väl hålla med om att en del är lite svåra, men - alla finns i KAK:s bilatlas modell ä samt i verkligheten.)

Första pris är... äran!

Holy Grandmother
Unerected
The Sun Never Sets
(ej översättning, bara vad som händer på den orten!)
Lyricist’s Hurst (svår och långsökt!)
Shaken
No rules
Bad Goal
Time Rich
Polish
Live Cleanse Hill
Heather’s Bridge
Box
Should Room
Charge
Cushion Village
Experience Island
Angry Island
Knock a Cheek
Nursing Hill
Star Pinch
Male Cottage
Bark Bay
Few Rooms
Care of
Frame Valley
Angry Mouth
Lord’s Town
Like Men
Rhyme Flow

Mattips

Det blir ingen bild på eländet. Men lyssna på en numera klok kvinna: Använd inte rödlök till laxen som du tänker låta småputtra i vitt vin ihop med den frästa löken. Om du inte är färgblind förstås och inte störs av att det som legat i spat blir blått...

Smaken var dock superb. Maken och jag tittade på varandra i stället för på den blårosa laxen...

måndag, maj 22, 2006

Vårkonsert



När våra ungar var små och jag var klassföreståndare på mellanstadiet, då var maj en alldeles hemsk månad. Fulltecknad med allehanda roligheter, och det var kul grejer, men att hinna - och orka... Avslutning med egen kör och ungarnas, fotboll - handboll (inte egen!), musikskolan, utflykter med egen klass och barnens... skolresor... fest med kollegor... ALLT skulle hända i maj.

Nu när jag "bara" har några stycken elever på tre skolor har jag det riktigt lugnt med enbart min egen barnkörs avslutning att ansvara för. Flickkören och pianoeleverna hakade på och det blev en riktig brakavslutning med serpentinpuffar och glass och sång och på tok för lite kaffebröd för alla som dök upp oanmälda... men glassen räckte. Och tydligen även strösslet, för det sopade vi upp mängder av efteråt...

Ett par pyttebilder på långt håll (och lite lagom suddiga) kan jag i alla fall visa utan att lämna ut några ansikten som ju är förbjudet. Jag fick hjälp av en som var duktig på att fota så jag har mängder med härliga glass- och sångbilder som inte alls är suddiga. Överst gör vi Broder Jakob i kanon med rörelser, och under det dansar vi och sjunger i stämmor. Det blir jätteenkelt att hålla sin stämma om man gör rörelser samtidigt.

Tur...

Jag har ett så supereffektivt spamfilter att det tar alla mail som jag inte har i min adressbok. Tur för mig att jag insett det och inte bara klickar bort rubbet, som jag gjorde första veckan... för idag låg det ett mycket intressant mail insmuget där. (Obs! Jag försöker låta cool här - men egentligen sitter jag och hoppar på stolen och flinar lite fånigt... skönt att jag inte har webkamera!)

En musikförläggare som jag skickade barnsånger till för nästan två år sen, och som jag inte hört ett ljud ifrån sedan han sa att det såg intressant ut... (säger dom alltid!) och att han skulle höra av sig om... (säger dom alltid!) och så har tiden gått och jag har glömt honom.

NU har han en idé... och tänker ge ut ett samlingshäfte per termin... och av alla tjusiga melodier jag fått till mina texter har han först valt ut två låtar som jag gjort helt själv... yyyyypppppppiiiiiieeeeee. Det ska alltså komma ett häfte på ca 10 sånger per gång och det första kommer SNART (efter att jag tackat ja, alltså!)

Jag måste leta rätt på låtarna och spela dom, jag har glömt hur dom låter... :)

söndag, maj 21, 2006

Recept...

... Angela frågar efter mitt recept på nässelsoppa... hm... När jag var ung tyckte jag att min mamma var förskräcklig som inte läste vare sig recept eller bruksanvisningar...

Och nu är jag där... Jag har inte en aning om mängd eller vad det "ska" vara när jag lagar mat. Men det brukar bli rätt gott när jag smakar mig fram och chansar lite. Jag tycker inte matlagning är kul, men det blir ändå gott. Detta framgår klart av min badrumsvåg...

Alltså:
Plocka en massa nässlor. Ungefär tills du tröttnar.

Skölj och förväll några minuter och spara vattnet till att vattna blomkrukor med. (Men inte förrän vattnet kallnat:)

Kör nässlorna i mixer med lite vatten. (Medan de är varma - men gör inte som jag gjorde den gången jag tappade taget om locket! Hett nässelkök är ingen höjdare!)

Gör en redning på mjölk och mjöl och häll i. Lite mer vatten och grönsaksbuljong eller Planteforce. (minns inte exakt hur det stavas, från hälskosten i alla fall)

Salta, peppra och ha i lite kräm fräs (Jo, vi uttalar det så efter min salig svärmor som vägrade göra sig till med några utländska uttal) Vänd helst inte på kräm fräs-burken som dottern gjorde en gång. Det skvätter när allt släpper taget ner i soppan!

Nu kommer hemligheten: En slatt thailändsk fisksås. Gjord på ansjovis, luktar apa men det händer saker med maten! Jag lärde mig i ett sommarpratarprogram av Lisa Förare-nånting att just fisksåsen tar fram ytterligare en smak av de där: sött, salt, surt etc. Fast att använda den såsen har jag lärt mig av thailändska elever.

Och så en slatt ostronsås. Samma sak. Det gör underverk i allting. Men ta inte för mycket för då blir det äckligt. Jag har prövat det också.

Hälsningar från en mätt och utsövd Bloggblad som i nästan två timmar har sovit gott på soffan.

Guds gåva

Brännässlor måste vara en Guds överskottsgåva till människorna. Nässelsoppa är bland det godaste jag kan tänka mig. Och så hittar jag plötsligt mängder med saftiga nässlor bredvid komposten. De har inte funnits där under alla de år trädgårdsskötseln fungerade.

Härligt enkelt! Jag slipper ge mig ut med påsar och leta bakom ladugårdar... bara att skörda hemma vid husknuten. Jag tänker vara rädd om stället - tog bara topparna så att det ska växa ut nya skott. Att man bara kan skörda tidigt på våren är en myt. Jag har ätit råa nässlor mitt i sommaren - man bara kör dom i persiljekvarnen så att de slutar brännas. Smakar alldeles utmärkt i sallad.

När min far var barn för sådär 85 år sen, plockade alla syskonen mängder med brännässlor som farmor torkade och kokade soppa på nästa vinter, när ungarna började bli trötta och glåmiga. Min svägerska plockar kirskål, men det har jag inte prövat. Finns inte i min trädgård (tack och lov!) och uppe i parken där de finns, pissar så många hundar...

Ilva: Detta är helt utom tävlan!
Jag hoppas soppan ger snabbverkan... jag är helt slut efter gårdagen. Och när jag blir så där övertrött sitter det nån på sängkanten på natten och tjatar: skynda dig att sova... skynda dig att sova... skynda dig... du vet hur trött du blir... och nästa vecka måste du vara utvilad... skynda dig att sova... Jag vet att jag inte ska lyssna, men han är så tjatig. Liten och rödklädd är han, och horn i pannan har han... Och inte förrän det ljusnar brukar han lägga av.

Flytta

Hej
Nu vet jag vad "flytta" betyder! För nu har jag gjort det!

Först kom farmor och farfar tidigt på morgonen och plockade ut våra möbler - och såg till att mina grejer blev nedpackade också. Sen när mormor hade vaknat kom hon och morfar och morbror och plockade ut ännu mer i en stor bil.

Sen gick mormor och jag till IKEA och köpcentrat. Jag hörde att mormor suckade lite, hon gillar inte såna ställen, men jag bestämde mig för att vara jättesnäll och inte tjata så där som jag gör ibland när mamma och pappa är med. Jag vinkade adjö till vårt gamla hus och så drog vi iväg, det är inte långt att gå!

Vi blev inte insläppta i bollhavet - en av oss var för liten och var för stor. Men vi åt korv, provade sulkysar i alla modeller, åkte rutschkana (alltså jag, för mormor kom inte in i hålet), provade små möbler (jag, där också!) köpte en fin rosa hatt till mig - jag fick betala själv och ge pengarna till tanten och så fick jag ha den på mig direkt. Kände mig så elegant. Och så provade vi IKEAS toa för småbarn. Jag tvättade händern tre gånger, jag nådde alla grejer själv.


Sen träffade mormor en tant som hon kände och då fikade vi med jättegod vaniljsås och äppelkaka och jag passade på att gå runt och visa min hatt för alla som satt vid andra bord.

Jag tror nya stället blir bra för mamma och pappa var faktiskt där när jag kom! Tur att dom också skulle flytta! Det fanns massor med plats att köra cykel där! Sen var jag trött - det är nervöst med min lillsnuttis nu, jag älskar att dra den mellan tårna, men den är så trasig att den knappt finns längre.

Sen måste jag bara visa hur mamma och mormor såg ut efter att de hade ätit pizza på kvällen... morfar, morbror och pappa ville inte vara med på bild, men dom fick också pizza.

fredag, maj 19, 2006

Kanalbåt

Åååååå vad mysigt. Precis just nu ser jag årets första kanalbåt - alltså den där stora rejäla som går hela Göta kanal. På lååååångt håll, drygt 2 km härifrån ser jag den glittra fram med alla uppspända lampor i långa linor, precis nedanför Ramunderberget... Häftigt! Lite amerikansk flodbåt (men så är det många USA-turister på den också!). Då är det sommar. (Mindre båtar ser jag inte, tyvärr. Då får jag ge mig ner till kanalen.)

Nu ska jag lägga mig. Ladda för morgondagen = flyttning av unga familjens bohag. Jag ska vara barnvakt, det blir nog bollhavet på IKEA, tror jag. De bor t.o.m. i morgon inom gångavstånd. Jag har inte sett nya stället, ska bli spännande!

Har försökt räkna ut antal flyttningar, alla mina egna har jag klart för mig, men om jag räknar med alla gånger vi hjälpt båda ungarna att flytta... näe, där gick jag bet. Knuffat dom ur boet har vi, men sen... bära och köra möbler... Tack och lov att jag inte behöver packa! Och att dottern har en härligt huslig svärmor som kommer med flyttgröt och mackor!

torsdag, maj 18, 2006

Tema Våld...

Nu har jag varit och sett en grupp mellanstadiebarn som spelat upp "Fredsängeln Nisse" - en musikal mot våld. Klart jag måste dit och se vad de gjorde med ett av mina skötebarn. Och ungarna spelade jättebra - mickade i den stora idrottshallen så att vartenda ord hördes. (Och det är ju dom jag vill höra...:)

Men, jag undrar jag om de verkligen hade haft tema "Våld" i tre dagar? För i så fall passade inte min och göteborgstonsättarens musikal in alls - den handlar om att lösa saker tillsammans, inte att idka våld. "Fred och frihet börjar här, med dig och mig, med oss. Fred och frihet börjar med, att du och jag inte slåss" (ur slutsången).

Jag lägger in några bilder - ungarnas ansikten syns ju inte så det gör inget. Dom finns där i alla fall! Här har statscheferna äntligen kommit överens - efter att Fredsängeln Nisse (alias FN) har viskat nåt i deras öron. (Det är alltså en ängel som susar förbi på nedre bilden)
Vilken vecka! Evenemang varenda kväll - nu ska jag ta mig samman och läsa lite bloggar. Orkar inte se 23 schlagersar i följd.

Märkligt, kanske?

I går var jag på träff med andra läromedelsförfattare, vi satt och pratade om den superbra föreläsningen förra året av den otroligt rolige och intressante biologiprofessorn Sv.rr. Sjö....er (hit ska inte nån googla sig på sitt namn!) som faktiskt bor i en by utanför här... Och inte visste vi då att han skulle gifta sig med författaren V...ca L..n.

Då sa någon, att hans förra fru, Angela, som var lärare i konstvetenskap på universitetet dog ju så tragiskt för bara ett par år sedan....

Bloinnnkkkk sa det när min haka dunkade i bordet! När jag förstod... Det kan inte finnas två konstvetare som heter Angela i den byn och som dessutom dog för ett par år sedan. Alltså var det min kompis från mitt första år på universitetet... vi satt ihop, fikade ihop, snackade skit och hjälpte varann... dvs hon hjälpte mig eftersom tyska var hennes modersmål, men jag hjälpte henne att säga gra-vid och för-äldrar med rätt betoning... sen tappade vi bort varandra efter den kursen.

Inte ett dugg konstigt att han var gift med Angela, inte alls, supertrevlig och duktig och med en distanserad karisma. Men kontrasten! Jag som inte är professor i biologi och kan förklara hur man väljer sin partner utifrån grottmänniskan som lever kvar i oss... kan inte få ihop det. Jag känner inte V L personligen, men det jag har sett i teve av fnittret och flamset ger bilden av Angelas diametrala motsats. Och hakan är inte på plats än.

Jaha - och vad vill jag säga med det här? Det är ju ingen äkta "Lassie". Men det jag vill ha fram är att Livet i Verkligheten (ni vet, där det inte finns tv eller dator) är bra mycket mer spännande och motsägelsefullt än i dokusåporna!

(p.s. "distanserad karisma" det hittade jag på själv - låter rätt snyggt, va?)

tisdag, maj 16, 2006

Tandlös...

Jag såg faktiskt ingen reklam för lösgommar i Seniortidningen... (se nedan) så det var väl tur att min snygge designade tandläkare klarade den avbitna tanden under tusenlappen och på mindre än 30 minuter. Det gjorde inte ens ont fast han skar bort tandkött och borrade - men farligt nära kräkreflexen hölls han med alla grejer...

Fast jag är så bedövad, så det är frågan om jag kan sjunga nåt på körövningen ikväll... kanske ska vi öva till körresan, och då vet man inte om det ändå blir lite sluddrigt... (Scchhh!)

(Tänkte att jag måste rapportera hur det gick, det var så många som engagerade sig.)

Nä nu...


Titta vad som låg i brevlådan idag!!! Måste ha kommit fel. Jag har inte beställt nån seniortidning… här finns ju ingen senior. Men nej, den var adresserad till mig personligen. Är det nån i familjen som behagar skämta? Beställt i mitt namn? Då... blir det inget lördagsgodis!

Titta uppe i vänstra hörnet! Syns det? Livsstilsmagasin för dig 55+ Jaha. Ja. Nej – vänta! Till mig? Jag som schavar runt i halvtrasiga jeans och är så barnslig? Eller har det rapporterats till Högre Ort att jag går med stavar, använder cykelhjälm och har Birkenstock? Håller hastighetsgränser och blandar ut det grå i håret med mörka slingor? Fast jag matar inte änder...

Jag skäms inte alls för att jag inte dog medan jag var ung och vacker och varken hade hamsterkinder eller dubbelmagar/hakor, men att buntas ihop med ett gäng vithåriga herrar och damer i en seniorhög… nej, tack. Inte än. Eller aldrig? Det räcker med att jag tjuvtittar lite på PRO-seniorkalasen när jag har barnkören på måndagar i lokalen ovanför. Det är inte dags för bingo, seniordans och tårta än.

”Hur har du det med minnet?” heter en artikel… och jag funderar. Har jag glömt hur gammal jag är? Nej. Och jag glömmer bara onödiga saker, som namn och siffror...

Tema: långresor… Hur skulle jag hinna det? Jag jobbar ju!

Suck. Mamselamsen var indignerad när hon fick ett senilsnöre ihop med M magasin härförleden. Det är en liten vindpust mot hur jag känner det inför den här tidningen. Men hon är för ung för att ha fått den, förstås. Senilsnören förresten – det är bara lillsyster till att ha skaffat progressiva som sitter på jämt, jag hittar inte ens senilsnörena…

Jag bläddrade i den glättade trycksaken till lunchen (snål är jag också, den är värd 47:-!) Golf, långresor, aktiekapital… Men lådvinsprovningen lät intressant…

Det blir pappersinsamlingen illa kvickt! Om inte nån ute i cyberrymden känner sig sugen?



Jag får hoppas att himlen blir lika vacker i kväll över Ramunderberget... då ska jag stå på balkongen och lugna ner mig, dra några djupa andetag...(i verkligheten finns ingen skarv...:)

måndag, maj 15, 2006

Underhandsinformation

Jag har sett de första skisserna av omslaget, och har fått välja och vraka. Är väldigt nöjd så här långt. Det är rena julafton när det droppar in mail med gem på...

söndag, maj 14, 2006

Blå ängel

Det var nån tant som ville se hur min mormor ser ut som en blå ängel. Här har jag hittat ett kort på henne när hon gapar! Fast hon gäspar faktiskt inte - hon gör bara texten med munnen.

I dag har jag varit och lyssnat på alla barnen och alla andra blå änglar som sjöng. Det var jättefint, men det var långtråkigt när han med den spetsiga mössan och den konstiga långa käppen pratade. Men jag satt precis lika fint och stilla som mormors Små toner, jag vill ju vara lika stor som dom är. Fast det var inte granar i kyrkan idag som på bilden. Bilden är jättegammal så dom barnen är vuxna nu. Det är alltså mormor som står och vinkar framför dom. Sen åt vi soppa - och den där farbror med ett jätteguldkors på magen pratade såååå läääänge. Men nu ska jag snart åka hem. Pappa kommer och hämtar oss. Nästa vecka ska vi göra nåt som jag inte riktigt vet vad det är. Vi ska flytta - men jag har inte riktigt förstått det där. Men jag berättar när jag vet vad det betyder.

lördag, maj 13, 2006

Kalas

Hej
Nu ska mamma och jag gå på kalas och äta tårta och leka med mina kusiner. Jag har frågat hela dagen om det är nu vi ska gå. Det var det inte, men nu är det. Äntligen.

Fast fy, vad kallt det var! Det blir jacka på! Jag hittar inte min hatt så mamma letade rätt på en gammal keps åt mig.
Och så fick vi ropa på morfar så att han hämtade en filt - för jag har så tunna strumpor på mig.Sådär. VA? Vem sa nåt om pensionär på utflykt? Syns min Bamseväska? Hoppas det! Jag älskar den, och måste hålla den i knät så inte mamma tappar bort den. Syns det att jag har Pippiplåster på kinden? Jag ramlade när jag åkte fort nerför rutschkanan i går. Mormor blev mer rädd än jag, det blödde lite och jag grät, sen lekte vi igen.
Mormor och morfar ska vila sig ett tag - dom blir så trötta av att leka. Jag fattar inte det, leka som är så kul. Sen ska dom åka på ett annat kalas.

fredag, maj 12, 2006

Trassel

Här har det ringts och mailats och varit både spännande och nervöst. Som en del av er har läst hos Gagga så har vårt samarbete grusats p.g.a. sjukdom och jag har med ljus och lykta (läs: telefon och Internet) letat en ny illustratör till min barnbok. Och det var under gårdagsdygnet än det ena och än det andra som var i vägen för ett ömsesidigt "ja". Det är brådis om omslaget ska komma med i barn- och ungdomskatalogen som går i tryck snart.

I går kväll hittade jag underbara teckningar som jag verkligen gillade på illustratörscentrum på Internet- dessutom bodde hon nästgårds - och jag åkte dit efter telefonkontakt. Stilen och illustrationerna var perfekta... men vibbarna i övrigt var minst sagt konstiga. Mest tveksam blev jag när damen ifråga velade i två timmar (småbarn... ringrostig... trött...jo, visst vill jag... men...) och jag inte fick något svar trots påpekanden om att jag måste leta vidrae och att tiden är knapp. Då började hon berätta utförligt om sina författardrömmar medan jag satt på nålen... ja, eller om dom var flera... Jag blev lättad när hon till slut tackade nej - trots att hon säkert hade kunnat göra ett perfekt omslag i en stil jag gillar.

Sent på kvällen ringde jag en annan konstnär jag träffat och gillat och som bett att få illustrera sånger... hon var inte hemma utan i Thailand. Maken trodde att hon säkert skulle... jag fick mailadressen... och har väntat och väntat... inget svar...

Till slut vågade jag inte vänta utan ringde ytterligare en dam som jag fått tips om från säker källa. Hon blev jätteglad - inkommer med skisser å det snaraste och jag får välja vilket hon ska gå vidare med. Perfekta telefonvibbar - kändes lugnt och bra.

Och då får jag svar från Thailand: har papper och färger med på planet - åker om två timmar - hör av dig fort - skissar gärna - hur snabbt som helst.... Nu är klockan 13 i Sverige... vilket den inte alls var när mailet kom, utan 16... så hon har redan flugit iväg. Snopet.

Lite ketchupeffekt över det hela alltså. Men jag hade redan varnat Thailandsdamen att om jag inte hör något på ett par timmar måste jag leta vidare. Och precis nu kom svaret - hon har fått veta att jag gått vidare, det var ju tur det i alla fall då...

Så kan det bli. Mest trist är att min trognaste tecknare - som jag hade många planer ihop med - dog i dag för precis ett år sen. Känns lite konstigt att det blir just i dag som jag hittar en ny...

Måste bara ha med ett kort från barnvaktandet. Mamma är i Tockolm och pappa i Insöping. Och jag måste pela föstår du!

Frisk

Tack för alla glada tillrop om tillfrisknande! De har säkert hjälp, för nu är allt bortblåst och urhostat. Jätteskönt. Tranbärsjuice i mängd, echinaceadroppar och pressad citron har nog också hjälpt till.

Att jag kommer att hålla mig borta ett litet tag nu beror alltså inte på att jag är ute på dåligheter (= i sängen) utan på att livet bortom tangentbordet kallar. Ni vet, Riktiga Livet, det där som händer när man stänger av datorn... (fast... jag kanske har den påslagen... inte värt att ta i för mycket på en gång...)

Som grädde på allt mos jag ska fixa de här dagarna kommer (faktiskt) lilla barnbarnet, (förstår du). Och maken och jag märker att ju mer hon lägger in de där två nya orden, desto mer gör vi det när vi pratar med varandra...

Först av allt => full fart mot jobbet!

onsdag, maj 10, 2006

Tur att jag är ledig...

Jag har sett solen gå upp
över grannens tak
bakom skorsten och tv-antenn
Sen var det ingen självklar sak
att somna om igen

För utanför fönstret
som vetter mot öster
prövade skatungar
käckt sina röster

F.ö. kan jag meddela att hostan låter riktigt bra nu, så mycket som jag tränat på den... skönt att få hosta i full frihet denna lediga dag... men någon mer poesi blir det inte idag, det finns andra mer prosaiska saker som ropar på mig.

UPPDATERING:
Klart att Marias fina limerick (som kom via mail) måste in här - tack snälla, jag fick ett gott skratt!

Det var en kvinna från Köping med S
som på sin hosta va så fullständigt less
att hon skrev poesi
med sol, skator och tak uti
och av detta fick mindre förkylningsstress

måndag, maj 08, 2006

Och om...

...någon av er händelsevis skrev ett mail till mig mellan kl 20 och 21 i kväll - gör om det! Jag bad min privata datafixare att göra en spamuppdatering och ... ja, en olycka händer så lätt... alla ingående mail sedan 11 april försvann...

Men med tanke på all BRA hjälp jag får snabbt och effektivt, törs jag inte klaga.

Om...

Ett av mina favvoprogram, "Från koja till slott", har utgått p.g.a. ishockey. Det är inte första gången mina favvisar blir undanskuffade.

Tänk tanken att en Sportnytt/Sportextra/Tipsextra utgår för att det är en utställning om heminredning/ mode/trädgård eller en spännande direktsändning från en konsert...

Nej, det blir för absurt. Det går inte ens att leka med tanken. Jag går ner och övar lite på pianot i stället...

söndag, maj 07, 2006

nyttigt kan bli dyrt...

Halsontet har jag tagit med jämnmod, men nu är jag deppad!Här kurerar jag mig allt vad jag kan med både egna och andras tips... vitlök på knäckemacka... jättegott - och nyttigt... men... *suckar* det kan bli dyrt.

En fjärdedels tand lossnade i knäcket... längst bak, där det är mest svåråtkomligt för allt utom tungan... Tusan också! Och jag som redan har så dyra tänder med fyllningar av diverse material (utom amalgam). Kanske jag kan fila av det vassa hörnet med idogt knäckebrödsätande? Morot? Nagelfil? Måste man ha en kindtand förresten?

Min tandläkare är duktig, trevlig och jättesnygg. Men DYR. Jag skulle faktiskt kunna avstå från att hänga kläderna på designad krok, vänta i designad soffa och titta på designade prylar mot att han var billigare... men det är jag för feg för att föreslå. Är noga med borstandet i stället så jag slipper gå dit.

Jag kanske ska sluta äta ett tag - spara matpengarna till ny tand och ny design... och få en ny figur på köpet :)

Inside information

I dag blir det sköna vädret betittat inifrån. Ty inifrån min hals kommer hemska skrällande läten. Säkert råkade jag ut för en några små elakartade organister... (hrmm...?) i det kyrkliga gänget i Sigtuna. Tycker mig höra min sedan länge hädangångna moders röst: "Ja, du stod väl ute och frös, förstås!" Jodå, det var rätt svalt framåt kvällen när vi pausade nere vid vattnet...

Nu ska jag gurgla mig med TREO, värma honungsvatten, pressa en citron och blanda med tranbärsjuice - och lägga mig på soffan med ett korsord. Hoppas inte jag smittat nån nu!

lördag, maj 06, 2006

Hem ljuva hem

Wer eine Reise tut, hat etwas zu erzählen. Så sa min gamle tyskalärare "Fjåmen", och han var ingen skämtare, så det är nog sant fortfarande.

Första riktigt varma vårdagen... långsam promenad genom Strängnäs... mer än vackert nere vid stranden... Bo Setterlinds park... Vågskvalp med solglitter.... Bastu bortåt viken med nakna kil... äsch! det passar väl inte här fru kyrkligt förtroendvald! Du tittade väl bort när dom tjoade? Jo, det är klart att jag gjorde!!!! Jag var helt koncentrerad på de intressanta genomgångarna av intern natur för oss opolitiska... mässa i domkyrkan... god mat och nya bekantskaper. Mycket sittande blev det, men desto trevligare då att i pauserna komma ut i solen.

Den kvarten jag väntade i Södertälje igår var väl inte så lattjolajabans (första bilden). Hade dom ingen miljörådgivare när dom byggde det hemska ställen? I dag väntade jag en timme där, men då hade jag åtminstone trevligt sällskap av andra POSK-are.

Hemresan idag var den värsta tänkbara. Knökfullt, bastuvarmt, gungigt, åksjukt - men jag klarade mig - till skillnad från en överförfriskad medresenär två bänkar framåt.... hu.... blunda... höj ljudet på MP-3:n...tänk på annat.... stäng näsan...tänk på nåt trevligt....blä... Det var väldigt långt mellan Södertälje och Norrköping idag... jag som annars tycker att tiden går så fort!

Desto härligare att komma hem och köpa med lite tapas på vägen... och öppna en flaska vin...

torsdag, maj 04, 2006

FÖRE - EFTER

I dag har jag hämtat vinsten: Och här kommer resultatet... För att inga tveksamheter ska uppstå: Före-bilden är överst!


Och nu ska jag packa - blir inget bloggande på 2 dagar. Bara kyrkopolitik - men på köpet får jag se denna stad: (Den som gissar rätt kan få komma hit och få en klick föryngrande serum på kinden!)

Uppdatering: Mamselamsen har vunnit en droppe serum. Det är till Strängnäs jag ska i 2 dagar.

onsdag, maj 03, 2006

Vinst

I dag var jag på så gott humör när jag var nere på stan att jag tog en trisslott. Tänkte att jag säkert vinner en sån här dag. Gjorde jag inte.

Men nyss ringde telefonen... från stadens lyxiga parfymeributik som firade ettårsdag förra veckan när jag var inne och köpte ett läppstift. Klart att jag skrev mitt namn på det urflotta kittet med dyyyyyyyra krämer och serum och jox som lottades ut - och jag vann! WOW! Kanske gjorde de ett kryss på min lottsedel: ser rynkig och glåmig ut, hon behöver det...

Spelar ingen roll - i morgon hämtas lyxeriet ut. Kommer förstås på bild i och med att jag övergår till skönhetsbloggande!

Om jag tackade ja till att sjunga på bröllopet jag skrev om igår... hm... Jag var tveksam, men det var inte min sångfröken förut idag... tvärtom hon peppade till tusen, så... vi får se. Eller höra...

tisdag, maj 02, 2006

Känslosvängar

I dag svänger det med bara minuters mellanrum.

Först när jag kom hem blev jag #¤%&**- arg. Vår gata ska sopas och som vanligt har latmajan som inte vill betala för p-plats vid sitt hyreshus struntat i att det sedan en vecka finns stora skyltar med P-förbud SOPNING SKALL SKE TISDAG... och står som vanligt precis bredvid vår infart - och sen ryker skiten iväg fram till vår infart och blåser in där. Detta upprepas varje år - med olika latmaskar, mest damer. Med den skillnaden att jag i dag satte en lapp under vindrutetorkaren med en fråga om hon tänker sopa själv under sin bil. Och just medan jag skriver detta kör sopmaskinen... runt bilen... Sån nonchalans gör mig galen - själv bor hon 100 meter bort och slipper slira i gammalt grus...

Sen blev jag glad när jag fick posten! Ett jätterart tackkort från en bloggläsare som fick noter av mig - det sätter jag upp här vid datorn.

Och - när jag öppnade mailen blev jag förvånad... Ett mail från en sedan länge "försvunnen" kollega som kommer uppåt landet för gifta sig i sommar och vill att jag ska spela och sjunga solo på bröllopet... Nog förstår jag att hon inser att jag inte är så dyr som en "riktig" sångerska - men... hm... Ett litet bröllop i ett litet gulligt slottskapell... kan vara lite kul. Jag har bara spelat och sjungit på dop i det kapellet tidigare. Måste nog tänka på saken.

Nästa mail gjorde mig nöjd! Mitt manus i word-format har kommit fram till förlaget och nu är det på gång på riktigt. Inte för att jag tror att det går snabbt, men ändå... nu har jag gjort mitt.

Slutsumman = ganska okej. Om jag låter bli att titta ut på gatan... så då gör jag det. Låter bli, alltså. Jag lägger mig på soffan och tittar i taket i stället. Annars brukar jag titta ut på himlen, men taket och himlen har samma färg idag, så det kvittar.

måndag, maj 01, 2006

Trädgårdsdax

Det blir inget trädgårdsreportage i dag. Bilderna ser så trista ut att jag bara inte kan visa The Trä Trall och The Com Post. De får ligga kvar i datorn tills jag kan göra ett före-efter-reportage.

Vårsolens glans blev det inte mycket av idag! Jag är besviken. Repris. Som om våren skulle gå i repris. På fel tid. Och inte en magnoliablomma i sikte ifrån Lund... Det ska vara som det alltid har varit! M a o: Det var bättre förr.... ;)

Tusan vilken träningsvärk jag fick för så lite trädgårdsarbete... Det var bättre förr, när jag hade muskler!

Valborg

I dag är det dagen efter (känns i kropp såväl som knopp) - ändå är det verkligen Valborg idag. Och varje gång det drar ihop sig tänker jag på en elev jag hade för länge sen, han kom från Somalia. Det ord han tyckte var allra vackrast i svenskan, det var "valborgsmässobål" - han sa det med glöd i ögonen och ett uttal som om det vore ljuvaste poesi. Kanske liiiiiite påverkad av sin fröken som älskar valborgsmässobål och sjöng "Vem tar hand om våren, efter valborgsmässobål?" för honom....

Lite matbilder från bloggbladska köket, kanske? Ljuständaren är en av mina hemliga läsare som är lite lätt kameraskygg.

Det var gott - men vissa blev hungriga när de fick se korvkiosken... och alla ville inte vara med på bild... "Gosskören" sjöng i alla fall väldigt fint och elden bjöd på glödande flingor som seglade i parken.
Och sen hade somliga nya telefoner att leka med när vi gick hem och hyfsade till flaskorna...


P.S. Jag ska inte demonstrera idag!